Ερντογάν εναντίον Κεμάλ!

Κεμάλ και Ερντογάν ή Ερντογάν και Κεμάλ; Ποιος από τους δύο αυτούς Τούρκους ηγέτες θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη προσωπικότητα της Τουρκίας;
Ο Μουσταφά Κεμάλ δεν αποκαλείται τυχαία Ατατούρκ (=πατέρας των Τούρκων) από τους ίδιους τους Τούρκους. Ο σφαγέας αυτός του Ελληνισμού και άλλων εθνοτήτων, είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας, που την οδήγησε από το σκοτάδι της σουλτανικής παράδοσης στο φως του σύγχρονου κόσμου και ανέκοψε δια πυρός και σιδήρου την πλήρη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι αυτός που έθεσε τα θεμέλια της Τουρκικής «Δημοκρατίας» και την εισήγαγε στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο.
Ο Κεμάλ κατήργησε το 1924 το χαλιφάτο και έκλεισε όλα τα ιδρύματα που λειτουργούσαν βάσει της ισλαμικής νομοθεσίας. Απαγόρευσε την πολυγαμία, το φέσι, τον φερετζέ και τη μαντήλα, ενώ το 1928 επέβαλλε το λατινικό αλφάβητο στη θέση του αραβικού. Αναβάθμισε τον ρόλο των γυναικών δίνοντάς τους δικαίωμα ψήφου, θέσπισε την ισότητα των δύο φύλων, και το 1934 επέτρεψε την εκλογή γυναικών στα δημόσια αξιώματα. Έθεσε ως δόγμα το yurtta barış dünyada barış (ειρήνη στην πατρίδα ειρήνη στον κόσμο) και κράτησε την Τουρκία ειρηνικά με τους γείτονές της. Μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να ζήσει υπό την σκιά του Κεμάλ και επιθυμεί να τον ξεπεράσει σε δόξα! Ο ιδιότυπος αυτός «δικτάτορας» των Τούρκων κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή επί 17 συναπτά έτη, ήτοι από το 2003 όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της γείτονος χώρας.
Ο Ερντογάν οδηγεί δια πυρός και σιδήρου την Τουρκία από το φως του σύγχρονου κόσμου πίσω στο σκοτάδι της σουλτανικής παράδοσης. Θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία και ονειρεύεται ο ίδιος να γίνει Χαλίφης! Τα βάζει με όλους. Φυλακίζει τους ελεύθερους ανθρώπους. Βάζει παντού την μαντήλα. Επιτίθεται στα γειτονικά κράτη και προσπαθεί να αποκτήσει ερείσματα σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα. Θέλει ζωτικό χώρο προς Δυσμάς. Βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτη όλου του ισλαμικού κόσμου! Λατρεύει τον πόλεμο! Μετατρέπει την Αγία Σοφία από μουσείο ξανά σε τζαμί!
Ο Κεμάλ, μετά τις γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών, έθεσε ως στόχο του την σταθεροποίηση του ενιαίου Τουρκικού κράτους, κοντά σε μια Ευρώπη που προσπαθούσε να εδραιώσει την ειρήνη μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, δίνοντας βάρος στις μεταρρυθμίσεις του, που είχαν σκοπό να μετατρέψουν την Τουρκία σε σύγχρονη χώρα βασισμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς την επιρροή της θρησκείας στην ζωή της πολιτείας.
Ο Ερντογάν, στηριζόμενος κυρίως στην ισχύ των Ενόπλων του Δυνάμεων, και εκμεταλλευόμενος την προϊούσα ισλαμοποίηση της ηλίθιας «ουμανιστικής Ευρώπης», δομεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό, σε συνδυασμό με την όσμωση κεμαλισμού-ισλαμισμού, προωθώντας την χώρα του στο βάθρο της περιφερειακής δύναμης. Αυτό θα είναι το εφαλτήριο για την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τελικό σκοπό να καταστεί μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος!
Για όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, θεωρεί ότι η ιστορία δεν του παρέχει επαρκή χρόνο και γι αυτό βιάζεται να τα πετύχει ωθώντας τις εξελίξεις με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. Έτσι, η Τουρκία του Ερντογάν ακολουθεί μια ιδιαίτερα ξέφρενη και αλαζονική πορεία και βαδίζει στην κυριολεξία «στην κόψη του ξυραφιού»!
Αποτέλεσμα; Ή θα καταστεί περιφερειακή δύναμη, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη χώρα μας και σε όλη την νοτιανατολική Ευρώπη, ανεβάζοντας το γόητρο του Ερντογάν στα ύψη και αναδεικνύοντάς τον ως τον μέγιστο των Τούρκων ηγετών, ή θα διαλυθεί ακόμη περισσότερο, δικαιώνοντας το προσωνύμιο του Κεμάλ ως Ατατούρκ.
Οψόμεθα…

Νικόλαος Ταμουρίδης                                                                                              Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ                                                  Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας           

loading...