Γιατί και πως έρχονται εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο

Όσο πιο κοντά χρονικά έρθουν οι εκλογές τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τη σημερινή κυβέρνηση.
Έχοντας συμπληρώσει έναν χρόνο διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να κρατά, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά της.

Το όριο κοντά στο 40% δείχνει να αποτελεί το δημοσκοπικό «μαξιλαράκι» του κυβερνώντος κόμματος, με την κυβέρνηση ομολογουμένως να τα έχει πάει καλά σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα όπως είναι:

Το μεταναστευτικό
Η πανδημία
Τα εθνικά θέματα
Έναν χρόνο πριν κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στο ελάχιστο τι θα μεσολαβούσε από την ημερομηνία των εκλογών του περασμένου Ιουλίου μέχρι σήμερα.

Κατά γενική ομολογία οι συνθήκες που επικρατούν είναι οι πλέον αντίξοες για οποιαδήποτε κυβέρνηση, με τη ΝΔ να έχει βγει κερδισμένη στα μάτια των πολιτών, πετυχαίνοντας τουλάχιστον να μην έχει υποστεί απώλειες.

Ωστόσο δεν θα είναι όλα τόσο «ρόδινα» για πολύ.

Η «βόμβα» της αριστεράς
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως πέρα από όλα έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη ίσως πολιτική παγίδα που έχει βάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο λόγος γίνεται για την απλή αναλογική, τον εκλογικό νόμο που ναι μεν κατάφερε να αλλάξει από νωρίς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι όμως χωρίς απώλειες.

Η Ελλάδα είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει σε διπλές κάλπες την επόμενη φορά, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Ο λόγος είναι απλός:

Με το σύστημα της απλής αναλογικής και με δεδομένο τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, κανένας συνδυασμός κομμάτων δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην πράξη, ακόμη κι αν το πρώτο κόμμα κατορθώσει να συγκεντρώσει 40%, δεν θα καταφέρει με την απλή αναλογική να κάνει κυβέρνηση. Αναγκαστικά θα επιζητήσει συμμαχίες, σε ίσως περισσότερα από ένα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Αναπόφευκτες απώλειες
Είναι ηλίου φαεινότερον πως στην σημερινή κυβέρνηση θέλουν να απεμπλακούν από τον σκόπελο της απλής αναλογικής, ωστόσο αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που θα γίνει ΑΜΕΣΑ.

Όσο κι αν ακούγεται στην αρχή αντιφατικό, η πανδημία, το lockdown και η νέα οικονομική ύφεση είναι παράγοντες που δεν καθυστερούν αλλά στην πραγματικότητα επιβάλλουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες! Και μάλιστα πιο σύντομα από ότι τυχόν υπολόγιζαν μέχρι πρόσφατα στην κυβέρνηση.

Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει στο τέλος της θητείας της , είτε αυτή είναι 4ετής ή και λιγότερο, να αυξήσει τα ποσοστά της σε σχέση με τις προηγούμενες κάλπες.

Το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα. Η «φθορά» στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η Νέα Δημοκρατία, έχοντας μπροστά της διπλές κάλπες, δεν θα πρέπει να αφήσει τεράστιο πολιτικό έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να «μάχεται» σήμερα κοντά στο 20%, ωστόσο η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως η αριστερά εκμεταλλεύεται άριστα επικοινωνιακά περιόδους μεγάλης οικονομικής ύφεσης σαν και αυτή που θα περάσει η χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «επενδύσει» πάνω στους χιλιάδες ανέργους που ήδη άρχισε να δημιουργεί το καταστροφικό για την οικονομία lockdown. Και αυτό είναι ακόμη η αρχή.

Τα αποτελέσματα της οικονομικής κατάρρευσης θα είναι ακόμη πιο ισχυρά στην απευκταία περίπτωση που πιθανή νέα καραντίνα βρει τον χειμώνα τη Νέα Δημοκρατία στο «τιμόνι» της χώρας.

Αυτός είναι και ο πρωταρχικός λόγος που ενδεχόμενη εγκατάλειψη του σεναρίου εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Κ.Μητσοτάκη θα αποτελεί το καλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά γενικότερα.

loading...