Φυτική διατροφή: Τα οφέλη για την υγεία μας

Εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι μια δίαιτα που επικεντρώνεται σε φυτικά προϊόντα για vegan και χορτοφάγους δηλαδή φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία.

1. Βελτίωση στην ψυχική υγεία και στην ευεξία

Σε σχετική έρευνα, οι συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή είχαν ιστορικό διαβήτη τύπου 2 είτε έλαβαν δίαιτα vegan χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είτε τους ζητήθηκε να συνεχίσουν τη συνήθη διατροφή τους για 18 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση στην ψυχική υγεία, την ευημερία και την παραγωγικότητα της εργασίας σε όσους ακολουθούν τη δίαιτα για vegan, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

2. Μειώνει τον πόνο από τα αρθριτικά

Λοιπόν, τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει μια φυτική διατροφή εδώ; Μια μικρή μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της διατροφής έδειξε σημαντική βελτίωση στον αυτοαναφερόμενο πόνο και τη λειτουργία σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Ένας λόγος για αυτό θα μπορούσε να είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των μικροθρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα φυτικά τρόφιμα, καθώς η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία του πόνου στην αρθρίτιδα. Οι δίαιτες με βάση το κρέας έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και, γενικά, αυξάνουν το επίπεδο φλεγμονής στο σώμα.

3. Συμβάλλει στη μείωση του πόνου της περιόδου στις γυναίκες

Στη δίαιτα vegan με χαμηλά λιπαρά, οι γυναίκες ανέφεραν λιγότερη διάρκεια και ένταση κάτι που βοήθησε αρκετά στην αντιμετώπιση των πόνων περιόδου, μικρότερη διάρκεια των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων και δοκιμές έδειξαν χαμηλότερο επίπεδο οιστρογόνων. Οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται όταν ακούν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα. Αυτή η μελέτη δείχνει ακριβώς αυτό και πώς τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των γυναικών με διάφορους τρόπους.

4. Ουροποιητικό Σύστημα: Μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων

Δεδομένης της σχέσης μεταξύ E coli και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, φαίνεται προφανές ότι όσοι κάνουν φυτική διατροφή που αποφεύγουν το κρέας ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, αλλά αν αυτό συνέβαινε δεν ήταν γνωστό με βεβαιότητα μέχρι την πρόσφατη έρευνα.

Η ανάλυση αρκετών μελετών δείχνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν 16% χαμηλότερο κίνδυνο στη λοίμωξη αυτή σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα βακτήρια κρέατος συμβάλλουν σημαντικά στον κίνδυνο UTI. Όλο και περισσότερο αυτά τα βακτηρίδια που φέρονται στα τρόφιμα εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά.

Τέλος, να αναφέρουμε πώς μια vegan διατροφή, μπορείτε να την συνδυάσετε και με ένα γυμναστήριο της ίδιας φιλοσοφίας. Υπάρχει ένα τέτοιο γυμναστήριο στον Άλιμο στο οποίο μπορείτε να μυηθείτε τον τρόπο ζωής ενός vegan, αν φυσικά κάτι τέτοιο σας ενδιαφέρει.

loading...