Αλήθεια πόσο νησιά έχει η Ελλάδα – Σε ποια θέση βρίσκεται παγκοσμίως;

Τα νησιά που έχει η Ελλάδα, κατοικήσιμα και μη
Το πιθανότερο είναι ότι έχεις πάει διακοπές σε πολλά νησιά της Ελλάδας είτε στο Αιγαίο είτε στο Ιόνιο Πέλαγος. Σίγουρα έχεις διαβάσει και δει φωτογραφίες από ακόμη περισσότερα στα οποία δεν έχεις πάει ακόμη. Και είναι αρκετά πιθανό κατά καιρούς να ακούς για νησιά στην Ελλάδα για τα οποία δεν γνώριζες καν την ύπαρξή τους. Πόσα νησιά έχει, όμως, τελικά η Ελλάδα και πόσα από αυτά γνωρίζεις; Επίσης γνωρίζεις σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα παγκοσμίως με βάση την ακτογραμμή της;

Τα νησιά που έχει η Ελλάδα, κατοικήσιμα και μη
Η Ελλάδα παρά το μικρό της μέγεθος ως χώρα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Αυτό οφείλεται, λοιπόν, στα πάρα πολλά νησιά της. Πόσα νησιά έχει η χώρα μας, μικρά ή μεγάλα, ακατοίκητα και μη; Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες. Είναι διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου. Εξ αυτών μόνο τα 227 είναι κατοικημένα. Πρόκειται για φαινόμενο μοναδικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ανάμεσα σε ελάχιστα παγκοσμίως.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, επίσης, της χώρας μας είναι ότι απ’ όπου και αν ξεκινήσουμε, το πολύ σε 1,5 ώρα μπορούμε να βρεθούμε σε κάποια παραλία του Αιγαίου ή του Ιονίου πελάγους. Μέσα σε λίγες ώρες μπορείς να ταξιδέψεις με το αεροπλάνο ή το πλοίο σε όποιο νησί της Ελλάδας θες και να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα.

Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη έκταση και συγκεκριμένα έχει 130.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα κανένα ελληνικό ηπειρωτικό μέρος δεν απέχει από τη θάλασσα παραπάνω από 137 χιλιόμετρα. Κι αυτό είναι άκρως εντυπωσιακό αν το συγκρίνει κανείς και με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας
Όσον αφορά την ακτογραμμή της Ελλάδας, αυτή ξεπερνά τα 15.000 χιλιόμετρα κατατάσσοντάς την με αυτό τον τρόπο στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες σε μήκος ακτογραμμές. Πριν από την Ελλάδα είναι μόνο οκτώ χώρες και συγκεκριμένα οι εξής: Καναδάς (202.080 χλμ.), Νορβηγία (83.281 χλμ.), Ινδονησία (54.716 χλμ), Ρωσία (37.653 χλμ.), Φιλιππίνες (36.289 χλμ.), Ιαπωνία (29751 χλμ.), Αυστραλία (25.760 χλμ.) και ΗΠΑ (19.924 χλμ.).

Σε όποιο νησί της Ελλάδας επιλέξεις να ταξιδέψεις το σίγουρο είναι ότι θα συναντήσεις ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο. Ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο που μπορεί να παρουσιάζει και πολλές αντιθέσεις. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των ελληνικών νησιών είναι το πόσο διαφορετικά είναι μεταξύ τους. Από νησιά πλούσια στη βλάστηση και τα νερά μέχρι τα πιο ξερά νησιά που ξεχωρίζουν για τις παραλίες αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Η ελληνική ομορφιά στα καλύτερά της…

loading...