Αυτή η επαναχρησιμοποιήσιμη μάσκα έχει σχεδιαστεί για να διορθώσει τα 28 σημαντικά προβλήματα με το N95

Μετά το SARS, η Αμερικανική κυβέρνηση περιέγραψε τρόπους με τους οποίους το N95 χρειάστηκε να βελτιωθεί. Η νέα συσκευή ασφαλείας Octo διορθώνει τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα.

[Φωτογραφία: Συσκευές ασφαλείας Octo]

ΑΠΟ ΤΗΝ ADELE PETERS
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS στο Τορόντο το 2003, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις μάσκες N95, λέγοντας ότι οι αναπνευστικές συσκευές ήταν άβολα να φορούν για μεγάλες βάρδιες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους και δύσπνοια. Μετά το SARS, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε μια έκθεση υποστηρίζοντας ότι οι μάσκες έπρεπε να επανασχεδιαστούν για μελλοντικές επιδημίες, αναφέροντας 28 τρόπους για να βελτιωθούν οι μάσκες. Τότε ο φόβος των πανδημιών ξεθωριάστηκε από το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων. Όμως ο Tobias Franoszek και η Natasha Duwin εργάζονταν για να φτιάξουν μια νέα μάσκα που πληρούσε αυτά τα κριτήρια.

«Η τεχνολογία μάσκας και μάσκας N95 δεν είχε αλλάξει πραγματικά πολύ καιρό», λέει ο Franoszek, συνιδρυτής της Octo Safety Devices , της εταιρείας που κατασκευάζει τη νέα μάσκα, που ονομάζεται Octo Respirator Mask, ή ORM. Πριν από τρία χρόνια, πολύ πριν από την εμφάνιση του COVID-19, οι Franoszek και Duwin άρχισαν να διερευνούν εναλλακτικές λύσεις, αποκτώντας τα δικαιώματα για ένα νέο σχέδιο μάσκας που τελικά έγινε το ORM.

Tobias Franoszek και Natasha Duwin [Φωτογραφία: Octo Safety Devices]Σε αντίθεση με το N95, η μάσκα έχει σχεδιαστεί για επαναχρησιμοποίηση και μπορεί να αποστειρωθεί με βρασμό. «Η ιδέα να απορριφθεί κάτι μετά από μία χρήση είναι αναθετικό για εμάς», λέει ο Duwin. Το αντιμικροβιακό φίλτρο στο εσωτερικό είναι επίσης επαναχρησιμοποιήσιμο. Η μάσκα μπορεί να αποστειρωθεί δεκάδες φορές, οπότε αν κάποιος το χρησιμοποιεί σπάνια — ας πούμε, για εβδομαδιαίες εκδρομές στο μανάβικο– μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή περισσότερο. Σε περιόδους μεταξύ επιδημιών, μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια σε ένα ράφι για έως και 10 χρόνια χωρίς να υποβαθμιστεί. Φιλτράρει το 99% των επιβλαβών σωματιδίων, ξεπερνώντας το όριο 95% που απαιτείται για τις μάσκες N95. Κρίσιμα, είναι επίσης σχεδιασμένο να είναι άνετο στη χρήση, ακόμα κι αν κάποιος πρέπει να το διατηρήσει για 12ωρη βάρδια σε νοσοκομείο.

Στην επιδημία SARS, «τα στατιστικά στοιχεία επέστρεψαν ότι το 43% των θυμάτων ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας», λέει ο Franoszek. «Αυτό ήταν εκπληκτικό – οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη είναι αυτοί που γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους ενός ιού επειδή τον αντιμετωπίζουν φυσικά. Είχαν πολλές ανέκδοτες αποδείξεις ότι οι άνθρωποι απλώς έβγαζαν τις μάσκες τους, λέγοντας: «Δεν μπορώ να το πάρω άλλο».

[Φωτογραφία: Συσκευές ασφαλείας Octo]Οι αναπνευστήρες N95 δεν χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην υγειονομική περίθαλψη – συνήθως χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και την κατασκευή – αλλά άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κατά την επανεμφάνιση της φυματίωσης. Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να είναι ιδιαίτερα άνετα για ώρες χρήσης, είτε για κάποιον που εργάζεται στην κατασκευή είτε σε νοσοκομείο. Η νέα μάσκα, από την άλλη πλευρά, είναι κατασκευασμένη από μαλακή σιλικόνη, καθιστώντας την πολύ πιο άνετη. Η σιλικόνη σφραγίζει επίσης σφιχτά στο πρόσωπο χωρίς τις περίπλοκες ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να ταιριάζει η μάσκα N95. μια μάσκα N95 απαιτεί συνήθως εκπαίδευση και πρακτική για να μάθει να φορά σωστά.

Ένα πτυχωτό φίλτρο αυξάνει τη ροή του αέρα, καθιστώντας το πιο αναπνεύσιμο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο τον χρήστη όσο και τους ανθρώπους γύρω τους. Συνολικά, η μάσκα εξετάζει 26 από τις 28 συστάσεις στην κυβερνητική έκθεση για τη βελτίωση των αναπνευστικών συσκευών. (Η εταιρεία σχεδιάζει να απευθυνθεί στα άλλα δύο – καθιστώντας δυνατή τη φόρτωση της μάσκας χωρίς μόλυνση και καθιστώντας τη μάσκα διαφανή – αλλά ήθελε να φέρει τη μάσκα στην αγορά το συντομότερο δυνατό.)

Στις αρχές του 2020, η εταιρεία είχε προγραμματίσει να ολοκληρώσει το σχεδιασμό και να ξεκινήσει την πώληση μέσω διανομέων για διάφορες χρήσεις, από τη βιομηχανία έως την υγειονομική περίθαλψη, στα τέλη του έτους. Καθώς το νέο coronavirus εξαπλώθηκε, έσπευσαν να το φέρουν στην αγορά νωρίτερα, πουλώντας τόσο σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας όσο και στο ευρύ κοινό, παρόλο που δεν είχαν την πρόθεση να είναι μάρκα απευθείας προς τους καταναλωτές (αν και η εταιρεία περιμένει ακόμα το FDA ή εγκρίσεις NIOSH). «Αρχίσαμε να ακούμε για αυτό το παράξενο πράγμα που συμβαίνει στην Κίνα και πώς είχαν κλείσει μια πόλη», λέει ο Duwin. «Κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον και ήμασταν, Ω Θεέ μου, έχουμε αυτό το πράγμα στα χέρια μας που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους»

loading...