Με πλάτες Τραμπ και όχημα το μνημόνιο ο Ερντογάν στήνει κρίση για το φθινόπωρο

Όταν η Washington Post έγραψε στις 10 Ιουλίου ότι 12 σημάδια δείχνουν ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια “φασιστική δικτατορία”, πάγωσα! Αλλά ο Ερντογάν, φοβούμενος ότι ο φίλος του μετά τον Ιανουάριο δεν θα κατοικεί στον Λευκό Οίκο, ετοιμάζεται για πλήγμα κατά της Ελλάδας, στέλνοντας το φθινόπωρο γεωτρύπανο στην παράνομη ΑΟΖ της Λιβύης, νότια της Κρήτης.

Έχει, βέβαια, αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, πως δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική ΑΟΖ! Ο Ερντογάν το γνωρίζει. Για αυτό και σχεδιάζει σύγκρουση με την Ελλάδα, όσο βρίσκεται ακόμα στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ, ο οποίος δεν τόλμησε να εκφέρει ούτε μια λέξη καταδίκης, έστω και για το θεαθήναι, για την δεύτερη άλωση της Αγίας Σοφίας. Παρόμοια είναι και η εκκωφαντική σιωπή του “θεοσεβούμενου” αντιπροέδρου Μαικ Πενς!

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι μια ελληνοτουρκική σύρραξη δεν θα διαρκέσει πάνω από τρεις ημέρες. Αναμένει λοιπόν την επέμβαση του Τραμπ με στόχο να λυθεί μια για πάντα η ελληνοτουρκική διαφορά. Διαφορά που δεν ταλαιπωρεί μόνο εμάς, αλλά και τους Αμερικανούς, που θέλουν πάνω από όλα να προστατέψουν τα συμφέροντα του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τραγωδία για μας είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου που ανήκουν στην Ελλάδα! Αλλά για να αξιολογήσουμε σωστά τις τελευταίες εξελίξεις πρέπει να σταθούμε στη δήλωση Τσαβούσογλου: «Σήμερα το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας διχάζει, ούτε θέλουμε να το βλέπουμε έτσι. Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και να μοιραστούμε από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο».

Νέο Άτσεσον θέλουν οι Αμερικανοί
Η μοιρασιά ήταν πάντα στο μυαλό των Αμερικανών από την εποχή του Σχεδίου Άτσεσον. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου αποτελεί το κομβικό σημείο για την μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου. Το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου δημιουργεί ένα εδαφικό τόξο με τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης, διεκδικώντας τίτλο για την ΑΟΖ.

Το Καστελλόριζο δεν είναι απομονωμένο νησί στην εσχατιά της Ελλάδος, αλλά αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης εδαφικής ενότητας. Οι Αμερικανοί δεν χρειάζονταν να μάθουν για τον πλούτο των υδρογονανθράκων των θαλασσών μας από τον Αντώνη Φώσκολο και τον Ηλία Κονοφάγο. Έχουν τους δικούς τους που γνωρίζουν επακριβώς που βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες στη Γη.

Επομένως, είναι απόλυτα ενήμεροι ότι η Τουρκία στην δική της θάλασσα δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες και ο φίλος του Ερντογάν, ο Τραμπ, θέλει να διορθώσει αυτό το λάθος της γεωλογίας! Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο τουρκικό Kriter ότι η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ελλάδα προσπάθησαν να περιθωριοποιήσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο: «Τους είπαμε ξανά και ξανά, ότι αυτό είναι λάθος και παράνομο. Υπογραμμίσαμε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα δικαιώματά της. Στόχος τους είναι να περιορίσουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, σε μια μικρή ακτογραμμή αρκετή μόνο για να πιάσει ψάρια…

»Λέω ανοιχτά και ξεκάθαρα: Δεν θέλουμε ένταση στη Μεσόγειο, το λίκνο διαφορετικών πολιτισμών μέσω της ιστορίας. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι οι πόροι υδρογονανθράκων στην περιοχή μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες σε ολόκληρη την περιοχή. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές σε κάθε πρόταση που βασίζεται στη συνεργασία και σε ένα δίκαιο μερίδιο εσόδων. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους βάσει αυτών των αρχών».

Η προφητική δήλωση Γκόρντον
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν διαφωνεί με τον φίλο του. Φαίνεται ότι ισχύει ακόμα για τις ΗΠΑ η δήλωση του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον στην Αθήνα: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης» (27-7-2011).

Ο Αμερικανός πρέσβης, που για πολλούς είναι ο μεγαλύτερος φιλέλληνας, δεν ζήτησε από το State Department να αποσύρει αυτή την δήλωση. Είμαι σίγουρος όμως ότι γνωρίζει ότι η Ελλάδα απέκτησε ήδη ΑΟΖ, όταν την οριοθέτησε με την Ιταλία! Μέτρησα 39 τουρκικές ενέργειες από το 1974 μέχρι σήμερα, γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν βρήκα ούτε μια προδραστική ελληνική πρωτοβουλία. Κατανοώ τώρα καλύτερα τους Αμερικανούς, που για πολλά χρόνια μου επαναλαμβάνουν «you are always reactive and never proactive». Φαίνεται πάντως ότι αυτή ακινησία έσπασε, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωσε: «Η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».

Τις δύσκολες και τραγικές αυτές στιγμές, ήρθε η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημά μας! Κοιτάξτε πως ενεργούν τα νησιά της Καραϊβικής, που δεν διαθέτουν τον δικό μας θαλάσσιο πλούτο. Κοιτάξτε τις επεκτατικές τάσεις της Κίνας, που προσπαθεί με τεχνάσματα να αυξήσει την ΑΟΖ της. Κοιτάξτε την προσπάθεια που κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις για την εξερεύνηση του θαλάσσιου πλούτου της Αρκτικής.

Φωνάξτε τους Νορβηγούς, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς να επενδύσουν σε μια από πιο ιστορικές θάλασσες της υφηλίου, που διαθέτει ορυκτό πλούτο. Η επιμονή της Αθήνας να ζητά βοήθεια από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες δεν παράγει αποτέλεσμα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε μόνοι μας. Τώρα νομίζουμε ότι θα μας σώσει το Παρίσι. Που ήταν η Γαλλία όταν οι Τούρκοι ενοχλούσαν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό; Ξύπνησαν μόνο όταν οι Τούρκοι στοχοποίησαν το δικό τους πλοίο. Να μη ξεχάσουμε και τις δηλώσεις Μπορέλ, που θα τις ζήλευε και ο Τραμπ, για το διαμοιρασμό των κερδών από τα ενεργειακά αποθέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η χειρότερη και η πιο επικίνδυνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το «βυθίσατε το Χώρα» και η κρίση των Ιμίων δεν συγκρίνονται με την σημερινή συγκυρία. Ήδη ο σουλτάνος ετοιμάζεται να δώσει την τελική μάχη στην θάλασσα της Κρήτης και θα επιβεβαιώσει, για ακόμα μια φορά πως ό,τι εξαγγέλλει το υλοποιεί. Οι καιροί ου μενετοί!

Η υποκρισία των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί την Κίνα αλλά όχι την Τουρκία για ακριβώς την ίδια παραβίαση του Δίκαιου της Θάλασσας. Έτσι στις 13 Ιουλίου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο δήλωσε: «Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. Σήμερα ενισχύουμε την πολιτική των ΗΠΑ σε ένα ζωτικό, αμφισβητούμενο τμήμα αυτής της περιοχής – τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Διευκρινίζουμε: οι ισχυρισμοί του Πεκίνου για υπεράκτιους πόρους στο μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι εντελώς παράνομοι, όπως και η εκστρατεία εκφοβισμού για τον έλεγχό τους.

»Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, να διατηρήσουμε την ελευθερία των θαλασσών κατά τρόπο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη ροή του εμπορίου και να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε απόπειρα χρήσης καταναγκασμού ή βίας για επίλυση διαφορών. Μοιραζόμαστε αυτά τα βαθιά και συμπαγή συμφέροντα με πολλούς συμμάχους και συνεργάτες μας που έχουν από καιρό υποστηρίξει μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Οι δηλώσεις Πομπέο θα μπορούσαν να περιγράψουν με τον ακριβώς ίδιο τρόπο και τις παράνομες τουρκικές παραβιάσεις, αλλά οι Αμερικανοί κάνουν το κορόιδο. Στέλνουν και αεροπλανοφόρα για να προστατεύσουν τα κράτη της Σινικής Θάλασσας, αλλά δεν ενδιαφέρονται να προστατέψουν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για να μη στεναχωρήσουν τον σουλτάνο.


Καρυώτης Θεόδωρος

loading...