Αυτό θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα για το Αιγαίο – Το αιώνιο «ΟΠΛΟ» κατά του εχθρού

Κάτι διαφορετικό τώρα που μυρίζει «μπαρούτι» όλο και πιο έντονα…

Επί χιλιετίες, το Ελληνικό Έθνος στηρίχθηκε στους μύθους, τους θρύλους και την ιστορία , προκειμένου να διατηρήσει τους δεσμούς μεταξύ των γενεών.

Κάθε εποχή φυσικά είχε τις δικές της εξιστορήσεις. Για παράδειγμα, στην κλασσική Αθήνα το να γνωρίζεις απ’ έξω τα Ομηρικά έπη ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Ακόμα και νέοι χωρίς εκπαίδευση, γνώριζαν ραψωδίες από το Ομηρικό Έπος και έτσι ο Αχιλλέας ήταν ίσως ο πρώτος εκ των ηρώων του Ελληνικού Έθνους. Επί Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Διγενής ήταν ο μεγαλύτερος ήρωας των κλάδων του Έθνους.

Ακόμα και για την κατακερματισμένη σε πόλεις-κράτη Ελλάδα της κλασσικής περιόδου, οι ήρωες και γενικά τα πρόσωπα παλαιότερων χρόνων, που ήταν πρότυπα για την νεολαία, ήταν κοινά και προέρχονταν από τις κοινές παραδόσεις του Έθνους. Η συνολική παιδεία, εκπαίδευση και παράδοση συνέθεταν, σε γενικές γραμμές, την εθνική συνείδηση των ανθρώπων που αποτελούν το Ελληνικό Έθνος, όπου και αυτό αν είναι απλωμένο.

Φυσικά, τα πρότυπα του Έθνους δεν περιορίζονται σε καθαρά στρατιωτικούς χαρακτήρες αλλά και σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Από τους αρχαίους μαθηματικούς και τους αρχαίους τραγικούς, στον μεγάλο ιατρό και άνθρωπο Παπανικολάου, μπορεί κάποιος να επιλέξει ένα σορό πρότυπα από το μεγάλο απόθεμα των ιστορικών μορφών της Ελληνικής Ιστορίας, τα οποία ξεφεύγουν των ορίων του Ελληνικού Έθνους και έχουν παγκόσμια εμβέλεια.

Κάθε άνθρωπος, πρότυπο, ενέπνευσε και θα εμπνεύσει και στο μέλλον πολλούς ακόμα στο να ακολουθήσουν ή να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν την πορεία του και με αυτό τον τρόπο το ένα πρότυπο γεννά το επόμενο και η αλυσίδα συνεχίζεται.

Στον Ελλαδικό χώρο υπήρχαν αρκετές χρονικές περίοδοι, κατά τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν αγράμματο με αποκορύφωμα την τουρκοκρατία. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, η ίδια η παράδοση του λαού που μεταφερόταν από τους γονείς στα παιδιά, ήταν αυτή που μπόλιαζε με τα πρότυπα τις νεώτερες γενιές.

Άρα λοιπόν η αλυσίδα δεν σπάει από την έλλειψή υψηλής εκπαίδευσης αλλά μπορεί να σπάσει από την προώθηση προτύπων που κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από αυτή των υπαρχόντων. Ταυτόχρονα, η προώθηση προτύπων λανθασμένων μέσω της πολιτιστικής επιρροής τρίτων κρατών προς τη νεολαία, είναι και η αιτία της μη ενασχόλησης αυτής, με τα πρότυπα που μεταλαμπαδεύονταν από γενιά σε γενιά αλλά, και η πλήρης άγνοια για πολλά από αυτά, παρ’ ότι όχι πολύ πιο πίσω στο χρόνο, αυτά ήταν ευρέως γνωστά.

Γιατί τα πρότυπα μας απασχολούν

Η συνέχιση της μεταφοράς της γνώσης περί των προτύπων του Έθνους από γενιά σε γενιά είναι κρίσιμη όταν λόγω αυτής, ο πληθυσμός γαλουχείται με τον απαραίτητο εθνισμό και τον πατριωτισμό. Ο πληθυσμός που μετρά περισσότερο, είναι εκείνος των ηλικιών 18-45 που είναι και ο πιο παραγωγικός. Είναι η πληθυσμιακή ομάδα που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της επιβίωσης και ανάπτυξης του Έθνους ή θα είναι υπεύθυνη για την όποια καταστροφή.

Για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο κράτος έναν εξωτερικό εχθρό, χρειάζεται να μπορεί να αντλήσει άτομα από τον πληθυσμό που το αποτελεί. Κανείς όμως δεν θα θέλει να πολεμήσει ή να υπερβεί τις δυνάμεις του προσπαθώντας να υποστηρίξει κάτι που δεν πιστεύει. Ακόμα και οι Η.Π.Α. που είναι ένα κατασκευασμένο πληθυσμιακά έθνος, στηρίζεται σε έναν εθνισμό, αυτόν των Αμερικανών, ο οποίος και τροφοδοτεί το όποιο όραμα των στα διάφορα πεδία των μαχών, ανεξαρτήτως από το αν η αμερικανική στρατιωτική μηχανή κινείται, στην πραγματικότητα, από άλλους λόγους.

Στην δική μας περίπτωση, η γνώση της ιστορίας σε συνδυασμό με τα πρότυπα από το παρελθόν, έδινε πολλές φορές ώθηση στην κρίσιμη μάζα του Έθνους να στρατευθεί μαζικά και να πολεμήσει για τον κοινό σκοπό, όπως έγινε το 1821 με την ηλικία των αγωνιστών να είναι τα 28-29 έτη και πιο πρόσφατο παράδειγμα η παρακάτω εικόνα:

Από την επιστράτευση του 1940

Αυτή η γνώση δεν πρέπει να χαθεί! Αυτό είναι το αιώνιο όπλο του Ελληνισμού…

Κανείς που δεν πάει με πλήρη συνείδηση σε σχέση με το τι ιστορία κουβαλάει πάνω του, δεν οδεύει προς τον πόλεμο με χαμόγελο.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η νεολαία βομβαρδίζεται, κυριολεκτικά, με πρότυπα, τα οποία μόνο με πράξεις αρετής δεν έχουν. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να γίνουν πρότυπα με αξιώσεις όπως ο αντιπλοίαρχος της φρεγάτας Λήμνου που ταπείνωσε την τουρκική Kemal Reis:

Χρειάστηκαν μερικά λεπτά επίδειξης ναυτοσύνης για να τεθεί μία τουρκική φρεγάτα στο δρόμο για το ναυπηγείο και να δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να κάνει ” την δουλειά” ακόμα και με πλοία 40 χρόνων. Πρότυπο επαγγελματία, πατριώτη που δε στερείται ακαδημαϊκών τίτλων.

Που θα βρίσκονταν τέτοιοι άνθρωποι, αν δεν είχαν αντίστοιχα πρότυπα και όταν κοίταζαν προς τα πίσω δεν έβλεπαν τον Μιαούλη, τον Κανάρη, τον Πιπίνο…

loading...