Λιβύη: Ο Χάφταρ απορρίπτει την κατάπαυση πυρός – “Πρόκειται για τέχνασμα”

Το πρώτο σχόλιο του LNA
Η απουσία του στρατάρχη Χάφταρ χαρακτηρίστηκε εκκωφαντική πριν από δύο ημέρες όταν οι αντιμαχόμενες παρατάξεις της Λιβύης αιφνιδίασαν με εξαγγελία άμεσης κατάπαυσης του πυρός και συμφωνίας για εκλογές των ερχόμενο Μάρτιο.

Μέσω του εκπροσώπου του ο Χάφταρ απέρριψε την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός θεωρώντας ότι πρόκειται για «τέχνασμα» αφού, όπως υποστηρίζει, οι αντίπαλες δυνάμεις κινητοποιούνται στις γραμμές του μετώπου, στο κέντρο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του LNA Άχμεντ Μισμάρι είπε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον των θέσεών του στην πόλη Σύρτη ή στην Τζούφρα, στα νότια.

Η δήλωση του Μισμάρι είναι το πρώτο σχόλιο εκ μέρους του LNA μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός και την έκκληση να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου που έκανε την Παρασκευή ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης. «Η πρωτοβουλία που υπέγραψε ο Σάρατζ είναι διαφημιστικό κόλπο. Υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων και μεταφέρεται εξοπλισμός για να στοχοθετηθούν οι δυνάμεις μας στη Σύρτη», είπε. «Αν ο Σάρατζ ήθελε κατάπαυση του πυρός θα απέσυρε τις δυνάμεις του, δεν θα τις προωθούσε προς τις μονάδες μας στη Σύρτη», πρόσθεσε.

Ο Μισμάρι δεν έκανε καμία αναφορά για την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που εξέδωσε την Παρασκευή ο Αγκίλα Σάλεχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. Η επιρροή του Σάλεχ έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με τον διοικητή του LNA Χαλίφα Χάφταρ, αφότου η GNA, με τη βοήθεια της Τουρκίας, ανάγκασε τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης να αποσυρθούν από τα περίχωρα της Τρίπολης, τον Ιούνιο.

Την τελευταία πενταετία η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων στρατοπέδων, στα ανατολικά και τα δυτικά. Ο LNA στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Από τον Ιούνιο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο παρελθόν και οι δύο αλληλοκατηγορούνταν ότι παραβίαζαν τις εκεχειρίες και τις χρησιμοποιούσαν για να επανεξοπλιστούν.

Βίαια εγκλήματα κατά πολιτών από τη GNA
Το Σάββατο, μια ομάδα ένοπλων πολιτοφυλακών, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), διέπραξε διάφορα εγκλήματα και κακοποιήσεις εναντίον κατοίκων της πόλης al-Asaabaa, σκοτώνοντας δύο πολίτες.

Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην εφημερίδα «Al-Sa’a 24» ότι οι ένοπλες πολιτοφυλακές που συνδέονται με το GNA σκότωσαν έναν πολίτη και τραυμάτισαν ακόμη έναν κατά τις εγκληματικές τους επιθέσεις.

Οι ίδιοι επιβεβαίωσαν ότι οι ένοπλοι πολιτοφύλακες, που συνοδεύονταν από τζιχαντιστές μισθοφόρους,οι οποίοι είναι απεσταλμένοι της Άγκυρας- εισέβαλαν σε πολλά σπίτια στην πόλη και απήγαγαν έναν αριθμό Λιβύων νεαρών ανδρών.

Τον Ιούνιο, οι κάτοικοι της πόλης Tarhuna παραπονέθηκαν για λεηλασίες και παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από δυνάμεις πιστές η GNA μετά την ανάκτηση της πόλης.

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη εξέφρασε την ανησυχία της για τις παραβιάσεις. “Οι αναφορές για την ανακάλυψη ορισμένων πτωμάτων στο νοσοκομείο στο Tarhuna είναι βαθιά ενοχλητικές. Η αποστολή κάλεσε τις αρχές του GNA να διενεργήσουν έγκαιρη και αμερόληπτη έρευνα για τους θανάτους.”

Ωστόσο, η GNA μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να ξεκινήσει μια σοβαρή έρευνα σχετικά με αναφορές βίας, ρίχνοντας το φταίξιμο στις «ξένες δυνάμεις» σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από αυτό που διαπράχθηκε υπό την εποπτεία του, με την τουρκική υποστήριξη.

Η Τουρκία αύξησε δραματικά τη συμμετοχή της στη σύγκρουση φέτος, στέλνοντας προσωπικό πληροφοριών, παραδίδοντας drone και αποστολή εκατοντάδων μισθοφόρων από τη Συρία και άλλες ένοπλες πολιτοφυλακές στη Λιβύη.

loading...