Ο Θεός-Δημιουργός.

Γράφει η Αριστονίκη Δημητριάδη (Φιλόλογος-Ιστορικός,.    

Ο Θεός-Δημιουργός του Πλάτωνα, είναι αγαθός. Για αυτό από καλοσύνη, έδωσε ζωή και έκανε το σύμπαν. Όλη αυτή η ανεπανάληπτη δημιουργία, έγινε από την αγάπη του Θεού.

Ο Πλάτωνας είναι ο Έλληνας φιλόσοφος, που αμφισβήτησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την αρχαία Θρησκεία. Ο μέγαλος Πλάτωνας και ο Νίκος Καζαντζάκης, έχουν κοινά σημεία.

Ο πιο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας, ο φιλόσοφος Καζαντζάκης, κατηγορήθηκε ότι ήταν “άθεος”. Όμως μέσα στα έργα του, ο Χριστός  Ξανασταυρώνεται, και ο Καπετάν Μιχάλης, κάνει πολλές αναφορές στον Θεό. Το ίδιο γινόταν και στην αρχαιότητα ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας, αναφέρεται στον Θεό-Δημιουργό, και στους κατώτερους θεούς.

Ο Πλάτωνας ονομάστηκε από τους μαθητές του “θείος” εν ζωή.

Όπως αναφέρει ο Διογένης Λαέρτιος: ” Τις δικές του απόψεις ο Πλάτωνας, τις εκθέτει, μέσω τεσσάρων προσώπων, του Σωκράτους, του Τίμαιου, του Αθηναίου Ξένου και του Ελεάτου Ξένου. Οι ξένοι αυτοί δεν είναι όπως πίστεψαν μερικοί ο Πλάτων και ο Παρμενίδης, αλλά φανταστικοί ανώνυμοι χαρακτήρες, γιατί ακόμη και όταν ο Σωκράτης και ο Τίμαιος, στους διαλόγους Περί θεού και δημιουργίας, τα αξιώματα του Πλάτωνος εκφράζουν.  Όλες λοιπόν οι αναφορές σχετικά με το τον Θεό-Δημιουργό, μέσα στο έργο του Πλάτωνος, λανθασμένα αποδίδονται σε άλλα πρόσωπα και κυρίως τον Σωκράτη, καθώς εκφράζουν κυρίως τον ίδιο το φιλόσοφο Πλάτωνα.

Όμως αυτό το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την πίστη του Πλάτωνα, σχετικά με την ύπαρξη του θεού, είναι να ότι προσεγγίζει φιλοσοφικά το θέμα. Δεν είναι δηλαδή ένας απλός-απαίδευτος πιστός, ο οποίος δέχεται στα τυφλά, την ιδέα της ύπαρξης του θεού, αλλά εξετάζει το θέμα, ως Ελεύθερος Έλληνας, με υψηλοτάτη παιδεία. Και δεν μιλάμε για ένα απλό φιλόσοφο αλλά για ένα από τους μεγαλύτερους στοχαστές όλων των εποχών. Πολλές φορές επικρίνει τους ποιητές οι οποίοι παρουσιάζουν τους θεούς να μοιάζουν με τους ανθρώπους και να έχουν τα ίδια πάθη με αυτούς.

O θεός του Πλάτωνα, είναι ο Θεός-Δημιουργός, ο Νους, η ιδέα του Αγαθού. 

Ενδεικτικό των ικανοτήτων του Πλάτωνα, ήταν ότι κατάφερε να μην υποστεί τις διώξεις, οι οποίες έγιναν εις βάρος του Σωκράτη, του Πρωταγόρα, του Αναξαγόρα, και πολλών άλλων αρχαίων σοφών.

Οι αρχαίοι σοφοί αναφέρονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ως Χριστιανοί προ Χριστού, διότι πίστευαν στον έναν Θεό-Δημιουργό, και προέβλεψαν με απόλυτη ακρίβεια, τον ερχομό του Χριστού.  

loading...