Μέρκελ – Μακρόν: Δεν θα ανεχθούμε απειλές κατά της κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ

Ένα ακόμη σαφέστατο μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, έστειλαν σήμερα από τον Πύργο του Μπρεγκανσόν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας.

Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισαν προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν πως στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η εξεύρεση λύσεων μέσω διαλόγου, με τη συμμετοχή και των ίδιων, θέτοντας όμως ως σαφή προϋπόθεση «τον τερματισμό των προκλήσεων», όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Κάθε επίθεση κατά της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή», σημείωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Θέλουμε να κάνουμε την Μεσόγειο μία θάλασσα της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο οικοδεσπότης της σημερινής συνάντησης, τονίζοντας παράλληλα ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν κοινή στρατηγική, με δύο πυλώνες: Τη διασφάλιση αφενός της κυριαρχία της ΕΕ και των κρατών-μελών της και, αφετέρου, της σταθερότητας. Όσο για την φιλοξενούμενή του, επανέλαβε την εκτίμησή της ότι η κατάσταση που επικρατεί στη ΝΑ Μεσόγειο «είναι κρίσιμη», καλώντας ταυτόχρονα σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση.

Στο «κάδρο» των συνομιλιών, όπως είναι φυσικό, βρέθηκε και η Λιβύη, όπου ο εξελίξεις παραμένουν ρευστές και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους Λίβυους και στη βάση των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ. Ωστόσο, αν και άφησαν να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία για διαπραγματεύσεις, δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα υπάρξει πρόοδος.

loading...