ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΟΖ

ΠΑΝΤΟΤΕ ΧΑΜΕΝΗ (ΕΛΕΩ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ) Η ΚΑΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ


Του πρέσβη ε.τ. Ελευθερίου Καραγιάννη

Η διαπραγμάτευση εμπεριέχει πάντοτε το στοιχείο του εκατέρωθεν συμβιβασμού θέσεων που όμως πρέπει να διακριθεί από το στοιχείο
της υποχωρητικότητας.

 Η σχέση μεταξύ συμβιβασμού και υποχωρητικότητας χαρακτηρίζει και το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη αν αυτό είναι καλό ή κακό για τον ένα τον συμβαλλομένων ,αν είναι διμερής συμφωνία, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας με την Αίγυπτο.

Ο χάρτης που δημοσιοποιήθηκε από έγκυρη εφημερίδα και ιστολόγια και οι πρώτες επίσημες δηλώσεις σχετικά με την επιτευχθείσα συμφωνία , έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα γιατί η ανάγνωσή τους αντανακλά σε ένα βαθμό τις προθέσεις των συμβαλλομένων μερών ,δεδομένου ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. «Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του περιέγραψε, μεταξύ άλλων, την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας ως «ιστορική ημέρα» την δε συμφωνία, “δίκαιη” η οποία είναι προς όφελος των δύο χωρών και λαών.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες θα μιμηθούν αυτήν την συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θαλάσσιου δικαίου, και ότι όλες οι χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αιγύπτου και της Ελλάδας τονίζοντας ότι η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πάγια θέση της χώρας μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ,μεταξύ άλλων, ότι «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...