Το ήξερες;; Τα καρκινοειδή έχουν δόντια στο στομάχι τους

Οι αστακοί και τα καβούρια έχουν δόντια – στο στομάχι τους. Αυτά χρησιμοποιούνται για τη σύνθλιψη των τροφίμων, αλλά έχουν επίσης μια παράξενη δευτερεύουσα λειτουργία στα καβούρια-φάντασμα: κάνοντας έναν θόρυβο που αποτρέπει τους αρπακτικούς.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι αστακοί, καθώς και άλλα καρκινοειδή όπως καβούρια και καραβίδες, έχουν δόντια στο στομάχι τους! Τα δόντια είναι μέρος ενός συστήματος που ονομάζεται «γαστρικός μύλος». Μέσα από ρυθμικές κινήσεις αυτών των μεγάλων δοντιών, εκ των οποίων υπάρχουν τρία, τα στομάχια τους μπορούν πραγματικά να συντρίψουν τα τρόφιμα ως προοίμιο για περαιτέρω πέψη.

Τα καβούρια-φάντασμα χρησιμοποιούν επίσης τα «δόντια του στομάχου» τους με δευτερεύοντα τρόπο. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτά τα καβούρια χρησιμοποιούν τον γαστρικό μύλο για να παράγουν θόρυβους που αποτρέπουν τους θηρευτές. Ουσιαστικά, αλέθοντας τα δόντια στο στομάχι τους, όπως θα έκαναν για να σπάσουν τα τρόφιμα, τα καβούρια-φάντασμα μπορούν να παράγουν ήχους που μοιάζουν με εκείνους που γίνονται με το τρίψιμο των κορυφογραμμών στα νύχια τους. Αυτός ο θόρυβος προκαλείται συχνά από τα καβούρια όταν αισθάνονται ότι απειλούνται και πιστεύεται ότι ενεργεί ως προειδοποιητικό σημάδι για να τρομάξει τους αρπακτικούς από το φόβο ότι θα νυχτούν. Ο ήχος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος, την επιθετικότητα και την πρόθεση ενός καβουριού.

Η ικανότητα των καβουριών φαντασμάτων να παράγουν αυτόν τον ήχο τόσο με τα νύχια τους όσο και με το στομάχι τους, τους δίνει ένα “δίκοπο σπαθί” όταν πρόκειται για μάχη. Ακόμα και με τα νύχια τους που ασχολούνται με τις μάχες, μπορούν ακόμα να αλέσουν προειδοποιητικά σήματα με τα «δόντια του στομάχου».

loading...