Ποια Αγιά Σοφιά; Συχαρίκια Πούτιν στον Ερντογάν για μουσουλμανική γιορτή

Ο Πούτιν συγχαίρει τον Ερντογάν και τον τουρκικό λαό για το επερχόμενο Eid al-Adha-Οι Τούρκοι ετοιμάζουν μεγάλο τζαμί στο Κίεβο -Νέα παρέμβαση από την Ρωσική Εκκλησία
Όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τον ορθόδοξο χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αλλά εν μέσω της δίνης που προέκυψε από την μετατροπή της σε τζαμί, δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα και συγχαίρει τον Ερντογάν για την επερχόμενη μουσουλμανική εορτή του Eid al-Adha.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό για τις επερχόμενες διακοπές του Eid al-Adha, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγχαίρει τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον τουρκικό λαό για τις επερχόμενες διακοπές του Eid al-Adha”, αναφέρει το μήνυμα.

Το Eid al-Adha είναι μια γιορτή θυσίας, μία από τις κύριες στο μουσουλμανικό ημερολόγιο. Η γιορτή της διαρκεί τρεις ημέρες, φέτος η έναρξη των διακοπών πέφτει στις 31 Ιουλίου.

Αυτές τις μέρες, ένας μουσουλμάνος πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να θυσιάσει ένα κριάρι, αγελάδα ή άλλα ζώα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σκοτωθεί ένα ζώο υπό αυστηρά ορισμένους κανόνες και η πράξη συνοδεύεται από προσευχές. Ένας μουσουλμάνος πρέπει να δώσει το ένα τρίτο του κρέατος στους φτωχούς, το ένα τρίτο – σε συγγενείς και φίλους, το τελευταίο τρίτο παραμένει στην οικογένεια. Συνιστάται να τρώνε το κρέας του ζώου που θυσιάστηκε εντός τριών ημερών του εορτασμού.

350 χιλιάδες μουσουλμάνοι επισκέφτηκαν την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία

Στο μεταξύ ο ντόρος για την Αγιά Σοφιά κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μόλις έλαβα, 350.000 άτομα έλαβαν μέρος στην προσευχή της Παρασκευής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Κωνσταντινούπολη μετά από 86 χρόνια , που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Μέσα στην Αγία Σοφία, περίπου χίλιοι άνθρωποι προσευχήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ερντογάν και των μελών της κυβέρνησης, ενώ πολλές χιλιάδες πιστοί πραγματοποίησαν ναζάζ κάτω από τον ανοιχτό ουρανό στην περιοχή γύρω από το κτίριο.

Και τα τουρκικά τζαμιά αυξάνονται και πληθύνονται…

Ο Τούρκος πρέσβης κ. Yağmur Ahmet Güldere μίλησε για το στάδιο προετοιμασίας για την κατασκευή τζαμιού στο κέντρο του Κιέβου. Ένα νέο τζαμί θα συμπληρώσει μοναδικά την ομορφιά του Κιέβου, διαβεβαίωσε ο Yağmur Ahmet Güldere, έκτακτος πρέσβης και πληρεξούσιος της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ουκρανία. “Το Κίεβο έχει ένα πολύ όμορφο τοπίο, είναι μια πολύ όμορφη πόλη και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό το έργο θα φέρει έναν ξεχωριστό, μοναδικό αέρα στην ομορφιά της πόλης, τα πλούσια περιγράμματα και την εμφάνισή της”, δήλωσε ο κ. Guldere. Ο πρέσβης είπε ότι το ζήτημα της γης έχει ήδη επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό και τώρα συζητείται ενεργά ο σχεδιασμός του μελλοντικού τζαμιού. «Μόλις εγκριθεί ο σχεδιασμός, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης του έργου», είπε και υποσχέθηκε ότι οι λεπτομέρειες της μελλοντικής κατασκευής θα αποκαλυφθούν τους επόμενους μήνες. «Προς το παρόν, αξίζει να επικεντρωθούμε στο σχεδιασμό. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαδικασίες έγκρισης και στη συνέχεια θα είναι γνωστό πού θα βρίσκεται. Μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι σχεδιάζεται να ανεγερθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες τους επόμενους μήνες », είπε ο κ. Güldere.Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το τζαμί θα είναι για 5.000 άτομα και θα χτιστεί στο κέντρο του Κιέβου. Αργότερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι είχε ήδη διατεθεί οικόπεδο για την κατασκευή του τζαμιού, ενώ οι Τάταροι της Κριμαίας αναμένεται να παρουσιάσουν ένα αρχιτεκτονικό έργο.

Η Ρωσική Εκκλησία για την Αγία Σοφία και τον καθεδρικό ναό της Νάντης

Η Αγία Σοφία που έγινε τζαμί και ο πρόσφατος εμπρησμός μιας εκκλησίας στη Νάντη πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για σκέψη και να δεσμευτεί καθείς να αποτρέψει τέτοια γεγονότα στη Ρωσία, δήλωσε ο Επίσκοπος Σάββας, αναπληρωτής διαχειριστής του Πατριαρχείου της Μόσχας.

“Κάποιοι θα έλεγαν, ότι αυτό είναι μια απάντηση στον εγκαταλελειμμένο χριστιανισμό της Ευρώπης. Τι γελάς; Γελάνε για την κοινή μας τραγωδία! ” είπε ο Ρώσος επίσκοπος. Έχοντας αναγνωρίσει ότι η πορεία της Ρωσίας είναι ξεχωριστή, είπε ωστόσο: “Αλλά ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ο κοινός μας πολιτισμός. Μια επίθεση σε αυτόν είναι μια επίθεση εναντίον μας.”

Ο επίσκοπος Σάββας χαρακτήρισε τη Ρωσία “έναν από τους κύριους πυλώνες της Ευρώπης” και χαρακτήρισε τον ρωσικό πολιτισμό “έναν από τους πολύτιμους λίθους του ευρωπαϊκού πολιτισμού”. «Και το οθωμανικό σπαθί στην Αγία Σοφία, και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κοροϊδεύει “τα παιδιά της Ευρώπης” και το εκκλησιαστικό οπλοστάσιο. Όλες αυτές οι επιθέσεις στους μπερδεμένους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της αδελφικής Εκκλησίας, αν και αυτή είναι που μας πρόδωσε, αυτές είναι και επιθέσεις και σε εμάς. Το μάθημα για εμάς, το κυρίαρχο έθνος, είναι να διατηρήσουμε τον πολιτισμό και τον πολιτισμό μας », είπε ο επίσκοπος Σάββας υπονοώντας μεταξύ άλλων και την κόντρα Φαναρίου-Μόσχας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

loading...