ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ










Γράφει ο Κωνσταντινος Καλιμαυκιδης 

Κυριολεκτώ  γιατί πιστεύω ότι αυτή μας βοηθά να συνειδητοποιηθούμε .
Αλλά πως μου ήρθε;

Ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι  από την παρέα αναρωτήθηκε για την καταγωγή της, αυτή είναι η μεγαλύτερη δισέγγονη της γιαγιάς .

Εξηγώ.

Καθόμασταν στο κυριακάτικο  τραπέζι της ευρύτερης οικογένειας τέσσερις γενιές, δόξα τω Θεώ.

Η γιαγιά στα ενενήντα ένα της,δεύτερη γενιά πρόσφυγας από τη Σμύρνη,τα παιδιά της η τρίτη,τα εγγόνια της  η τέταρτη και τα δισέγγονα της η πέμπτη γενιά προσφύγων.

Κάποιος πετάχτηκε αλλά η  γιαγιά τον διέκοψε λέγοντας.

Τώρα είμαστε όλοι Σαλονικιοί αφού και εγώ εδώ γεννήθηκα, οι γονείς μου όμως  ήρθαν από την Μικρά Ασία και την Πόλη,όπως και του άντρα μου,αλλά γιατί ρωτάς τώρα,πως σου ήρθε;

Η μικρή απάντησε ότι βρήκε  την ευκαιρία τώρα που είμαστε μαζεμένοι γύρω στα είκοσι και βάλε άτομα και παρατήρησε ότι ανάμεσά μας είναι και μερικοί μη μικρασιάτες.

Η γιαγιά της είπε δεν υπάρχει ποσοστό ή αναλογία, είναι κάτι που κουβαλάμε μέσα μας και είμαστε διπλά τυχεροί όλοι μας στο σόι.

Ο καθένας μας εδώ,είτε Μικρασιάτης ,Μακεδόνας, Θρακιώτης, Σαρακατσάνος έφερε τα δικά του και βγήκαμε εμείς ένα σόι όλοι,συγγενείς που για δες τι χορούς και τραγούδια έχουμε ακούμε και χορεύουμε και τι ποικιλία μεζέδες και φαγητά τρώμε .

Το διπλά τυχεροί που κολλάει ,ρωτά  η μικρή.

Τυχεροί διότι είμαστε όλοι μαζί, σήμερα ελάχιστοι μπορούν και κάνουν ότι έκαναν οι παππούδες τους όποια καταγωγή και να έχουν είτε τα ξέχασαν είτε τα θεωρούν ασήμαντα είτε τους πλασάρανε  αλλά πράγματα και κατάπιαν το χάπι.

Εκεί πέταξε και την μπηχτή στην μικρή λέγοντας «να εσύ και οι άλλοι  σαν εσένα όλο με τα κινητά ασχολείστε» απορώ πως τα ρωτάς αυτά.

Η μικρή αντέδρασε λέγοντας ότι κατάλαβε από τις συζητήσεις στο σόι και στο  σπίτι,τι κοροϊδία και  δούλεμα πέφτει στο σχολείο της,αντιλαμβανόμενη την άγνοιά της σε θέματα ιστορίας ,θρησκευτικών, γλώσσας, παράδοσης  και άλλα πολλά καταλήγοντας ότι φταίνε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της.

Όχι μόνον αυτοί απαντά η γιαγιά,πρώτοι φταίχτες είμαστε ο καθένας από εμάς ,κανείς δεν μπορεί να σου πάρει τίποτε αν δεν το

αφήσεις εσύ,αν δεν σε ξεγελάσει ή δεν σε νικήσει σε αγώνα ή μάχη.

Το διπλά τυχεροί που σας είπα εδώ κολλάει και δες το,

εμάς μας πήραν τα μέρη μας αλλά μόνο το χώμα,ότι είχαμε μέσα μας το κουβαλήσαμε μαζί μας και το φέραμε εδώ .

Όχι μόνο εμείς, να δες την νεότερη νύφη στο σόι την γυναίκα του θείου σου, του πρώτου ξαδέλφου της μαμάς σου, που είναι  Σαρακατσάνα ,οι πρόγονοι της ήταν νομάδες  χιλιάδες χρόνια και αυτή μόνον εικοσιπέντε χρονών, κουβαλάει μαζί της ιστορίες μνήμες,τραγούδια,γεύσεις  και άλλα ,άσχετα αν δεν έζησε την ζωή εκείνη.

Προσαρμόστηκε αλλά δεν πέταξε τίποτε,δεν άφησε να  της πάρουν τίποτε,το κράτησε στην μνήμη της και το ζει.

Έτσι και εμείς ως πρόσφυγες φέραμε τα δικά μας αφού είμασταν τυχεροί που γλυτώσαμε.

Αφήσαμε πίσω τα σπίτια μας ,αλλά φτιάξαμε άλλα ,πολλά χάσαμε αλλά κερδίσαμε την γλώσσα και την πίστη μας.

Δεν φαντάζεσαι τι χαρά είχαν οι παλιοί που εδώ άκουγαν μόνο ελληνικά.

Ναι αλλά λέει η δισέγγονη της, μας πήραν την Αγία Σοφία και ρήμαξαν τόσες εκκλησίες και τώρα θα την κάνουν τζαμί.

Μπα λέει η γιαγιά νομίζουν ότι τα πήραν,εμείς τα έχουμε μαζί μας στην καρδιά μας ,αυτοί μόνο τα κατέχουν και δεν μπορούν

ποτέ να την κάνουν τζαμί, με τίποτε δεν γίνεται αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...