Παγκόσμια Πρωτοτυπία Η ΝΔ Απαγορεύει Το Επάγγελμα Του Μπαρμπέρη

Παρέμβαση ΚΙΝΑΛ, Αντιδράσεις Από Βαρουφάκη, Ένωση Κεντρώων, Σταύρο Θεοδωράκη!

Η Ελλάδα είναι η πρώτη Χώρα στον Κόσμο που Παγκοσμίως Κατήργησε το Παραδοσιακό Επάγγελμα του Κουρέα, και κατάφερε με στοχοποιημένο Νόμο,να εξαλείψει, και να κλείσει σχεδόν όλες τις Σχολές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, Κομμωτικής, εξυπηρετόντας Συντεχνίες και Συνδικάτα-Συλλόγους Κουρέων Κομμωτών!

Η ΝΔ ως Αντιπολίτευση ψήφισε Ναι (στο Άρθρο 244 – Νόμος 4512/2018 – Ρύθμιση θεμάτων για την άσκηση των επαγγελμάτων του κομμωτή – κουρέα) και Ναι (στο Άρθρο 239 – Νόμος 4281/2014 – Προσόντα και διαδικασία για την άσκηση επαγγέλματος Κομμωτή – Κουρέα) αυτές τις τροπολογίες του  αίσχου, ήταν του υπ. Παιδείας επί Σύριζα, Κ. Γαβρόγλου, και εφαρμόζονται πιστά από την τωρινή υπ. Παιδείας Ν.Κεραμέως, μα καλά, στήν ΝΔ δέν το διάβασαν αυτόν τον Νόμο Πριν τον Ψηφίσουν;

Μετά από αρκετές Καταγγελίες που δέχθηκε ο γνωστός Κερκυραίος Κουρέας Σπύρος Πρίφτης, που με τις ενέργειες του από το 2010, και σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, καθώς και το ΔΝΤ, προσπάθησε να ανοίξει το Κλειστό Επάγγελμα του Κουρέα-Κομμωτή, απευθύνθηκε με επιστολή του στην υπ. Παιδείας Ν.Κεραμέως, και κατόπιν παρέμβασης του Συνήγορου του Πολίτη, ο Σ.Πρίφτης έλαβε την κυνική απάντηση της Υπουργού, Υπέρ του ισχύοντος Νόμου!

Ο Σ.Πρίφτης με επιστολές του προς τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, ζήτησε την Στήριξη τους, ώστε να καταργηθεί ο Νόμος Σύριζα-ΝΔ, που καταργεί το Παραδοσιακό Επάγγελμα του Κουρέα, και φέρνει ένα σωρό εμπόδια σε αποφοίτους Κουρείς-Κομμωτές από σχολές ΕΕΣ, με το το Κόμμα του Γ.Βαρουφάκη ( ΜέΡΑ25 ) να ανταποκρίνεται άμεσα Υπέρ τον αιτημάτων του Σ.Πρίφτη https://www.thessnews.gr/article/73932/o-baroufakis-thelei-na-anoixei-to-epaggelma-tou-kommoti Ακολούθησαν Υπέρ τον αιτημάτων του Σ.Πρίφτης, ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης https://www.thessnews.gr/article/104980/o-theodorakis-stirizei-ton%26 Καθώς και το Κόμμα Ένωσης Κεντρώων https://www.thessnews.gr/article/89641/karfia-tis-enosis-kentroon-gia-to-kleisimo-tou-epaggelmatos-tou-kourea

Τώρα και η Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου, εκφράζει τις σημαντικές διαφωνίες του ισχύοντος Νόμου για τους Κουρείς Κομμωτές, αναφέροντας τα εξής:

Απάντηση Χαράς Κεφαλίδου βουλευτή Δράμας και τομεάρχη Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής 30.07.2020

«Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρο καθεστώς αναφορικά με τα επαγγελματικά περιγράμματα και δικαιώματα. Καταρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το επάγγελμα του κουρέα – κομμωτή είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο. Απαιτείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος και σωστά αφού υπάγεται  στα επαγγέλματα που άπτονται ειδικών υγειονομικών συνθηκών.Άλλωστε το ίδιο καθεστώς ισχύει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε

 Το αίτημα διαχωρισμού σε δυο διακριτά επαγγέλματα (κουρέας και κομμωτής– κουρέας) έχει λογική βάση αφού είναι διαφορετικό το αντικείμενο των δυο επαγγελμάτων.Θα μπορούσε να λειτουργήσει με τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Η διαδικασία  διαχωρισμού σε δύο επαγγέλματα όμως απαιτεί τροποποίηση του άρθρου 239 του Ν.4281/2014 και ενσωμάτωση ως 3ης κατηγορίας στο   Σύστημα  Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας της σχετικής ΚΥΑ (Αριθμ. Κ1/87231/31.05.2019 – ΦΕΚ Β’ 2146).

Αναφορικά με τα προγράμματα κατάρτισης των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (πρώην Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών) και την αξιολόγησή τους θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το ΠΔ για τη λειτουργία του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, παρότι  έχει  θεσμοθετηθεί από  το 2010 (Ν. 3879/2010) δημιουργώντας πολύ σοβαρά θέματα στη  συγκρισιμότητα των τίτλων σπουδών μεταξύ τους. Η αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών στα αντίστοιχα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου προσόντων θα έλυνε όλα αυτά τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις.

2. Δεν έχει θεσμοθετηθεί το Σύστημα Πιστοποίησης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης στη χώρα μας παρότι η σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεπε ότι μέχρι του τέλος του 2018 όλες  οι χώρες της ΕΕ πρέπει να έχουν  θεσμοθετήσει  αντίστοιχα συστήματα.Η ανάπτυξη του Συστήματος Πιστοποίησης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης θα επέτρεπε στους τίτλους των Κέντρων Διά Βίου  Μάθησης να πιστοποιούνται και να κατατάσσονται στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Με αυτό τον τρόπο θα αίρονταν τα διάφορα προβλήματα πιθανής υποβάθμισης τέτοιων μορφών κατάρτισης.

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την επίλυση των ζητημάτων αυτών εστιάζει στους παρακάτω τρεις άξονες:

 Άμεση έκδοση του ΠΔ για τη λειτουργία του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και αντιστοίχιση όλων των τίτλων και ειδικοτήτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα επίπεδά του

 Διαμόρφωση και θεσμοθέτηση του Συστήματος Πιστοποίησης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθεί και η αναφερόμενη πιστοποίηση κουρέων – κομμωτών

 Επανεξέταση του ενδεχομένου διαχωρισμού του επαγγέλματος του κουρέα ανδρικού κουρέματος από αυτό του Κομμωτή – Κουρέα και τροποποίηση του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου.

Δυστυχώς, η μέχρι τώρα αποσπασματική και χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αντί  να λύνει τα προβλήματα δημιουργεί  νέα, ειδικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η λειτουργία του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, η αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών στα επίπεδα του Ε.Π.Π. και η θεσμοθέτηση του Συστήματος Πιστοποίησης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης θα εξορθολογήσει πιθανές στρεβλώσεις και θα άρει διάφορες αδικίες»

Η Ερώτηση του Σ.Πρίφτη Προς Τομεάρχης Παιδείας ΚΙΝΑΛ Χαράς Κεφαλίδου, μετά από καταγγελίες που δεχτήκαμε από απόφοιτους σχολών ΕΕΣ,στο επάγγελμα του Κουρέα.

Μιας και πολύς λόγος γίνεται για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα,και η εκάστοτε Κυβέρνησης όλο φέρνουν υποτίθεται εκσυγχρονισμένα νέα νομοσχέδια,που θα εξυπηρετήσουν και θα  απλοποιήσουν την ισότητα των πτυχίων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με τα αντίστοιχα Κρατικά πτυχία και μη, αυτό δέν το βλέπουμε να ισχύει ακόμα, για τις ιδιωτικές Σχολές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, όπου το Κράτος δίνει άδεια λειτουργίας πάνω από 40 χρόνια στις σχολές αυτές,με το παράλογο να μην αναγνωρίζει τα Πτυχία τους.

Ένα Ελληνικό κλασικό φαινόμενο του προβλήματος αυτού, είναι η απόφοιτη Κουρείς-Κομμωτές απο ( Σχολές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών) με μή αναγνωρισμένα πτυχία (βάση του Κράτους), που θα πρέπει να περάσουν ένα ατέλειωτο γολγοθά για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος,για να μπορούν να ανοίξουν τα δικά τους Κουρεία Κομμωτήρια.

Βάση του Υπουργείου Παιδείας, ένας απόφοιτος Κουρέας με πτυχίο απο (ΕΕΣ) επειδή δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο του, τον κατατάσσουν στην κατηγορία Εμπειροτεχνίτες, με λίγα λόγια,αξία πτυχίου=Σκουπίδια, και αυτός είναι ο λόγος που εκατοντάδες σχολές ΕΕΣ Κομμωτικής έκλεισαν στην Ελλάδα, με την διαδικασία για να μπορέσουν να πάρουν 1) Πιστοποίηση πτυχίου+ άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να είναι η εξής.

Σκεφτείτε ότι θέλετε να ανοίξετε ένα μικρό παραδοσιακό  Κουρείο σε ένα χωριό, δείτε την διαδικασία που χρειάζεται αν είστε κάτοχος πτυχίου από Σχολή Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών: 2 χρόνια εκμαθηση στην σχολή ΕΕΣ, και μετά για να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην πιστοποιήσεις των πτυχίου τους, χρειάζονται +3 Χρόνια προϋπηρεσία, σύνολο 5 χρόνια, και δεν φτάνει μόνο αυτό, βάσει του (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) οι κάτοχοι διπλώματος από Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στο επάγγελμα του Κουρέα, χρειάζονται παρακολουθήσει και πρόγραμμα με εξετάσεις -συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης 600 ωρών, ο κουρέας είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει 600 ώρες διδασκαλία που έχει μέσα βαφές,χημικά,και γυναικείο κούρεμα και τεχνικές, συν να δώσει εξετάσεις πάνω σε όλα αυτά, χωρίς να είναι καν το αντικείμενο του, για να ανοίξει ένα παραδοσιακό ανδρικό κουρείο, και όλα αυτά γιατί ο νόμος δέν διαχωρίζει τους Κουρείς από τους Κομμωτές! Και η Μεγα απορία κοντά 6 χρόνια για να ανοίξουν ένα κουρείο; Το Ελληνικό κράτος μπέρδεψε το επάγγελμα του κουρέα απο τον καρδιοχειρούργο;

Δηλαδή το Ελληνικό Κράτος έκανε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, κατήργησε το κλασικό και αποκλειστικό μόνο για άντρες επάγγελμα του Μπαρμπέρη!

Υποτίθεται,οτι στην Ελλάδα έχουν ανοίξει όλα τα κλειστα επαγγέλματα, και έχει καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 900 επαγγέλματα, αλλά όχι στο επαγγελμα του κουρέα!

Οι απόφοιτοι σχολών ΕΕΣ,στο επάγγελμα του Κουρέα ζητούν την Κατάργηση 3 χρόνων προυπηρεσίας, την Κατάργηση τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Επάρκειας Κομμωτών- Κουρέων,που διενεργεί Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σε εφαρμογή των διατάξεων της υπ’ αριθμ. Κ1/87231/2019 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών «Σύστημα πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας Κομμωτών- Κουρέων και Τεχνιτών Περιποίησης Χεριών και Ποδιών» (ΦΕΚ Β’ 2146/07.06.2019)

Επίσεις ζητουν και την εξισορρόπηση και ισότητα των πτυχίων από ΕΕΣ,
και να συμπεριληφθούν ισότιμα  στο Άρθρο 239, με τα ίδια Προσόντα και διαδικασία για την άσκηση επαγγέλματος.

Άρθρο  Σπύρος  Πρίφτης       email: [email protected]

https://priftisnews.blogspot.com

loading...