Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Τη σεβαστή άποψή της εξέφρασε δημοσίως σε συνέντευξη της η καταξιωμένη Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ότι η μία και μοναδική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης πέθανε το 1453. Σε μία δημοκρατία έστω και ελαττωματική σαν τη δική μας υπάρχει πάντα και μία αντίθετη άποψη που εκφράζεται ασφαλώς. Η άποψη του Προέδρου της Τουρκίας, του υβριδικού καθεστώτος που δεν ταυτίζεται ούτε καν με ελαττωματική δημοκρατία πια, κ.Ερντογάν ότι η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε και μέχρι απελευθερώσεως ανήκει στην Τουρκία προφανώς είναι ορθή.

Κάθε ζωντανός οργανισμός, όμως, άτομο ή κοινωνικό σύνολο, οφείλει να αναπτύσσεται, να καλλιεργείται και να αποδίδει. Τα όρια εξαρτώνται πάντα από τη δύναμη ή την ισχύ του και ουδείς πρέπει να περιορίζει τη φύση κάθε οργανισμού. Ο ελληνισμός έχει αποδείξει στη μακραίωνη ιστορία του το υλικό του και αποτελεί φόβο για διάφορους λαούς που ηδονίζονται από τον εκμαυλισμό, τον αυτοπεριορισμό και την κατάκτηση υπό μορφή αποικίας της Ελλάδας.

Αν η Αγία Σοφία ζει ή πέθανε ίσως αποτελεί υποκειμενικό γεγονός ανάλογα από την προοπτική που το εξετάζεις. Αυτό που οφείλει να είναι δεδομένο για την Ελλάδα είναι η κληρονομική ιδιοκτησία της μαζί με την Κωνσταντινούπολη, η οποία αναλόγως των συνθηκών, της ανάπτυξης της Ελλάδας και της αποδρομής της Τουρκίας είναι δυνατό να μετουσιαστεί σε πραγματικότητα σε άγνωστο χρόνο φυσικά. 

Έναν χρόνο που μόνο η Πυθία των Δελφών θα μπορούσε να μας προσδιορίσει ή το Σύμπαν ίσως αν συνωμοτούσε για αυτό.

Καλό καλοκαίρι, με ή χωρίς μάσκες, στους κατοίκους της αποικίας μας που τόσο όμορφα καίγεται από τόσους πρόθυμους ανθέλληνες τουρκολάγνους παγκόσμιας καλλιέργειας.

Λ.ΚΑΛΑΜΑΡΑ

loading...