Σύμβουλος Ερντογάν: «Μία χώρα 8,5 εκατ. κατοίκων μας περιορίζει – Οι Αμερικανοί κάποτε μας πλήρωναν διόδια»

O Mesut Hakkı Caşın είναι μέλος του προεδρικού συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, του προέδρου Ερντογάν και συνεπώς έχει θεσμικό ρόλο στην διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο συγκεκριμένος είπε πως δεν μπορεί «μια χώρα 8,5 εκατ. κατοίκων να μας περιορίζει στην θάλασσα» αναφερόμενος φυσικά στην Ελλάδα (η οποία έχει 11 εκατ. κατοίκους αλλά προφανώς ο Τούρκος σύμβουλος υπολογίζει τον ενεργό πληθυσμό).

Μασούτ Χακκί Τζασίν-σύμβουλος του προέδρου : «Οι Τούρκοι είναι εγγόνια του Οθωμανού ναυάρχου Μπαρμπαρόσα που κυριαρχούσε στην Μεσόγειο. Ο αρχαίος οθωμανικός νόμος απαιτούσε από το πλοίο να πληρώσει διόδια για να περάσει (από τα στενά το Γιβραλτάρ). Σε ένα όχι τόσο μακρινό παρελθόν και μιλάω για το 1830, η Αμερική έπρεπε να πληρώσει το τουρκικό Ναυτικό για να περάσει από το Γιβραλτάρ. Τολμά τώρα η Ελλάδα των 8,5 εκ. κατοίκων να μας περιορίζει στην θάλασσα».

Η πρόκληση δεν απευθύνεται μόνο προς την Ελλάδα αλλά και τους Αμερικανούς θέλοντας να τονίσει πως κάποτε η Τουρκία ήταν μια αυτοκρατορία ισχυρότερη από τις τότε ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι χθες προκλητικούς, επιθετικούς τόνους σε μια προσπάθεια εκφοβισμού της Ελλάδας και της Κύπρου χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, προειδοποιώντας «να μην τα βάλουν οι δύο χώρες με τον τουρκικό Στόλο γιατί υπερβαίνει το μπόι τους».

Μετά τη συνάντηση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ  Τσελίικ έκανε μια σύντομη τοποθέτηση, απευθύνοντας, όπως τη χαρακτήρισε «μια απλή προειδοποίηση»:

«Μην κάνετε πλάκα με τον τουρκικό Στόλο. Σας ξεπερνάει να κάνετε πλάκα με τον τουρκικό στόλο», τόνισε.

Όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται μετά το τηλεφώνημα-παράκληση του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν. Υποτίθεται πως θα υπήρχε καλύτερο κλίμα.
!
Να όμως που δύο άνθρωποι του Ρ.Τ.Ερντογάν, που μιλούν μαζί του καθημερινά και άρα εκφράζουν τις δικές του απόψεις προχωρούν σε τέτοιου είδους «φιλικές» δηλώσεις.

loading...