Μικροσκοπικά ρομπότ που ελέγχονται ηλεκτρονικά, μέσω λέιζερ

Τα πρώτα μικροσκοπικά ρομπότ που διαθέτουν στοιχεία ημιαγωγών, επιτρέποντας τον χειρισμό τους μέσω ηλεκτρικών σημάτων, ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Τα ρομπότ, μεγέθους παραμηκίου, παρέχουν τη βάση για τη δημιουργία ακόμα πιο πολύπλοκων εκδόσεών τους, που θα χρησιμοποιούν «νοημοσύνη» με βάση το πυρίτιο, θα μπορούν να παραχθούν μαζικά και σε κάποια φάση να ταξιδεύουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Της συνεργατικής προσπάθειας ηγήθηκαν οι Ιτάι Κοέν και Πολ Μακόιεν του Cornell University, και ο πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής τους, Μαρκ Μίσκιν, που είναι τώρα στο University of Pennsylvania. To σχετικό επιστημονικό άρθρο (Electronically Integrated, Mass Manufactured, Microscopic Robots) δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου στο Naure.

Τα νέα αυτά ρομπότ είναι πάχους περίπου 5 microns (ένα micron είναι το ένα εκατομμυριοστό το μέτρου), πλάτους 40 και μήκους 40-70. Το καθένα από αυτά αποτελείται από ένα απλό κύκλωμα φωτοβολταϊκών πυριτίου- που λειτουργεί στην πράξη ως κορμός και εγκέφαλος- και τέσσερις ηλεκτροχημικούς ενεργοποιητές (actuators) που χρησιμοποιούνται ως πόδια. Η δημιουργία των ποδιών ειδικά αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση, προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος της κίνησής τους.

Οι ερευνητές ελέγχουν τα ρομπότ μέσω παλμών λέιζερ σε διαφορετικά φωτοβολταϊκά, το καθένα εκ των οποίων φορτίζει ξεχωριστό σετ ποδιών. Εναλλάσσοντας το λέιζερ μεταξύ των εμπρόσθιων και οπίσθιων φωτοβολταϊκών, το ρομπότ μπορεί να περπατά.

Τα μικροσκοπικά αυτά ρομπότ λειτουργούν με χαμηλή τάση (200 millivolts) και στα 10 nanowatts και είναι ανθεκτικά για το μέγεθός τους, ενώ μπορούν να παραχθούν μαζικά με σχετική ευκολία. Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για ενίσχυσή τους με πιο πολύπλοκα ηλεκτρονικά και δυνατότητες- κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για χρήση, κάποια στιγμή, σμηνών τους στο εσωτερικό του σώματος, για αντιμετώπιση τραυμάτων, ασθενειών κ.α.

Από Ναυτεμπορική

loading...