Η Τουρκία παρακολουθεί μυστικά Έλληνες τουρίστες γιατί φοβάται την αναζωογόνηση του Ποντιακού Ελληνισμού!

Έλληνες που επισκέφτηκαν το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά παρακολουθούνταν από τη τουρκική υπηρεσία πληροφοριών…

Μια αποκάλυψη που μας κάνει να αντιληφθούμε πόσο πολύ φοβούνται οι γείτονες ακόμα και τη σκιά τους έκανε το Nordic Monitor.

Πηγή: nordicmonitor
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Του Αμπντουλάχ Μποζκρτ

Η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε κρυφή παρακολούθηση σε Έλληνες υπηκόους που επισκέφτηκαν το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός πρώην αξιωματικού πληροφοριών.

Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Muhittin Zenit, έναν 46χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας. Σύμφωνα με το αντίγραφο της ακρόασης, που έλαβε η Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος εργάστηκε στη βορειοανατολική επαρχία Τραμπζόν της Τουρκίας, παραδέχτηκε ότι μια από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν Έλληνες που επισκέφτηκαν την επαρχία για περιηγήσεις.

«[Παρακολούθηση] Οι δραστηριότητες του Πόντου αποτελούν μέρος της εντολής μας… για παράδειγμα, ομάδες περιοδείας από την Ελλάδα που επισκέπτονται το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά [ένα ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι του 4ου αιώνα στο Τραπεζούντα]», είπε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι αξιωματικοί πληροφοριών παρακολουθούσαν στενά τους Έλληνες τουρίστες.

Το αντίγραφο της ακρόασης κατά την οποία ο Τούρκος αξιωματικός πληροφοριών παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση τους διέταξε να κατασκοπεύσουν Έλληνες τουρίστες.

Οι Πόντιοι Έλληνες (Pontus Rumları) είναι μια εθνοτική ομάδα που αποτελείται από Έλληνες που παραδοσιακά ζούσαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας και είχαν αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Αν και έχουν περάσει πολλοί αιώνες, ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά και δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, οι Πόντιοι Έλληνες θεωρούνται από καιρό ως απειλή ασφαλείας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η τουρκική παράνομη παρακαλούθηση προκαλείται συστηματικά και σκόπιμα από το τουρκικό κράτος , το οποίο χρησιμοποίησε υπηρεσίες ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες και αφιέρωσε σημαντικούς πόρους για να παρακολουθεί και να κατασκοπεύει τους Έλληνες τουρίστες.

Το Nordic Monitor αποκάλυψε προηγουμένως πώς η παρακολούθηση της τουρκικής κυβέρνησης για φερόμενες παράνομες ελληνικές επιχειρήσεις για την αναζωογόνηση του «Ποντιακού Ελληνισμού» (Pontusçuluk) στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου πατέρα Andrea Santoro , ιερέα στην Εκκλησία Santa Maria στο Trabzon.

Το 2011, κοντά σε 1.000 Ορθόδοξους Χριστιανούς συγκεντρώθηκαν στη Μονή Sümela, σηματοδοτώντας τη δεύτερη θρησκευτική τελετή που πραγματοποιήθηκε εκεί στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ένα έγγραφο πληροφοριών έδειξε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν ενσαρκώσει τον ιταλικό κληρικό με την υποψία ότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες για να βοηθήσουν στην αναβίωση του Ποντιανισμού πριν δολοφονηθεί από έναν εθνικιστή έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Η αστυνομία ανέφερε υποψίες ότι ο Σαντόρο ενδέχεται να εμπλέκεται σε «αυτονομιστές» δραστηριότητες για την αναζωογόνηση της πολιτείας του Πόντου »ως ο λόγος για το αίτημά της για παραγγελία τηλεφωνίας το 2006.

loading...