Να αγοράσω ή Να Νοικιάσω Ένα Σπίτι

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ούτε η ενοικίαση ούτε η αγορά ακινήτου είναι αποφάσεις μιας ημέρας. Αυτές οι αποφάσεις απαιτούν δέσμευση και πρέπει να εκτελεστούν για μια περίοδο πολλών ετών. Επομένως, ενώ η σύγκριση των ετήσιων αριθμών είναι το σωστό, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν συγκρίνουν τα δεδομένα για το τρέχον έτος. Αντίθετα, οι ταμειακές ροές και οι προβλέψεις δαπανών θα πρέπει να εξεταστούν μελλοντικά.

Και τότε είναι όπου η απόφαση ενοικίασης έναντι αγοράς γίνεται περίπλοκη. Αυτό συμβαίνει επειδή η απόφαση είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην ανατίμηση κεφαλαίου που αναλαμβάνουμε στο μέλλον. Εάν αλλάξουμε την ανατίμηση κεφαλαίου κατά μία εκατοστιαία μονάδα, θα καταλήξαμε να αλλάξουμε την καθαρή παρούσα αξία κατά ένα τεράστιο ποσό. Για να το συμπληρώσουμε, η πρόβλεψη μελλοντικών τιμών στα ακίνητα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις μελλοντικές παραδοχές ότι κάποιος ενσωματώνει το μοντέλο, καθώς μπορούν κυριολεκτικά να ανατρέψουν την απόφαση.

Η απόφαση ενοικίασης έναντι αγοράς εξαρτάται επίσης από την όρεξη κινδύνου ενός συγκεκριμένου ατόμου. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον κίνδυνο που ενέχει μια υποθήκη. Υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν με δόσεις τα χειροποίητα χαλιά τους για το σπίτι μέχρι τα ρούχα τους ή τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Μια υποθήκη αυξάνει τον κίνδυνο επειδή υπάρχει τόκος που πρέπει να καταβληθεί και επίσης ο επενδυτής γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στις αλλαγές των τιμών στην αγορά. Ως εκ τούτου, η προσωπική καθαρή αξία ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει δραματικά εάν έχει υποθήκη.

Όσοι αποφεύγουν τους κινδύνους προτιμούν την ενοικίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ενοίκια δεν κυμαίνονται σχεδόν τόσο άγρια ​​όσο και οι τιμές των ακινήτων. Ακόμα κι αν τα ενοίκια αλλάξουν δραματικά σε μια δεδομένη γειτονιά, το άτομο έχει την επιλογή να μετακομίσει σε διαφορετική γειτονιά ή ακόμα και σε διαφορετική πόλη, εάν απαιτείται!

Όταν αγοράζουμε ακίνητα, είναι σαν να πετάμε άγκυρα σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Οι ζωές μας γίνονται σταθερές. Συνήθως, οι άνθρωποι διακοσμούν τα σπίτια τους με βάση τις προτιμήσεις τους και όταν κατέχουν το σπίτι μπορούν να το κάνουν. Επίσης, η ενοικίαση συνεπάγεται συχνά περιοδική μετακίνηση σε διαφορετικά σπίτια. Η αγορά ενός σπιτιού διακόπτει αυτήν την κίνηση και ως εκ τούτου παρέχει σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά, η ενοικίαση παρέχει σε ένα άτομο την ευελιξία να πειραματιστεί με διαφορετικές γειτονιές, διαφορετικά μεγέθη διαμερισμάτων με διαφορετικό κόστος για να δει τι του ταιριάζει καλύτερα. Τα άτομα των οποίων οι εργασίες απαιτούν να μετακινούνται τακτικά είναι επίσης καλύτερα να νοικιάζουν.

Συνοψίζοντας, η ανάλυση αγοράς έναντι ενοικίου είναι εν μέρει οικονομική και εν μέρει συναισθηματική. Το οικονομικό μέρος της ανάλυσης είναι δύσκολο να επιλυθεί λόγω των μελλοντικών υποθέσεων. Ωστόσο, κάποιος πρέπει επίσης να κατανοήσει το επίπεδο κινδύνου και ευελιξίας που επιθυμούν πριν περάσουν σε μια τέτοια απόφαση.

loading...