Η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ σε διάλογο με το Ιράν – Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Αφήστε τις απειλές»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν διάλογο με το Ιράν, ώστε να μπει κάποια στιγμή «τέλος» στην πολυετή ένταση.

Όπως αναφέρουν από τη Μόσχα, η πορεία κλιμάκωσης της έντασης γύρω από το Ιράν, η οποία επιλέχθηκε από τους Αμερικανούς, είναι «λανθασμένη και αδιέξοδη». Οι Ρώσοι καλούν τώρα κι επίσημα την Ουάσινγκτον να στραφεί σε διάλογο με το Ιράν, αντί για απειλές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζουν επικίνδυνους ελιγμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με την ελπίδα να εφαρμόσουν τις δικές τους αντι-ιρανικές ιδέες. Έχοντας αποτύχει με το σχέδιο ψηφίσματος για απεριόριστο εμπάργκο όπλων εναντίον του Ιράν, το οποίο απορρίφθηκε αποφασιστικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άρχισαν τώρα να πολιορκούν την ηγεσία του ΟΗΕ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας την αναγνώριση του φερόμενου διατηρούμενου δικαιώματος των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς που ορίζονται στο ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για τη διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Ιράν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως προστίθεται από τη Ρωσία, όλα αυτά συμβαίνουν αφότου η αμερικανική κυβέρνηση αποχώρησε επίσημα από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και αφού για περισσότερα από δύο χρόνια «καταπάτησαν κατάφωρα και ξεδιάντροπα τις δικές τους υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με αυτό το έγγραφο».

Εν συνεχεία, επεσήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ: «Η γνωστοποίηση των ΗΠΑ σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν, που ακυρώθηκε μετά τη σύναψη της JCPOA το 2015 και φέρεται να τεθεί σε ισχύ από αυτούς, δεν μπορεί να έχει τις συνέπειες που αναζητούν οι Αμερικανοί.

Τα κόλπα τους συντρίβονται την πραγματικότητα: κάνοντας αυτό, στερήθηκαν από τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς που προβλέπονται από το Σχέδιο Δράσης και το Ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πορεία κλιμάκωσης των εντάσεων γύρω από το Ιράν είναι λανθασμένη και αδιέξοδη. Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να κάνουν μια επιλογή υπέρ εύλογων αποφάσεων και να μην στερηθούν από την ευκαιρία να επιτύχουν συμφωνίες με το Ιράν».

loading...