«Παπανικολής»: Ο αθόρυβος εφιάλτης των Τούρκων

Η στρατιωτική χαρτογράφηση στο Αιγαίο, τα… υποβρύχια «ασπίδα», τα συν και τα πλην της Ελλάδας

του Κώστα Παπαδόπουλου[email protected]

Μπορεί η περίοδος των μνημονίων να είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια μείωση των κονδυλίων για εξοπλιστικά προγράμματα, ωστόσο, το Πολε­μικό Ναυτικό παραμένει όχι απλά αξιόμαχο αλλά ένα από τα πιο ισχυρά της Ευρώπης!

Προφανώς και η χώρα μας χρει­άζεται νέα πλοία -ιδίως φρεγάτες- όμως το γεγονός ότι την κρίσιμη ώρα η Ελλάδα μπόρεσε να βγάλει στο Αιγαίο μεγάλο ποσοστό των πο­λεμικών πλοίων της δείχνει την ποι­ότητα της δουλειάς που γίνεται από τους τεχνικούς του ΠΝ, για να διατη­ρηθεί η διαθεσιμότητα σε αυτό το ύφος. Την ώρα της κρίσης, άλλω­στε, παρατάσεις σε θέσεις μάχης ό,τι έχεις κι όχι ό,τι ιδανικά θα ήθε­λες να είχες.

Επιθετικά όπλα

Οι αξιωματικοί του ελληνικού Πολε­μικού Ναυτικού έχουν στα χέρια τους δύο επιθετικά όπλα, που θα μπορού­σαν ακόμη και να καθορίσουν το απο­τέλεσμα σε μία ενδεχόμενη θαλάσσια σύγκρουση. Μπορεί όλα αυτά τα χρό­νια να έχουν ακουστεί τα μύρια όσα για τα υποβρύχια Type-214 (σ.σ. «Παπανικολής», «Πιπίνος», «Ματρώζος» και «Κατσώνης»), λόγω των μιζών που η Δικαιοσύνη έκρινε ότι κάποιοι πήραν και εξαιτίας κάποιων προβλημάτων ευστάθειας που είχε παρουσιάσει σε συγκεκριμένη γωνία το πρώτο απ’ αυ­τά, όμως κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι ό,τι πιο σύγχρονο πλέει αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο. Η αναερόβια πρόωση τα καθιστά «αθόρυβα» για τις ανθυποβρυχιακές μονάδες και τον εν­τοπισμό τους σχεδόν αδύνατο. Κι αυ­τό είναι κάτι που όχι μόνο γνωρίζουν, αλλά φοβούνται οι Τούρκοι.

Πριν το θερμόμετρο στις ελληνο­τουρκικές σχέσεις «χτυπήσει» κόκκι­νο, έπλεε πάντα ένα ελληνικό υποβρύχιο Type-214.

Σκάφη «αστακοί»

Το δεύτερο επιθετικό όπλο -πολλαπλασιαστή ισχύος- του ελληνικού ΠΝ είναι οι πυραλαύκατοι Super Vita, σκάφη μικρού μεν εκτοπίσματος που όμως έχουν βαρύ οπλισμό, ικανό να βυθίσει πολύ μεγαλύτερα πλοία, είναι ταχυκίνητα και σχεδιασμένα με βάση τις δικές μας επιχειρησιακές ανάγκες. Τα πλοία αυτά «κρύβονται» συνήθως πίσω από νησιά και βραχονησίδες, εμ­φανίζονται αστραπιαία χάρη στις πανί­σχυρες μηχανές τους και μπορούν να επιτύχουν καίρια πλήγματα στον εχ­θρικό στόλο, καθώς είναι «φορτωμέ­να» με 8 πυραύλους κατά στόχων επι­φάνειας «Exocet MM40 Blk3», οι οποίοι έχουν μέγιστο βεληνεκές τα 180 χλμ. με εξαιρετικά ποσοστά επι­τυχίας. Ο οπλισμός του σκάφος περι­λαμβάνει ακόμα ένα σύγχρονο σύστη­μα εγγύς αντιαεροπορικής προστα­σίας, το GMLS RAM, με 21 κατευθυνόμενα βλήματα, καθώς επίσης και τρία πυροβόλα (76 mm και 30 mm). Κυριολεκτικά πρόκειται για σκάφη οπλισμένα σαν «αστακούς», αναλογι­κά πάντα με το μέγεθος τους.

Βέβαια, δεν πρέπει κανείς να λη­σμονεί ότι τα πλοία, τα υποβρύχια και τα συστήματα καθοδηγούνται από αν­θρώπους και η ελληνική ναυτοσύνη υπερτερεί σαρωτικά έναντι της τουρ­κικής, κάτι που αναγνωρίζεται παγκοσμίως και σε κάθε νατοϊκή άσκηση.

Ο ρόλος της ΕΥΠ πριν από την κρίση

Μόνο αιφνιδιασμό δεν ένιωσαν η πολιτική και στρα­τιωτική ηγεσία της χώρας στην είδηση ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, εδώ και περίπου έναν μήνα, είχε εξασφαλίσει στοιχεία που έδειχναν ότι η γειτονική χώρα «κάτι ετοιμάζει», λόγω της συγκέντρωσης ναυτικών δυνάμεων στο Ακσαζ και αεροσκα­φών στη βάση του Νταλαμα. Από εκεί κι έπειτα, ήταν μάλλον εύκολο να αντιληφθεί κανείς το τι «ετοίμαζαν» οι Τούρκοι, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε ευ­καιρία φωνάζει για την ΑΟΖ και τους φυσικούς πόρους που κρύβει η Μεσόγειος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα αρμόδια στελέ­χη της ΕΥΠ είχαν προειδοποιήσει για τις κινήσεις στην άλλη πλευρά του Αιγαίου κι έτσι δόθηκε ένας πραγματι­κός αγώνας δρόμου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πε­ρισσότερα σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού διαθέσιμα για να ριχτούν στη σκακιέρα που είχει στηθεί.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

https://www.enoplos.gr/

loading...