SZ: Η Μέρκελ θα πρέπει σύντομα να σηκώσει ξανά το τηλέφωνο (για να αποτρέψει πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας)

Στην κρίση που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρεται γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Αρχικά η εφημερίδα κάνει λόγο για «πρόκληση στο Αιγαίο που αφορά το φυσικό αέριο αλλά και την Ιστορία», τονίζοντας ότι οι δύο χώρες της Μεσογείου είναι τόσο σκληρές μεταξύ τους που η Άνγκελα Μέρκελ έπρεπε να παρέμβει. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η «Bild» σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η καγκελάριος σταμάτησε τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων.

«Ίσως όχι για τελευταία φορά: Εν μέσω θέρους… όλα είναι διαφορετικά φέτος. Όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να είναι ευτυχείς αν και προσήλθαν λίγοι τουρίστες στις παραλίες τους λόγω του νέου κορωνοϊού», γράφει χαρακτηριστικά η «Sueddeutsche Zeitung» και προσθέτει: «Όσον αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι εκτός από τη νόσο Covid-19: Η Άγκυρα και η Αθήνα ερίζουν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και απειλούν εκατέρωθεν με στρατιωτικά μέσα».

«Οι Τούρκοι προκαλούν σκοπίμως. Κάνουν γεωτρήσεις συνοδευόμενες από φρεγάτες, σε νερά που οι Έλληνες και οι Κύπριοι ισχυρίζονται ότι τους ανήκουν. Η Άγκυρα μόλις εξέδωσε «Navtex» για μια θαλάσσια περιοχή γύρω από ένα μικρό ελληνικό νησί…Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη την τελευταία στιγμή και καταπραΰνει τηλεφωνικά την Άγκυρα και την Αθήνα. Αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα», συνεχίζει το γερμανικό δημοσίευμα.

SZ: «Η Μέρκελ θα πρέπει σύντομα να σηκώσει ξανά το τηλέφωνο»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα μπορεί να έχει δίκιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι πιο δύσκολο από πολιτικής πλευράς. Το ερώτημα ποιος μπορεί να ισχυριστεί ποιες θαλάσσιες και ενισχυόμενες περιοχές στη Μεσόγειο είναι περίπλοκος, οι θέσεις είναι de facto ασυμβίβαστες.

«Η διαμάχη για τις πρώτες ύλες θα μπορούσε να επιλυθεί στις διαπραγματεύσεις, ίσως με την διαμεσολάβηση του Βερολίνου. Αλλά ο χρόνος δεν είναι αρκετός. Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα, οι προκλήσεις είναι βίαιες. Η Τουρκία μόλις μετέτρεψε την Αγία Σοφία – ιστορικό σύμβολο για όλους τους Έλληνες Ορθόδοξους – σε τζαμί με μάλλον εχθρική πράξη. Οι Έλληνες έβαλαν τις σημαίες τους να κυματίζουν στα σπίτια τους, οι διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες: αυτό ήταν επίσης περιττή πρόκληση. Φαίνεται ότι η Μέρκελ θα πρέπει σύντομα να σηκώσει ξανά το τηλέφωνο», καταλήγει το δημοσίευμα της SZ.

loading...