Ο εξισλαμισμένος Πόντιος καταδρομέας που ανακάλυψε την καταγωγή του και διώκεται από το τουρκικό κράτος

Η περίπτωση του Γιάννη Βασίλη Γιαιλαλί είναι ενδεικτική τόσο της ανικανότητας του ελληνικού κράτους, όσο και της βαναυσότητας του τουρκικού. Το ένα αδυνατεί να προστατεύσει τους εκτός της επικράτειάς του ομόδοξους και ομοεθνείς, το άλλο καταδιώκει τους πολεμιστές του.
Είναι πραγματικά αδιανόητο οτι η ελληνική τηλεόραση δεν έκανε έστω ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Βασίλη, η πολιτεία ποτέ δεν τον τίμησε.

Ο Γιάννης Βασίλης γεννήθηκε το 1974 στην Μπάφρα της Σαμψούντας. Τον Απρίλιο του 1994 παρουσιάστηκε στον τουρκικό στρατό και κατατάχτηκε στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις όπου εκπαιδεύτηκε ως ελεύθερος σκοπευτής. Έπεσε αιχμάλωτος στα χέρια των Κούρδων το Σεπτέμβρη του 1994 για δυο χρόνια και τρεις μήνες, και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του άρχισε να αναπτύσσει φιλειρηνικά ιδεώδη και να αποστρέφεται τον πόλεμο. Σημαντική για την εξέλιξή του υπήρξε η ανακάλυψη της Ελληνικής του ταυτότητας. Ενημερώθηκε για αυτή από δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με την οικογένειά του, τότε άλλαξε το όνομα του από Ιμπραήμ σε Βασίλης. Όταν άρχισε να κάνει διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου, βασανίστηκε, καταδικάστηκε και έμεινε πάνω από τρεις μήνες έγκλειστος σε στρατιωτικές φυλακές. Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε την καταδίωξή του και μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας. Μετά το τουρκικό δημοψήφισμα το ’17 φυλακίστηκε για μια ακόμα φορά. Την ίδια περίοδο το τουρκικό κράτος συμμορία φυλάκισε και την σύζυγό του. Κατά την διάρκεια μιας προσωρινής αποφυλάκισής του μέχρι το δικαστήριο κατόρθωσε με την βοήθεια Ελλήνων πατριωτών να περάσει τα σύνορα και να πάρει άσυλο.
Έκτοτε δίνει το παρών στις κινητοποιήσεις των Ποντίων και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Τουρκίας.
Ως ΕΟΝ βρισκόμαστε στο πλευρό αυτού του σπουδαίου ανθρώπου και καλούμε την πολιτεία να του παράσχει την αρμόζουσα προστασία.

https://ellinikiorthodoxineolaia.blogspot.com

loading...