Στην Ιερουσαλήμ!!! Η Άγκυρα φέρνει παγκόσμια ταραχή – Ποιοι αφήνουν μόνο τον Σουλτάνο (ΒΙΝΤΕΟ)

Προβληματισμένη η διεθνιστική διπλωματία
Η 24η Ιουλίου έφτασε, η ισλαμική προσευχή στην Αγιά Σοφιά πραγματοποιήθηκε ωστόσο, τα πράγματα δεν έγιναν όπως ακριβώς τα περίμενε ο Ερντογάν!!!

Το «παρών» δεν έδωσε ούτε ένας ηγέτης μουσουλμανικού κράτους, την ίδια ώρα που ο τούρκος πρόεδρος έχει πείσει τους οπαδούς του εντός και εκτός Τουρκίας πως επόμενος στόχος είναι το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Με την Αγία Σοφία τζαμί, ως σύμβολο κατάκτησης, η Τουρκία θεωρητικά διεκδικεί και την ηγεσία του σουνιτικού Ισλάμ. Όπως γράφει η Deutsche Welle, «σαν στόχος φαντάζει μεγαλεπήβολος. Ειδικότερα αν κανείς σκεφθεί την απόλυτη απόρριψη της Σαουδικής Αραβίας, Και πράγματι, αυτό έγινε, καθώς ο Ερντογάν βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά μόνο με τους υπουργούς του αλλά και τον εκλογικό σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που βλέπει τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται και τη βάση του κόμματός του να μετακινείται προς την -επίσης- εθνικίστρια Μεράλ Ακσενέρ».

Με άλλα λόγια οι υπόλοιπες αραβικές χώρες δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις ενέργειες του τούρκου ισλαμιστή ηγέτη και θα εξηγήσουμε στο τέλος το γιατί.

 «Ακατανόητη» χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος, Χουσείν Αμπντούλ Χουσείν, σε άρθρο γνώμης στο αραβόφωνο δίκτυο «Αrab News» την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. «Ο Τούρκος πρόεδρος αγνόησε τις παγκόσμιες εκκλήσεις να μην προχωρήσει στην μετατροπή αυτή, όπως της Unesco και του Πάπα Φραγκίσκου, που δηλώνουν «πολύ λυπημένοι» γι’ αυτή την απόφασή του», προσθέτει.

Άραβες διανοούμενοι και δημοσιογράφοι του Ισλάμ τονίζουν πως ο Ερντογάν φαίνεται να αγνοεί ότι – σε αντίθεση με την Μέκκα για το Ισλάμ και σε μικρότερο βαθμό, την Ιερουσαλήμ – η Αγιά Σοφιά δεν έχει καμία σημασία για το Ισλάμ.

Δημοσιεύματα τονίζουν πως ανεξαρτήτως από το πώς μερικοί Τούρκοι φαντάζονται την ιστορία τους, ο πολιτισμός τους είναι σχετικά νέος, όπως της Αμερικής.

Γράφει το Arab News:  «Αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει εμμονή με την παγκόσμια εικόνα του και το επιχείρημά του ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» – δηλαδή, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν προσπάθησε επανειλημμένως να προσθέσει την Τουρκία στους πέντε για να δείξει στους Τούρκους ότι έχει αναζωογονήσει το παρελθόν της αυτοκρατορίας τους. Έχοντας αποτύχει σε αυτό το μέτωπο, φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τον ΟΗΕ και προσπαθεί αντ ‘αυτού να αναδημιουργήσει μια ισλαμική αυτοκρατορία με αυτόν στην εξουσία. Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί μέρος του ονείρου του Ερντογάν για αυτοκρατορική κυριαρχία στο όνομα του Ισλάμ».

Επομένως, πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως κανένας ηγέτης μουσουλμανικού κράτους δεν βρέθηκε στην προσευχή της Αγιάς Σοφιάς και πως αραβικά μέσα ενημέρωσης ψέγουν τις κινήσεις στην Τουρκία, η οποία θέλει να «πάρει» ακόμα και το Αλ Άκσα στα Ιεροσόλυμα!

Αυτό συμβαίνει επειδή:

Δεν επιθυμούν την Τουρκία επικεφαλής του σουνιτικού του Ισλάμ
Δεν επιθυμούν την εδραίωση της Τουρκίας ως «περιφερειακή δύναμη» στην Μεσόγειο
Δεν επιθυμούν περαιτέρω προβλήματα στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που επιχειρείται προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ εβραίων, μουσουλμάνων και χριστιανών.
Ωστόσο οι οπαδοί του Ερντογάν, οι οποίοι δεν βρίσκονται μόνο εντός Τουρκία, αλλά αποτελούν τις δυνάμεις κρούσεις του Ερντογάν σε περιοχές όπως η Συρία και η Λιβύη (τουρκμένοι, τζιχαντιστές κ.α.) ζητούν ΚΑΙ το Αλ Άκσα με στόχο την δημιουργία ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο έξω από την Αγιά Σοφιά. Με άλλα λόγια οι κινήσεις της Τουρκίας δεν ευνοούν την «ειρηνική» συνεννόηση, όπως επιτάσσει η διεθνιστική διπλωματία, αλλά προωθούν παγκόσμια ταραχή, καθώς εξάπτουν τα πάθη.

Για πόσο ακόμα θα δρα έτσι ο Ερντογάν;

loading...