Λίγο πριν τη σύγκρουση! Π.Ν. και Π.Α. είχαν εντολή να πλήξουν το Oruc Reis αν επιχειρούσε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η κλιμάκωση της περασμένης βδομάδας έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς τόσο στο μέτωπο των Ε.Δ. όσο και σε αυτό της διπλωματίας.
Την δυναμική αποτροπή κάθε τουρκικής πρόκλησης εν τη γενέσει της ακολούθησαν πιστά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όλες τις προηγούμενες μέρες, καθιστώντας σαφές στην τουρκική πλευρά πως θα «πονέσει» αν παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Εν ολίγοις στρατιωτική και πολιτική ηγεσία έδωσαν να καταλάβουν στον Ερντογάν, 4 περίπου μήνες μετά το επεισόδιο στον Έβρο, πως η χώρα μας δεν μοιάζει σε ΤΙΠΟΤΑ με τις κατεστραμμένες και στρατιωτικά υποδεέστερες Συρία και Λιβύη.

Από τις πρώτες στιγμές της κλιμάκωσης την περασμένη βδομάδα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η χώρα μας έδειξε πως μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να είναι έτοιμη ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», η στρατιωτική ηγεσία μπορεί σήμερα να περηφανεύεται από την αστραπιαία κινητοποίηση του Ελληνικού Στόλου, που τις πρώτες ώρες τις κλιμάκωσης την 21η Ιουλίου, όταν οι Τούρκοι έβγαζαν το ένα πολεμικό πλοίο μετά το άλλο στο Αιγαίο, μπόρεσε και έλαβε στρατηγικές θέσεις μέσα σε περίπου 4 ώρες!

Σε αυτό το χρονικό διάστημα σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού Στόλου, όπως επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του ο ίδιος ο ΥΠΑΜ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε απλωθεί σε όλο το νότιο Αιγαίο έχοντας το «βλέμμα» του στραμμένο στις κινήσεις των Τούρκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η κινητοποίηση του ελληνικού στόλου λόγω της τουρκικής NAVTEX νοτίως του Καστελόριζου θύμισε αρκετά την κρίση του «Σισμίκ» του 1987, όταν και τότε οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν καταστήσει σαφές στην τότε τουρκική ηγεσία πως θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την ακεραιότητα της Ελλάδας.

Είχε δοθεί ακόμη και εντολή βύθισης του «Σισμίκ» αν προέβαινε σε επιχειρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καθ’όλη τη διάρκεια της τουρκικής κλιμάκωσης, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία είχε εντολή να βυθίσουν το γεωτρύπανο Oruc Reis μόλις αυτό έμπαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με σκοπό να ξεκινήσει έρευνες.

Αυτόματα μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε όχι μόνο σε ελληνοτουρκική κρίση αλλά σε ένοπλη σύγκρουση, μιας και το Oruc Reis το μεγαλύτερο διάστημα το συνόδευαν τουρκικές φρεγάτες.

loading...