«ΒΟΜΒΑ» ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ: ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Περίεργο δημοσίευμα

«Με δεδομένη την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αλλά και την απόσυρση των ΗΠΑ από την Μεσόγειο, μία νέα υπερδύναμη θα παίξει τον
ρόλο του “διαμεσολαβητή” στο Αιγαίο»

ΟTarek Megerisi ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο ινστιτούτο European Council on Foreign Relations, αναφέρει ότι με δεδομένη την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αλλά και την απόσυρση των ΗΠΑ από την Μεσόγειο, μία νέα υπερδύναμη θα παίξει τον ρόλο του “διαμεσολαβητή” στο Αιγαίο.

“Αυτό που χρειάζεται, είναι μια διεθνής δύναμη να εισέλθει και να επιβλέψει μια προσπάθεια συμφιλίωσης με την οποία θα μπορούν να ζήσουν και οι δύο πλευρές (Ελλάδα-Τουρκία).

Αλλά επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται όλο και λιγότερο να ενδιαφέρονται να το κάνουν αυτό σήμερα (Αιγαίο) μένει να δούμε ποιος μπορεί να είναι πρόθυμος και ικανός να αναλάβει αυτόν τον ρόλο”, τονίζει ο ίδιος, δείχνοντας προς την πλευρά της Μόσχας.

Κατά τον Ρώσο ειδικό Dmitry Rodionov: “Εάν είχαμε πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χωρίς την συμμετοχή τρίτων χωρών, η Τουρκία θα καταλάμβανε ολόκληρη την Κύπρο και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές της. Αλλά τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία δύσκολα θα επέτρεπαν ένα τέτοιο σενάριο”, κατέληξε ο ίδιος.

Είναι γνωστό ιστορικά το τεράστιο ενδιαφέρων της Ρωσίας για το Αιγαίο που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Α.Μεσόγειο και σε συνδυασμό με το κανάλι της Κων/πολης από τον Ερντογάν, οι Ρώσοι θα παρέμβουν αμέσως στα άνομα σχέδια του νέου ”Σουλτάνου”.

Όλα αυτά αφορούν μια μακροχρόνια διαμάχη για την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο η οποία “θερμαίνεται” ξανά.

Οι νέοι ισχυρισμοί της Τουρκίας περί δικαιωμάτων γεώτρησης οδηγούν σε συγκρουσιακά σενάρια με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...