Θυμάμαι το βάρος που ένιωσα στην καρδιά όταν μπήκα στην Αγία Σοφία και αντίκρισα το εσωτερικό της.

Χρόνια περίμενα το ταξίδι αυτό, όλο προσμονή να επισκεφθώ το σύμβολο της Ορθοδοξίας.
Μόλις ξεπροβάλλει καθώς περπατάς, νιώθεις δέος λόγω της επιβλητικότητας της. Χαλιέσαι λίγο από τα εκδοτήρια αλλά λες χαλάλι …
Και μόλις μπαίνεις μέσα βλέπεις μαυρισμένους τοίχους, αποσπάσματα του κορανιού κρεμασμένα με σχεδόν φοβιστικό τρόπο, ελάχιστα δείγματα βυζαντινής αγιογραφίας να έχουν διασωθεί, μια εικόνα περιφρόνησης και εγκατάλειψης …
Η σύγκριση με την άριστη κατάσταση και συντήρηση του Μπλε Τζαμιού θλίβει και εξοργίζει.
Η σημερινή – προειλημμένη – απόφαση της κατευθυνόμενης τουρκικής δικαιοσύνης, με την οποία προαναγγέλλεται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, φυσικά μας θλίβει όλους.
Δυστυχώς, όμως, ήδη η τραυματισμένη, η περιφρονημένη Αγία Σοφία της πραγματικότητας πόρρω απέχει από την Αγία Σοφία της ιστορικής μας μνήμης και του ονείρου.
Οι Τούρκοι την είχαν βεβηλώσει επανειλημμένως στο πέρασμα των αιώνων. Τη βεβήλωση αυτή αποφάσισαν σήμερα να επισφραγίσουν και να συνεχίσουν πάνω στο κουφάρι της.
Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να ζει με το μεγαλείο και τη λάμψη της στην ιστορική μας μνήμη και στις παραδόσεις μας. Ασφαλώς, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε στα διεθνή fora, για να περιορίσουμε την τουρκική βαρβαρότητα, αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες: Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν θα είναι αρκετό να ξαναχαρίσει στη Μεγάλη του Έθνους Εκκλησία τη χαμένη της αίγλη.

Άλκης ο Φαναριώτης

loading...