Εθνικό Κίνημα της Βουλγαρίας: «Να γίνει μουσείο το τζαμί στη Σόφια προς αντίποινα για την Αγία Σοφία»

“Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι”
Δεν υπάρχει χώρος για τζαμί στην καρδιά της βουλγαρικής πρωτεύουσας τονίζει η Εθνική Επιτροπή Νεολαίας του βουλγαρικού κοινοβουλευτικού κόμματος ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) – Εθνικό Κίνημα της Βουλγαρίας, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Η Εθνική Επιτροπή Νεολαίας του ΕΜΕΟ ζητά να απαντήσει η Βουλγαρία στην προκλητική απόφαση της Τουρκίας, μετατρέποντας σε μουσείο το τζαμί Μπάνια Μπάσι που βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας.

«Με μια τόσο κατηγορηματική άποψη, η Εθνική Επιτροπή Νεολαίας του ΕΜΕΟ συνεχίζει να επιμένει στην απάντηση της Βουλγαρίας μετά την προκλητική πράξη της Τουρκίας να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί» ανέφερε η Επιτροπή στο Facebook.

Την Παρασκευή, η Νεολαία σχολίασε την απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας έπειτα από δεκαετίες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, ο Πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί μεθόδους άλλης εποχής. «Η ανατολική χώρα είχε προσβάλει επανειλημμένα τη χριστιανική Ευρώπη».

«Με αυτές τις πράξεις, ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία αρνείται να είναι ένα κοσμικό κράτος και αντί να προσπαθεί να βρει μια θέση για τον εαυτό της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, η χώρα επιθυμεί να είναι ηγέτης στον μουσουλμανικό. Είναι μια σαφής δήλωση ότι το κράτος θα είναι θρησκευτικό και όχι κοσμικό» τόνιζε η επιτροπή την Παρασκευή.

Την Παρασκευή το απόγευμα, στη Σόφια πραγματοποιήθηκε διαδήλωση κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αρχηγός του κόμματος «Βόλια» («Volya»), Βεζελίν Μαρέσκι, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της στις πράξεις των γειτόνων της.

«Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σε αυτήν την πρόκληση ενάντια ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου» επισήμαινε ο Μαρέσκι.
Το τζαμί Μπάνια Μπάσι (Banya Bashi) χτίστηκε τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας.

loading...