Υπάρχει πόλεμος στις θάλασσες.

Σχόλιο Στρατηγού Φράγκου Φ.:Η κριτική σε κοινή άσκηση Ελλαδος – Γαλλίας, καθώς και το μέγιστο κενό με την μερική οριοθέτηση της Ελληνό- Αιγυπτιακής συμφωνίας το αξιοποιεί πλήρως η τουρκική προπαγάνδα μιλώντας για κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στην ΑΟΖ τους..!!
Και όλα αυτά γιατί κύριοι όλων των κυβερνήσεων δεν οριοθετείται με την Κύπρο την ΑΟΖ μας, γιατί είστε ΚΣ( κατά συνθήκη) επαγγελματίες «ντεμεκ πατριώτες» να σας το πουν ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΚΑ, ντόμπρα και ξεκάθαρα, δηλ. «βολεψιματίες- φοβητσιάρηδες»!!!
Το πιο επιεικές που μπορεί να λεχθεί, όταν διαβάσετε τις δυο τελευταίες παραγράφους του Τούρκου αρθρογράφου…

<<Saygı Öztürk: Εξαιτίας τούτου
Συγκεκριμένο παράδειγμα, στις 13 Αυγ 2020, η πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης από την Ελλάδα και τη Γαλλία στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας.
Αυτή η κατάσταση αξιολογείται ως «ληστεία». Ο Ümit Yalım λέει: «Ακόμη και η Μαλαισία, δεν επιτρέπει σε άλλα κράτη να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην ΑΟΖ και στην Υφαλοκρηπίδα της, ενώ είναι απαράδεκτο να παρακολουθούμε την Ελλάδα και τη Γαλλία, να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Η Τουρκία, παρόλο που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ωστόσο πρέπει να έχει κυρίαρχα δικαιώματα. Σ’ αυτή τη στάση της Ελλάδας και της Γαλλίας, που είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης και διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, δεν πρέπει να παραμείνουμε σιωπηλοί. Στρατιωτικές ασκήσεις και βολές άλλων κρατών, δεν πρέπει να επιτρέπονται στην Τουρκική Υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.>>

Εφημερίδα «Σοζτζιού» της 18 Αυγούστου 2020
Saygı Öztürk

Κοινή Ναυτική Άσκηση Ελλάδος-Γαλλίας (13 Αυγ 2020)

Υπάρχει πόλεμος στις θάλασσες

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις συμβαίνουν στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Ακούμε ναυτικούς όρους που προηγουμένως δεν είχαμε ακούσει και γινόμαστε μάρτυρες, αμοιβαίων σκληρών δηλώσεων. Χώρες με επικεφαλής την Ελλάδα και τη Γαλλία, αναζητούν νέα παιχνίδια. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε:
«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στην ληστεία της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών. Θα προστατεύσουμε την Γαλάζια Πατρίδα με την ίδια αποφασιστικότητα».

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Γαλλία δεν διστάζουν να δράσουν ως ληστές στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή στη Γαλάζια Πατρίδα. Αυτή η ένταση ξεκίνησε όταν η Ελλάδα υπέγραψε Συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Όταν εξετάζουμε τους χάρτες που δείχνουν τα σύνορα ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, βλέπουμε ότι βρίσκεται εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον, η Ελλάδα πρόσθεσε την υφαλοκρηπίδα των Διονυσάδων και των Κουφονησίων στα θαλάσσια σύνορά της, τα οποία κατέλαβε το 2004. Το ΥΠΕΞ μας ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι «άκυρη».

Αμοιβαίες ανακοινώσεις

Η Ελλάδα βασίζει τη διατριβή της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στα Τουρκικά νησιά που έχει καταλάβει με τη νήσο Κρήτη και στα νησιά Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος και Καστελόριζο, του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων. Όμως, η Συνθήκη του Παρισιού του 1947, η οποία προέβλεπε τη μεταφορά 12 νησιών στην Ελλάδα, παραβίασε τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 ως προς τη μορφή και την ουσία, επομένως, βάσει του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα δεν είχε κυριαρχία στα 12 νησιά.

Με την υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου, η Τουρκία εξέδωσε την υπ’ αριθ 1024/20 NAVTEX της 10 Αυγ 2020 και γνωστοποίησε τις γεωγραφικές συντεταγμένες του πεδίου, που το Τουρκικό σεισμικό ερευνητικό πλοίο θα κάνει έρευνες. Οι σεισμικές τοποθεσίες εργασίας, βρίσκονται μέσα στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και δημοσιεύθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα την ίδια μέρα εξέδωσε την υπ’ αριθμ 455/20 αντι- NAVTEX, με την οποία ισχυρίστηκε ότι η NAVTEX της Τουρκίας είναι άκυρη και ζήτησε να μην υπακούσουν στην Τουρκική NAVTEX.

Η Τουρκία την ίδια ημέρα εξέδωσε εκ νέου την 1026/20 NAVTEX με την οποία δήλωνε ότι τα πλοία με Τουρκική σημαία πραγματοποιούν σεισμικές μελέτες στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι το μήνυμα NAVTEX με αριθμό 455/20 που δημοσίευσε η Ελλάδα δεν ήταν έγκυρο.

Παραβιάζουν

Γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, μαζί με Ελληνικά πολεμικά σκάφη, στις 13 Αυγ 2020 πραγματοποίησαν κοινή Ναυτική άσκηση, στην περιοχή που η Τουρκία με την NAVTEX ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες. Οι ειδήσεις και οι φωτογραφίες της άσκησης, δημοσιεύθηκαν στην επίσημη Ιστοσελίδα του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου.

Η Ελλάδα και η Γαλλία, που δεν έκαναν ανακοίνωση πριν από την άσκηση, έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια των πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τέως ΓΓ του ΥΕΘΑ, Σχης ε.α-Επιτελής Ümit Yalım, μας το εξήγησε αυτό ως εξής:

«Αντί της λεγόμενης Ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας που ανακοινώθηκε στις 6 Αυγούστου 2020, η Τουρκική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και η περιοχή την οποία με τη NAVTEX δηλώσαμε, το να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις η Ελλάδα και η Γαλλία, παραβίασαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο και διαπράττουν ληστεία. Οι διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν επιτρέπουν σε άλλα κράτη να διεξάγουν Στρατιωτικές Ασκήσεις ή Ελιγμούς, να χρησιμοποιούν όπλα ή εκρηκτικά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Υφαλοκρηπίδα του Παράκτιου Κράτους».

Εξαιτίας τούτου

Συγκεκριμένο παράδειγμα, στις 13 Αυγ 2020, η πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης από την Ελλάδα και τη Γαλλία στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει τα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας.
Αυτή η κατάσταση αξιολογείται ως «ληστεία». Ο Ümit Yalım λέει: «Ακόμη και η Μαλαισία, δεν επιτρέπει σε άλλα κράτη να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην ΑΟΖ και στην Υφαλοκρηπίδα της, ενώ είναι απαράδεκτο να παρακολουθούμε την Ελλάδα και τη Γαλλία, να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Η Τουρκία, παρόλο που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ωστόσο πρέπει να έχει κυρίαρχα δικαιώματα. Σ’ αυτή τη στάση της Ελλάδας και της Γαλλίας, που είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης και διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, δεν πρέπει να παραμείνουμε σιωπηλοί. Στρατιωτικές ασκήσεις και βολές άλλων κρατών, δεν πρέπει να επιτρέπονται στην Τουρκική Υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

loading...