ΕΛΤΑ: Προσέλαβε σύμβουλο για ζημιές λόγω πανδημίας Covid-19 – Σε εξωτερικούς συμβούλους το έργο

Της Μαρίας Μόσχου

Τη «μαύρη τρύπα» που προκάλεσε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία η πανδημία καλείται να προσδιορίσει η εταιρεία PriceWaterhouseCoopers Business Solutions Α.Ε στην οποία ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου «Επιπτώσεις – ζημιές λόγω πανδημίας Covid-19 στον Όμιλο ΕΛΤΑ». Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός συνεχίζει να…παράγει κάθε μήνα ζημιές που προβληματίζουν την κυβέρνηση καθώς η εταιρεία βουλιάζει στα χρέη με την αβεβαιότητα ακόμα και της απόδοσης μισθοδοσίας!.

Τα ΕΛΤΑ δημιουργούν κάθε μήνα ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ ενώ η πανδημία εκτιμάται ότι προκάλεσε επιπλέον έλλειμμα 35 εκατ. ευρώ, κάτι που καλείται να διερευνήσει πλέον η PriceWaterhouseCoopers. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης με την PriceWaterhouseCoopers είναι 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ενώ παράλληλα προχωρά και στη σύσταση Επιτροπής παραλαβής του παραπάνω έργου.

Ωστόσο για την κυβέρνηση τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο… πονοκέφαλο, καθώς πρόκειται για μία ΔΕΚΟ με έντονο κοινωνικό έργο. Μάλιστα την περίοδο της πανδημίας και του lock down 369.000 δικαιούχοι έλαβαν τις συντάξεις στο σπίτι τους από εργαζόμενους των ΕΛΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό πέρα από την υλοποίηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου και την καταβολή της αποζημίωσης της Καθολικής Υπηρεσίας, έχει συνταχθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 350 – 400 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα, τα ΕΛΤΑ, τα οποία αποτελούν τον Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΦΠΚΥ) έως το 2028, διαπιστώνουν μείωση του κύκλου εργασιών, λόγω της μικρότερης ζήτησης ταχυδρομικών υπηρεσιών εκ μέρους των καταναλωτών και της συνεχούς τάσης εξοικονόμησης ταχυδρομικών δαπανών από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το 2019 οι ζημίες των ΕΛΤΑ ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα αγγίζουν τα 115 εκατ. ευρώ.

Οι συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες

Τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν να πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα σε εξωτερικούς συνεργάτες για να μπορούν να υλοποιήσουν το έργο τους.

Οι συμβάσεις αυτές είναι ένας από τους λόγους που τα ΕΛΤΑ δεν κατάφεραν να επωφεληθούν ούτε από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που δημιουργήθηκε την περίοδο της καραντίνας στο σύνολο της αγοράς των ταχυμεταφορών.

Μέσα σε μία μέρα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δημοσίευσαν εννέα αποφάσεις για πληρωμές εξωτερικών συνεργατών ύψους περίπου 130 χιλ. ευρώ.

Ειδικότερα, αποφάσισε:

Την καταβολή δαπάνης, 60.190,82 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία ONEX S.A., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Την καταβολή δαπάνης, 2.187,36 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία ONEX S.A., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Την καταβολή δαπάνης, 3.896.09 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία ONEX S.A., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Την καταβολή δαπάνης, 2.430,40 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία ONEX S.A., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Την καταβολή δαπάνης, 3.896.09 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία ONEX S.A., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Την καταβολή δαπάνης, 9.721,60 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία ONEX S.A., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Την καταβολή δαπάνης, 9.235,76 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία ONEX S.A., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Την καταβολή δαπάνης, ποσού 15.897,34 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία MEDIACALL CONTACT CENTER A.E., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Την καταβολή δαπάνης, ποσού 23.292,40 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, στην εταιρεία MEDIACALL CONTACT CENTER A.E., για την ενίσχυση του έργου ΕΛΤΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ με 14 αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 στη Διαύγεια προχώρησαν σε πληρωμές συγκεκριμένα τριών εταιρειών με τις οποίες έχουν συμβάσεις για την κάλυψη αναγκών σε όλη την χώρα, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η παράδοση της αλληλογραφίας στους πελάτες τους.

https://www.moved.gr/

loading...