ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ…… να είμαστε έτοιμοι για πολύ δύσκολες καταστάσεις

Δρ Φίλης: 40 χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική προκλητικότητα μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γεώργιος Φίλης.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=207&v=3uZDvY7EBNk&feature=emb_logo

Ο ειδικός ανέφερε ότι ο στόλος και η αεροπορία, σε σημεία κλειδιά, έδωσαν το στρατηγικό πλεονέκτημα και απέτρεψαν την κλιμάκωση, τουλάχιστον για την ώρα, της κρίσης. Αυτό έδειξε στην Τουρκία, η οποία μετράει αντιδράσεις, ότι η Ελλάδα δεν είναι η εύκολη λεία για να κάνει αυτό που θεωρεί. Συμπλήρωσε ότι παράγοντα αποτροπής αποτέλεσε η αποφασιστικότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, τόνισε ότι έτσι πρέπει να αντιδρούν και στην Κύπρο.

Ο Δρ Φίλης εξήγησε ότι 40 χρόνια έχουμε μάθει τον Τούρκο στον κατευνασμό. Ο κατευνασμός όμως οδηγεί σε δύο πράγματα. Είτε το να σε φέρει στον τοίχο και να μην αποφύγεις αυτό που θες να αποφύγεις με τον κατευνασμό, δηλαδή τον πόλεμο. Είτε ο δυνητικός σου αντίπαλος να πάρει αυτό που θέλει χωρίς πόλεμο, άρα να πετύχει την ιδεατή νίκη χωρίς να πέσει ντουφεκιά. Πρόσθεσε ότι ο «Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από την ισχύ, δεν καταλαβαίνει από διεθνές δίκαιο».

Πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν είναι πολύ στριμωγμένος, «η Τουρκία δεν είναι ούτε η Σοβιετική Ένωση ούτε εμείς τα ποντίκια». Είναι χώρα με τεράστια εσωτερικά προβλήματα και ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες εάν συγκρίνουμε με τις ελληνικές μαζί με την Εθνική Φρουρά δεν υπάρχει τέτοια διαφορά που να κάνει τον Τούρκο να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει αυτά που θέλει να καταφέρει.

Ο ειδικός, όμως, εξήγησε ότι η Άγκυρα εάν δεν καταφέρει να δώσει στο εσωτερικό της τις ιδεατές νίκες με την Ελλάδα, ίσως μεταφέρει αυτή την προσπάθεια στην Κύπρο. Προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολύ δύσκολες καταστάσεις και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καταλήγοντας ότι η αχίλλειος πτέρνα για τον Ελληνισμό είναι η Κύπρος.

GEWKWN

loading...