Τραμπ ή Μπάιντεν; Ποιόν πρέπει να στηρίξει η Ελλάδα;

Τι θα γίνει με τον Πούτιν;
Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει και σήμερα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν για ακόμη μια ημέρα κάθε του κίνηση.

Ειδικότερα, το τουρκικό σκάφος κινείται νοτίως του Καστελόριζου με κατεύθυνση νοτιοδυτική και με ταχύτητα 4-5 κόμβων. Στρατιωτικές πηγές τονίζουν πως το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά επιχειρεί απλώς τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τι θα γίνει όμως από εδώ και πέρα; Τι συμφέρει την Ελλάδα διπλωματικά;

Υπάρχουν φωνές που δικαιολογημένα προειδοποιούν πως η Ελλάδα στο θέμα με την Τουρκία δεν πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στην συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να επικεντρωθεί σε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες (Γαλλία, Ισραήλ, αραβικές χώρες ακόμα και Ρωσία).

Τι θα γίνει όμως με τις ΗΠΑ; Ποιός συμφέρει την Ελλάδα να είναι ο νέος Πρόεδρος μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου; Ο δεξιός Ντόναλντ Τραμπ ή ο διεθνιστής Τζο Μπάιντεν;

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Τον γύρο τουρκικών και όχι μόνο ΜΜΕ κάνουν τα λόγια του Τζο Μπάιντεν, ότι πρέπει να αποχωρήσει από την τουρκική πολιτική σκηνή ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γιατί το έκανε αυτό;

Η Τουρκία αυτή την στιγμή:

Απομακρύνεται από την διεθνιστική Δύση
Προσεγγίζει την Ρωσία
ΑΡΑ: Σύμφωνα με τον διεθνιστή Μπάιντεν, ο μοναδικός τρόπος να επανέλθει στο δυτικό μαντρί η Τουρκία είναι η αντικατάσταση του Ερντογάν, προφανώς με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και εκλεκτό της μετριοπαθούς κεμαλικής αντιπολίτευσης για την Προεδρία της Τουρκίας.

Η στάση των Δημοκρατικών θυμίζει έντονα την περίοδο πριν την άνοδο του Κεμάλ, όπου η διεθνιστική Δύση είχε ταχθεί κατά του τότε Σουλτάνου και μόλις αναδείχθηκε στην εξουσία ο Ατατούρκ στήριξε την Τουρκία με ό,τι επακολούθησε για τον Ελληνισμό.

ΤΡΑΜΠ

Η κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν στη Βιέννη, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας.

Μετά την συνάντηση, οι Αμερικανοί είπαν «πολύ λίγες και πολύ μετρημένες» κουβέντες διά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους.

Ο Αμερικανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Δένδια ότι θα παραδώσει έκθεση για την κατάσταση στη Μεσόγειο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι θα πει όμως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνομιλεί, όπως και ο Πούτιν, συχνά με τον Ερντογάν;

ΠΟΥΤΙΝ

Όπως είδαμε χθες, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να αναλάβει δράση, προκειμένου να ξεπεραστεί η ελληνοτουρκική κρίση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από την Μόσχα, ο Πούτιν πρότεινε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει ο ίδιος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εν λόγω πρόταση αυτή πρωτοδιατυπώθηκε κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στα τέλη Ιουλίου οι δύο ηγέτες. Η Μόσχα δηλαδή προσέφερε προς αξιοποίηση την ειδική σχέση που έχουν Πούτιν-Ερντογάν, ώστε να βολιδοσκοπήσει την τουρκική ηγεσία, προκειμένου να αναλάβει η ρωσική διπλωματία δράση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Αρχικά, κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Η Ελλάδα οφείλει να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους της και να κινείται αναλόγως με τα συμφέροντά της.

Κατά δεύτερον, να πάρει ως δεδομένο πως αυτή την στιγμή πρόεδρος της Τουρκίας είναι ο Ερντογάν, ο οποίος επηρεάζεται από συγκεκριμένους ηγέτες (Πούτιν, Τραμπ).

Το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ. Πρόεδρος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ! Η Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση σε σχέση με το ποιος επιθυμεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να διατηρεί επαφές και με τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με την Ρωσία, η Αθήνα οφείλει να εξετάσει προσεχτικά την πρόταση της Μόσχας, χωρίς απαραίτητα να το διατυμπανίσει. Για όλα υπάρχει τρόπος, αρκεί να υπάρχει βούληση.

loading...