(που)Τσαβούσογλου και Κα(β)λίν καλούν σε διάλογο!

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Κα(β)λίν (για Τουρκοκύπριος ακούγεται αυτός) και (που)Τσαβούσογλου (Ελληνάρας από καταγωγή με τέτοιο όνομα) ζητούν τώρα διάλογο με μειλίχιους τόνους! Εγιναν ξαφνικά …Ευρωπέη ή είναι απλά …foreplay; Οπως κάθε φορά που δεν τους βγαίνει ο τσαμπουκάς το ρίχνουν στον διάλογο προσπαθώντας να μας τουμπάρουν με τις γαλιφιές. Ετσι την πάτησε ο …Αντρέας στο Νταβός μετά τη σθεναρή στάση του 1987 που κράτησε τα τουρκικά ερευνητικά πλοία μακρυά από τις ελληνικές θάλασσες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην αφήσουμε την ένταση να μας παρασύρη σε συζητήσεις από τις οποίες θα βγούμε σίγουρα χαμένοι! Για αυτό ήταν λάθος από πολιτικής απόψεως η συμμετοχή της Ελλάδος δια της κας. Σουρανή στην …παρτούζα του Βερολίνου. Ασε που ποτέ δεν στέλνεις μία κυρία σε παρτούζα …Οσο οι Τούρκοι καταλαβαίνουν ότι δεν μασάμε και είμαστε αποφασισμένοι …να χεστούμε αν επιμείνουν να μας πάρουν ό,τι είναι δικό μας δια της βίας, θα μας πλαγιοκοπήσουν διπλωματικά. Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν διότι προβάλουν το μέγεθος της χώρας τους και της αγοράς της που κάνει τα μάτια των συνομιλητών τους να γυαλίζουν καθώς μυρίζονται πολύ χρήμα. Μην ξεχνάμε ότι οι Αγγλογάλλοι μας εγκατέλειψαν κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία για να μπορούν από πλεονεκτικότερη θέση να αναλάβουν τις εργολαβίες στην υπό δημιουργία Τουρκία (σιδηροδρομικά δίκτυα, πετρέλαια, μεταλλεύματα κλπ.) όπως και έκαναν.

Στην παρούσα φάση η Γερμανία παίζει βρώμικα, ως συνήθως. Ενώ Ελλάς και Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως της οποίας η Γερμανία ηγείται αυτό το εξάμηνο, μας αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι με τους Τούρκους να συζητήσουμε τί θα μας πάρουν. Οι Γερμανοί εξάγουν οπλικά συστήματα στην Τουρκία ενώ μεγάλες εταιρίες τους έχουν εκεί εργοστάσια παραγωγής εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό κόστος στην αγορά εργασίας. Εχουν επενδύσει επίσης πολλά στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας – κατά πολύ πιο οργανωμένη από την ελληνική. Ενας από τους λόγους που λυσσάξανε να μη γίνη επεισόδιο τώρα είναι ότι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από την τουριστική σαιζόν. Αυτό είναι και ένα διπλωματικό χαρτί που μπορεί εμμέσως να παίξη η Ελλάς, ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν συμμορφωθή θα τα κάνουμε λίμπα κι’όποιον πάρη ο χάρος! Για να μην σας πω – πλάκα κάνω, μην το λάβετε τοις μετρητοίς γιατί σας έχω ικανούς για όλα – τα ελληνικά πυραυλικά συστήματα να μην κλειδώσουν τουρκικές βάσεις, αλλά γερμανικής ιδιοκτησίας ξενοδοχειακά συγκροτήματα! Ο πόλεμος δεν είναι μόνο μπρουτέ δύναμη α λα Ζεράρ Ντεπαρντιέ, αλλά και ψυχολογία. Γιατί νομίζετε οι Τούρκοι έχουν απέναντί μας υπουργό Εξωτερικών (πουΤσαβούσογλου) και προεδρικό σύμβουλο (Καβλίν); Επειδή τα ονόματά τους έχουν ιδιαίτερη σεξουαλική χροιά στη γλώσσα μας! Τα μελετάνε πολύ προσεκτικά αυτά τα πράγματα οι Τούρκοι. Παλιά είχαν ένα ερευνητικό σκάφος, το “Τσιμπουκλού” και το απέσυραν…Γιατί να μην έχη και η Ελλάς αξιωματούχους με προκλητικά τουρκικά επίθετα; Κάποτε ήταν ο …Μπαλτάς, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε πρόοδος! Δεν υπάρχει ένας Καραϊσκάκης, ένας Τουρκοφάγος, ένας Πλαπούτας to spice it up a bit?

Από ό,τι φαίνεται η κρίση στην ΑΟΖ του Καστελλορίζου οδεύει προς αποκλιμάκωση καθώς η Τουρκία έκανε πίσω. Πρόκειται για μια ακόμη νίκη της Ελλάδος μετά τον Εβρο, τον περασμένο Φεβρουάριο, στον ακήρυχτο, αλλά συνεχιζόμενο πόλεμο με την Τουρκία. Για αυτό και η κρίση δεν παίχτηκε καθόλου στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, για να μην ξευτιλιστούν εφόσον έκαναν πίσω. Ο κίνδυνος βέβαια κάθε άλλο παρά έχει περάσει. Ανά πάσα στιγμή η Τουρκία θα προσπαθήση να μας πιάση στον ύπνο ή να εκμεταλλευτή κάποια εσωτερική αναταραχή. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνιση και πάνω από όλα στον διπλωματικό τομέα, διότι η πιθανότητα να συρθούμε σε διαλόγους επί κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο από ένα πολεμικό επεισόδιο. Η Τουρκία άλλωστε, ανέκαθεν δια του φόβου προσπαθεί να μας πάρη ό,τι θέλει χωρίς να πέση μία τουφεκιά. Ενώ έχουν πολλά …βλήματα και για πέταμα, προτιμούν να μας πιάσουν μαλάκες, όπως γίνεται μέχρι τώρα…

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

loading...