212 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Το μόνο όπλο της χώρας έχει βουλωμένη κάννη

Ρεκόρ κρουσμάτων παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα εντείνοντας τις ανησυχίες για εκθετική εξάπλωση του ιού και κατάρρευση του συστήματος υγείας

Τους αριθμούς κρουσμάτων παγκοσμίως τους παρακολουθώ στο Worldometer.

Ας δούμε λίγο το ιστορικό του θέματος
Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων στην Ελλάδα, αρχικά στις 27 Φεβρουαρίου 2020 ακυρώθηκαν όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη χώρα και μέχρι τις 10 Μαρτίου είχαν σημειωθεί συνολικά 89 κρούσματα στη χώρα που σχετίζονταν κατά βάση με ταξιδιώτες από την Ιταλία καθώς και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις επαφές τους.

Οι υγειονομικές και κρατικές αρχές εξέδωσαν συστάσεις και οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονταν μέχρι τότε αφορούσαν σε τοπικό επίπεδο και περιελάμβαναν το επιμέρους κλείσιμο σχολικών μονάδων και την αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στις πληττόμενες περιοχές (ιδιαίτερα Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο).

Ωστόσο, στις 10 Μαρτίου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας και λόγω της μη τήρησης των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες, αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, όλων των βαθμίδων, της χώρας και στη συνέχεια, στις 13 Μαρτίου, η αναστολή λειτουργίας των καφετεριών, μπαρ, μουσείων, εμπορικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιατορίων.

Στις 16 Μαρτίου έκλεισαν και όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ αποφασίστηκε και η καθολική αναστολή όλων των λειτουργιών κάθε δόγματος και θρησκείας.

Ρεκόρ κρουσμάτων χθες στη χώρα
Επί μήνες είδαμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κυβέρνηση να επαίρονται για το πόσο γαμάτη και αποτελεσματική ήταν η αντίδραση της χώρας. Σε σημείο που μου θύμισε αυτοϊκανοποίηση. Κάτι σαν αυνανισμός δηλαδή.

Η κυβέρνηση όμως δεν έλαβε τα σκληρά μέτρα γιατί ήταν ιδιοφυής ή πρότυπο για τον πλανήτη αλλά γιατί γνώριζε (και γνωρίζει) ότι το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) είναι παντελώς διαλυμένο, αναποτελεσματικό και μάλλον πλησιάζει τα στάνταρ τριτοκοσμικής χώρας. Το ΕΣΥ έχει διαλύσει ολοσχερώς από το 2010 για να μην πάω πιο πίσω.

Η χώρα δεν έχει επάρκεια ασθενοφόρων, υποδομών και εξοπλισμού για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού εν καιρώ ειρήνης. Πόσο μάλλον όταν αρχίσουν να νοσούν μαζικά οι πολίτες και οι τουρίστες (όσοι ήρθαν ή θα έρθουν τελικά).

Αυτό το φαινόμενο που θα παρατηρήσετε στα δελτία ειδήσεων του τύπου “είμαστε οι πρώτοι”, “οι καλύτεροι”, “τα ταλέντα του πλανήτη”, “ο επιούσιος λαός” κτλ είναι γραμμή κάθε κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες. Ασχέτως χρώματος ή αρώματος.

Αυτά σε συνδυασμό με τη μόνιμη γραμμή “φταίνε οι ξένοι”, “φταίνε οι άλλοι” έχει ως σκοπό να μην μεταναστεύσουν ακόμα περισσότεροι Έλληνες. Τόσο απλό είναι.

Το πρόβλημα του Brain Drain έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Αν σου φεύγουν μονίμως οι νέοι, οι πλέον παραγωγικοί και ευφυέστεροι πολίτες ποιο το μέλλον της χώρας; Γέροντες και καθυστερημένοι;

Το μόνο όπλο της χώρας έχει βουλωμένη κάννη
Για να δημιουργήσεις ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας έστω και στοιχειωδώς ικανό να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια κρίση απαιτούνται δεκαετίες. Το σχόλιο αυτό δεν είναι δικό μου αλλά επιφανών ιατρών του κόσμου.

Απαιτεί οργανωμένο κράτος και πάταξη ή τουλάχιστον συμμάζεμα της ασυδοσίας και της τριτοκοσμικού τύπου διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα επί δεκαετίες.

Το να δημιουργήσεις μερικές κλίνες εντατικής ακόμα δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε.

Το μόνο όπλο της χώρας είναι να τα κλειδώσει όλα πάλι. Όλοι στο σπίτι, ανοιχτές μόνο οι επιχειρήσεις πρωτεύουσας ανάγκης.

Εδώ αρχίζει το πρόβλημα της βουλωμένης κάννης.

Θα υπακούσουν αυτή τη φορά οι πολίτες; Θα συμμορφωθούν και θα κάτσουν στο σπίτι τους;

Το πρόβλημα είναι διττό. Το πρώτο αφορά την ψυχική κούραση να κάθεσαι στο σπίτι επί μήνες με την οικογένεια μην κάνοντας ουσιαστικά τίποτε. Ακόμα χειρότερα να κάθεσαι στο σπίτι σου μόνος και να κοιτάς τους τοίχους.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αποτελεί το οικονομικό. Μην ξεχνάμε ότι η ελληνική οικονομία λειτουργεί λόγω τριών πραγμάτων: συντάξεις, μισθοί δημοσίου, παραοικονομία.

Δεν μπορείς να κάνεις το μαύρο μεροκάματο, το μαύρο μερεμέτι αν απαγορεύεται να κυκλοφορήσεις. Αυτό σε οδηγεί στον οικονομικό θάνατο και την πείνα. Από την κλασική νόμιμη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν επιβιώνεις. Έχω κάνει επιχειρήσεις στη χώρα. Από τα μαύρα και τη λοβιτούρα επιβιώνεις στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι φυσικά μόνο το πρόβλημα συγκεκριμένης μερίδας πολιτών που δεν ανήκουν στην μισή Ελλάδα των συντάξεων και μισθών του δημοσίου. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Το 40% των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα σχετίζεται με τον τουρισμό. Έναν τουρισμό που κατέρρευσε. Τα χρήματα φέτος δεν ήρθαν. Οι τουρίστες δεν ξόδεψαν. Τα χρήματα αυτά λείπουν από τις τουριστικές και όχι μόνο επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πριν λίγες μέρες “δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερη καραντίνα”. Δεν γράφω πολιτικά αν η δήλωση ήταν σωστή ή λάθος. Απλά τη μεταφέρω.

Αν η χώρα δεν μπορεί να πάει σε καθολική καραντίνα αλήθεια πως θα αντιμετωπίσει την επέλαση του ιού και την ολική διάλυση του συστήματος υγείας; Πως θα γίνει δηλαδή η Ελλάδα να μην καταντήσει Ιταλία του Μάρτη;

Ήθελα να κλείσω το άρθρο με κάτι αισιόδοξο αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκω.

Ίσως βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία τουλάχιστον γιατί για εμβόλιο δεν το βλέπω σύντομα. Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για κανέναν από τους 7 τύπους κορονοϊών.

Ας ευχηθούμε απλά το καλύτερο.

Tom Papatolis

https://tomsnews.net/

loading...