Επίσημη ένταξη της πυραυλάκατου «Καραθανάσης» στο ΠΝ - Εικόνες & Βίντεο


Εντάσσεται στον στόλο το ταχύ περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων «Καραθανάσης» - Την τελετή ονοματοδοσίας θα κάνει ο Γιάννης Καραθανάσης, γιος του ήρωα πιλότου του ελικοπτέρου που συνετρίβη στα Ίμια στις 31 Ιανουαρίου του 1996

Επίσημη ένταξη της ΤΠΚ 6 “Καραθανάσης” στο Πολεμικό Ναυτικό


Την Τρίτη το πρωί στον ναύσταθμο Αμφιάλης θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ένταξη και τελετή ονοματοδοσίας της ΤΠΚ 6 του Πολεμικού Ναυτικού.

Η 6η πυραυλάκατος κλάσης «Ρουσσέν», τύπου Super Vita, εντάσσεται στην δύναμη του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από αρκετές παλινωδίες και με την ΤΠΚ 7 «Βλαχάκος» να βρίσκεται στο στάδιο ναυπήγησης, όπως αναφέρει το enikos.gr

Όπως έγινε γνωστό η τελετή ονοματοδοσίας του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων "Υποπλοίαρχος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ", θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 και ώρα 10:00, στο ΝΣ/Αμφιάλη παρουσία μελών της οικογένειας του πεσόντα ήρωα των Ιμίων, μαζί με τους Βλαχάκο και Γιαλοψό, το ξημέρωμα της 31ης Αυγούστου 1996.

Πρόκειται για μία πολύτιμη προσθήκη στον Στόλο, που έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες.

Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο. Είναι εξοπλισμένη με προηγμένα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ΜΜ40 Exocet Block 3 που χρησιμοποιούν ενεργό ραντάρ για τον εγκλωβισμό του στόχου, ενώ η εμβέλειά τους φθάνει τα 180 χιλιόμετρα. Διαθέτει δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων με κατάσταση θαλάσσης 5 και δυνατότητα επιβιωσιμότητας με κατάσταση θαλάσσης 7. Η ταχύτητα που αναπτύσσει, σχεδόν 35 κόμβους, και το μικρό εκτόπισμα την καθιστούν ως πλοίο ύψιστης επιχειρησιακής αξίας, ειδικά για την «στενή» θάλασσα του Αιγαίου.


Ο γιος του ήρωα των Ιμίων βαφτίζει την πυραυλάκατο «Καραθανάσης»Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, η ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσει την ύψιστη των τιμών στον ήρωα Χριστόδουλο Καραθανάση, τον χειριστή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε στις βραχονησίδες το μοιραίο βράδυ του 1996.

Τα χαράματα της 31ης Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Εκτωρ Γιαλοψός, το πλήρωμα του ελικοπτέρου του ΠΝ είχε λάβει εντολή να επιθεωρήσει αν είχαν αποβιβαστεί Τούρκοι κομάντος στη μικρή Ιμια. Οι τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, αφού ανέφεραν ότι είχαν εντοπίσει ομάδα Τούρκων καταδρομέων, ενημέρωσαν ότι το ελικόπτερο έχει βλάβη.

Λίγα λεπτά αργότερα, το ελικόπτερο κατέπεσε κοντά στην Καλόλιμνο. Ο Καραθανάσης, ο Βλαχάκος και ο Γιαλοψός ανασύρθηκαν νεκροί. Ως επίσημη αιτιολογία της πρόσκρουσης στη θάλασσα δόθηκε η απώλεια προσανατολισμού λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών.


Το ελληνικό κράτος, αλλά κυρίως οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν έχουν ξεχάσει ποτέ τη θυσία των τριών ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου, στον ναύσταθμο της Αμφιάλης γίνεται η τελετή ένταξης στο ΠΝ του ταχέος περιπολικού κατευθυνομένων βλημάτων που θα λάβει την ονομασία «Καραθανάσης». Την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου θα κάνει ο γιος του Χριστόδουλου Καραθανάση, Γιάννης, ο οποίος ήταν μωρό όταν ο πατέρας του έχασε τη ζωή του στην κρίση των Ιμίων. Στον Γιάννη Καραθανάση, η μητέρα του και οι συγγενείς του έχουν εξιστορήσει τις λεπτομέρειες της τελευταίας αποστολής αυτοκτονίας που είχε αναλάβει ο πατέρας του με τους Βλαχάκο και Γιαλοψό τον Ιανουάριο του 1996.

Την ώρα που θα σπάει τη σαμπάνια δίνοντας στο τελευταίο απόκτημα του ΠΝ το όνομα του πατέρα του, θα τον κατακλύζουν οι μνήμες…Δεν υπάρχουν σχόλια :