Δένδιας κατά Τουρκίας στη Διάσκεψη Βρυξελλών: Κατήγγειλε την Άγκυρα ότι εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο


Αιχμές για τη στάση της Τουρκίας και την εργαλειοποίηση των προσφύγων – μεταναστών από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Διάσκεψη Βρυξελλών (η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης) για τη Συρία. Στη Διάσκεψη μετέχουν χώρες της ΕΕ, αλλά και χώρες της ευρύτερης περιοχής της Συρίας (όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία).

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε συγκεκριμένα την πρόσφατη μεθόδευση της Τουρκίας στον Έβρο, επισημαίνοντας ότι «εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», απαντώντας στις αιτιάσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη Βρυξελλών για τη Συρία: «Στη σημερινή, τέταρτη Διάσκεψη Βρυξελλών για τη Συρία, στην οποία μετείχα μέσω τηλεδιάσκεψης, εξετάσαμε την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και την περιοχή και συζητήσαμε για την παροχή επιπλέον υποστήριξης.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλα δεινά στον συριακό λαό, εκριζώνοντας χιλιάδες ανθρώπους από τις εστίες τους.

Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας έχει καταστραφεί και για την αποκατάστασή τους απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από πλευράς διεθνούς κοινότητας και η εξεύρεση σημαντικών πόρων. Καθοριστικής σημασίας για τη Συρία και τον πληθυσμό της παραμένει η πλήρης εφαρμογή των συναφών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η εξεύρεση πολιτικής λύσης συριακής ιδιοκτησίας χωρίς την ανάμειξη τρίτων κρατών, αλλά και η εξασφάλιση της ενότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Απώτερος σκοπός των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Προς το σκοπό αυτόν, εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδος να συνεχίσει να συνδράμει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Τέλος, με αφορμή αναφορές της Τουρκίας στη χώρα μας, υπενθύμισα την πρόσφατη μεθόδευση της Τουρκίας η οποία εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :