ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δώσαμε 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ στην Αίγυπτο – Δείτε τον χάρτη

Χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου που έδωσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ στο Reuters, καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ κατά την προσφιλή συνήθεια των ελληνικών υπηρεσιών δεν έχει δώσει συντεταγμένες, τις συγκρίναμε με τις συντεταγμένες των θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης που ανακήρυξε μονομερώς το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας το 2014, ακολουθώντας την αρχή της μέσης γραμμής.

Οι συντεταγμένες του ΥΠΕΝ είναι οι μοναδικές επίσημες συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, εκτός από αυτές του Ιονίου με την Ιταλία.

Όπως θα δούμε το οικόπεδο 20 νότια της Κρήτης έπιανε και αιγυπτιακή ΑΟΖ και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην αδειοδότησή του.

Τα νότια όρια του οικοπέδου συναντούν την αιγυπτιακή ΑΟΖ, περίπου 24 χιλιόμετρα πιο κάτω από αυτό που συμφωνήθηκε χθες, δηλαδή η συμφωνία του Καΐρου μίκρυνε την ελληνική ΑΟΖ κατά μήκος, 24 χιλιόμετρα.

Συνολικά το μήκος της οριοθετημένης περιοχής με την Αίγυπτο είναι 192 χιλιόμετρα. 192 x 24 = 4.608, δηλαδή η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο, κατά προσέγγιση, 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της.

Αυτό φυσικά σε περίπτωση που δεν έχει γίνει μεγαλύτερη «έκπτωση» στα υπόλοιπα νησιά (Ρόδο, Κάσο Κάρπαθο), καθώς τα -24 χιλιόμετρα αφορούν την ΑΟΖ που εκπορεύεται από την Κρήτη.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης που παραχώρησε η Ελλάδα αφορά την λεκάνη του Ηροδότου, η οποία φαίνεται να έχει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Το κίτρινο είναι τα όρια της συμφωνηθείσας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τα κόκκινα είναι εκεί που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι.

Ο χάρτης που δημοσίευσε το 2014 το υπουργείο ενέργειας με τα οικόπεδα νότια της Κρήτης βάση της μέσης γραμμής

Ο χάρτης του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ

Άρης Δημητρακόπουλος
loading...