Οι άνθρωποι κάνουν πιο εύκολα φίλους στο Internet παρά στον φυσικό κόσμο

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Και να που ήρθε η εποχή η ελληνική παροιμία να αποκτήσει απόλυτα κυριολεκτικό νόημα. Στην εποχή του Διαδικτύου ένας καλός λογαριασμός σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι …κάνει καλούς φίλους.

Τα ευρήματα έρευνας της Kaspersky για τις ανθρώπινες σχέσεις και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων μέσω Διαδικτύου είναι αποκαλυπτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η έρευνα διαπιστώνει, για παράδειγμα, ότι οι Ευρωπαίοι επενδύουν τόσο πολύ σε εικονικές σχέσεις, που ένας στους τρεις (31%) δηλώνει ότι θεωρεί πιο εύκολο να δημιουργήσει νέες φιλίες στο Διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ό,τι στον φυσικό κόσμο.

Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να συναντούν άλλους μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και αυτή η συμπεριφορά έχει γίνει σταδιακά ο κανόνας. Πολλοί αισθάνονται πλέον πιο άνετα να βρίσκουν διαδικτυακά κοινότητες στις οποίες νιώθουν ότι ανήκουν παρά πρόσωπο με πρόσωπο: περίπου ένας στους τρεις (31%) δηλώνει ότι είναι ευκολότερο να παρουσιάσει διαδικτυακά τον εαυτό του όπως θέλει παρά αυτοπροσώπως. Ένας παρόμοιος αριθμός (32%) δηλώνει επίσης ότι είναι πιο εξωστρεφής και έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό, τι όταν συναντά ανθρώπους αυτοπροσώπως.

Ένα εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 18%, ήτοι περίπου ένας στους πέντε πολίτες, που πιστεύει ότι ο συναισθηματικός δεσμός με τους διαδικτυακούς του φίλους είναι ισχυρότερος από ό,τι με φίλους που συναντά αυτοπροσώπως.

Πιο καλή η μοναξιά;

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι σε μια εποχή που οι διαδικτυακές συναντήσεις είναι πιο εύκολες και πιο προσιτές από ποτέ, η μοναξιά θα ήταν συναίσθημα υπό εξαφάνιση. Όχι απαραίτητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνα, όσοι ξοδεύουν πολύ χρόνο για να συνδέονται με άλλους ψηφιακά είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μοναξιά.

Ειδικότερα, το 53% των ανθρώπων που δηλώνουν ότι «αισθάνονται μοναχικοί όλη την ώρα» λένε επίσης ότι περνούν τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, αυτή ακριβώς η άνοδος των διαδικτυακών σχέσεων έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και μοναχικοί, καθώς δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα να συνδεθούν με άλλους αυτοπροσώπως. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι όσοι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο είναι πιθανότερο να αισθάνονται πιο μοναχικοί από εκείνους που δεν είναι τόσο ενεργοί στο Διαδίκτυο.

«Η τεχνολογία έχει αναμφίβολα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων, με πολλές ακόμη εφαρμογές και διαδικτυακά κανάλια να μας κρατούν συνδεδεμένους. Ενώ αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να είναι πολύ επωφελείς, πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου τις προκλήσεις που μπορεί να φέρουν. Είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας ότι τα άτομα που συναντάμε στο Διαδίκτυο μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι» αναφέρει η Kaspersky.

1 ΣΤΟΥΣ 5 ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ

https://www.moved.gr/

loading...