Η Αιθιοπία γεμίζει το αμφιλεγόμενο φράγμα του Νείλου για πρώτη φορά.

Η Αιθιοπία και η Αίγυπτος διαφωνούν για ένα τεράστιο έργο φράγματος εδώ και χρόνια, τώρα η Αντίς Αμπέμπα έχει δημιουργήσει γεγονότα.

Η γεωπολιτική σύγκρουση θα μπορούσε να γίνει διπλωματική κρίση.

Η Αίγυπτος φοβάται ότι πολύ λίγο νερό θα ρέει στον Νείλο μέσω του μεγαλύτερου φράγματος στην Αφρική στο μέλλον. Αλλά η Αιθιοπία βρίσκεται τώρα στην επίθεση στη γεωπολιτική διαμάχη : η δεξαμενή γεμίστηκε για πρώτη φορά.
“Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πρώτη πλήρωση του φράγματος χωρίς να ενοχλήσουμε ή να τραυματίσουμε άλλους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed. Η δεξαμενή γέμισε με 4,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού χωρίς να διακόψει την ροή του νερού, ανέφερε ο υπουργός νερού Seleshi Bekele. Σύμφωνα με στοιχεία της Αιθιοπίας, αυτό ήταν δυνατό λόγω των βροχών τις τελευταίες εβδομάδες. Τώρα η κατασκευή πρέπει να ολοκληρωθεί και τα άλλα διπλωματικά θέματα πρέπει να διευκρινιστούν, είπε ο Abiy.

Το φράγμα Grand Ethiopian Renaissance (“Gerd”, όπως ονομάζεται στην Αιθιοπία) είναι χτισμένο στον Μπλε Νείλο. Έχει ύψος έως 155 μέτρα και διασχίζει την κοιλάδα του Νείλου με τον τοίχο της για μίλια. Η δεξαμενή της λέγεται ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη λίμνη της Κωνσταντίας.

Το κατασκευαστικό έργο προκαλεί διαμάχες μεταξύ Αιθιοπίας, Αιγύπτου και Σουδάν εδώ και χρόνια. Η Αντίς Αμπέμπα θέλει να παραγάγει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη με το φράγμα 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αίγυπτος καλύπτει περισσότερο από το 90% των αναγκών της σε νερό από τον Νείλο. Τα κράτη διαφωνούν για μια συμφωνία σχετικά με τον τρόπο πλήρωσης της δεξαμενής και τον τρόπο λειτουργίας του φράγματος.

Το Κάιρο ήθελε πραγματικά να καταλήξει σε συμφωνία πριν από την πρώτη συμπλήρωση. Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed, τώρα βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ορκίστηκε προσωπικά “με τον Θεό” στο Κάιρο το 2018: “Δεν θα σας βλάψουμε”. Και ότι η πλήρωση της μεγάλης λίμνης στην Αιθιοπία δεν σημαίνει ότι το νερό δεν θα ρέει πλέον προς τα κάτω. Τώρα η Αιθιοπία έχει δημιουργήσει γεγονότα προς το παρόν.

loading...