“Απασφάλισαν” οι Τούρκοι: Ζητούν η δυτική Θράκη να κηρυχθεί μη κρατική περιοχή!

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για σύσταση βάσεις αποτελούν παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης

Την ώρα που μετά από την κήρυξη Νavtex της Τουρκίας κλιμακώθηκε η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αμερικάνικος στρατός στην Αλεξανδρούπολη που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες στρατιωτικές μεταφορές. Οι ΗΠΑ με πρόφαση τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, επί μακρόν συσσωρεύουν όπλα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ταυτόχρονα ζητώντας την ιδιωτικοποίηση του στρατηγικού λιμανιού, σχεδιάζουν να στήσουν εδώ μία στρατιωτική βάση. Οι ειδικοί δηλώνουν πως το στήσιμο της βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης όπως αναφέρουν τα tourkikanea.gr.

“Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται εντός των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα περιοχής που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη. Σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή όπου είναι εγκατεστημένοι οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης, των οποίων τα δικαιώματα αυτονομίας έχουν αφαιρεθεί εδώ και 100 χρόνια, το να στήνεται μία Αμερικανική βάση αδιαφορώντας για τη Λωζάνη και δημιουργώντας ένα είδος στρατιωτικά ουδέτερης περιοχής ανάμεσα στην Τουρκία και σε Κομοτηνή και Ξάνθη όπου ζει η τουρκική μειονότητα, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Μετά από την καταστροφή των αμερικανικών σχεδίων για περικύκλωση της Τουρκίας με τις επιχειρήσεις Κλάδος Ελαίας και Πηγή Ειρήνης, οι ΗΠΑ σε μία περίοδο που υπάρχει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιούν νέες στρατιωτικές μεταφορές στην Αλεξανδρούπολη.

Οι ΗΠΑ με πρόφαση τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ συσσωρεύουν σημαντικό οπλισμό στην Αλεξανδρούπολη σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, ενώ εργάζονται για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αλλά και για να το λειτουργήσουν.
Η ελληνική κυβέρνηση που έχει ανοίξει τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τη Λάρισα και την Κρήτη για τους Αμερικανούς στρατιώτες τι σχεδιάζει ; Για ποιο λόγο οι ΗΠΑ επιθυμούν να καταστήσουν την Αλεξανδρούπολη στρατιωτική βάση.

Ο Χασάν Οζκαν του Κέντρου Στρατηγικών ερευνών Ρούμελη-Βαλκάνια, σχολιάζοντας στην Γενί Σαφάκ, δήλωσε πως το στήσιμο αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης.

Ο Οζκαν υπενθυμίζει πως η Αλεξανδρούπολη δεν βρίσκεται στα 60 αλλά στα 30 χιλιόμετρα απόσταση από τα σύνορα της Τουρκίας και λέει τα εξής :

Η συμφωνία για τα σύνορα της Θράκης υπογράφτηκε στην συνθήκη της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου 1923. Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο, από την νησιωτική θάλασσα (Αιγαίο) ως τη Μαύρη θάλασσα, κατά μήκος των συνόρων που χωρίζουν την Τουρκία από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα και οι δύο πλευρές σε βάθος 30 χλμ πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένες. Σύμφωνα με το άρθρο 3 πέρα από τις δυνάμεις της αστυνομίας της στρατοχωροφυλακής και των συνοριοφυλάκων καμία ένοπλη δύναμη δεν μπορεί ούτε να είναι εγκατεστημένη, ούτε να περιπολεί.
Ούτε μπορεί να ιδρυθεί οποιαδήποτε εγκατάσταση, αμυντική η επιθετική, των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών δυνάμεων. Δυστυχώς στην Τουρκία προβάλλονται ειδήσεις περί 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα, κάτι που αποτελεί πολιτική διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
……..
Με την συνθήκη του Νεϊγί, η περιοχή της δυτικής Θράκης αφαιρέθηκε από τη Βουλγαρία και αρχικά κηρύχθηκε μη κρατική περιοχή. Αργότερα τα συμμαχικά κράτη έβαλαν την Ελλάδα να καταλάβει αυτή την περιοχή και στο τέλος της κατάληψης με τη συνθήκη των Σεβρών αυτή η περιοχή δόθηκε στην Ελλάδα υπό τον όρο της αυτονομίας της τουρκικής μειονότητας. Η Ελλάδα αφαιρώντας το δικαίωμα αυτονομίας της τουρκικής μειονότητας ουσιαστικά ματαίωσε την συνθήκη των Σεβρών. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η περιοχή εκεί επιστρέφει στο καθεστώς της μή κρατικής περιοχής. Φυσικά στην διεθνή αρένα αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το παρακολουθήσουν οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης. Καθώς σε αυτό το θέμα υπάρχει πρόβλημα με τη συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία μπορεί να στηρίξει τους Τούρκους της δυτικής Θράκης.

Οι ΗΠΑ επειδή έχουν αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα και το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, έχουν βάλει στο μυαλό τους να εγκατασταθούν στην Αλεξανδρούπολη και στρατιωτικά και εμπορικά. Επίσης η Αλεξανδρούπολη ως θέση είναι το λιμάνι από το οποίο μπορούν να περάσουν με τον πλέον γρήγορο τρόπο στην Μαύρη θάλασσα κατά της Ρωσίας. Επίσης για Αλεξανδρούπολη που τον καιρό του οθωμανικού Κράτους υπαγόταν στην επαρχία Αδριανούπολης, υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως τότε έγιναν δημοπρασίες μολύβδου, χαλκού, λιγνίτη και πετρελαίου. Είναι δηλαδή μία περιοχή αξιοπρόσεκτη και για τα μέταλλα της.
…..
Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία πρέπει να τονίσει στην διεθνή αρένα πως η σύσταση στρατιωτικής βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης και να ζητήσει μετά από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια τα αμερικανικά όπλα να αποχωρήσουν από την Αλεξανδρούπολη. Διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτο η Τουρκία να κάνει κάποια στρατηγικά βήματα τα οποία θα δυσκολέψουν και την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.”

Γενί Σαφάκ 26/7/2020

Σχ. : Ο Χασάν Οζκαν είναι γιος του γνωστού ανθέλληνα Φερρουχ Οζκάν. Ο άνθρωπος εισάγει παλιά αντικείμενα από τη Βουλγαρία στην Τουρκία. Προφανώς όμως η ουσιαστική του δουλειά είναι το πρακτοριλίκι. Θεωρούμε αυτονόητο πως πρέπει να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Στο ίντερνετ διακρίνεται η στενή του συνεργασία με την καθηγήτρια στα κατεχόμενα και γνωστή για τα ανθελληνικά της αισθήματα Εμετέ Γκιοζουγκιουζελί. Προφανώς και πληρώνονται από το ίδιο αφεντικό.

Το γεγονός πάντως ότι αυτές οι απόψεις δημοσιεύονται σε μεγάλη εφημερίδα, δείχνει το μέγεθος του αναθεωρητισμού που κυριαρχεί στην γείτονα χώρα.

Ελπίζουμε οι ευλογημένοι του υπουργείου Εξωτερικών μας, που μέχρι πρόσφατα αναρωτιούνταν “Τι επιδιώκει άραγε η Τουρκία” να άρχισαν να ξυπνάνε επιτέλους. Η Τουρκία θέλει να γίνει και πάλι οθωμανική αυτοκρατορία. Τόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθείτε ;

loading...