Λοχαγός Νικόλαος Κατούντας, Δκτής του 31ου ΛΚ της 33ης ΜΚ, Ο Λεωνίδας της Κερύνειας.

22 Ιουλίου 1974. Ο Λόχος του διατάχθηκε να σταλεί να πολεμήσει σε μάχη με τον ελαφρύ οπλισμό του στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Επικεφαλής 62 ανδρών, συνάντησε σκόρπιους πεζικαριους απο το 251 που οπισθοχωρούσαν. Τους ρώτησε που είναι οι Τούρκοι. Αυτοί του είπαν ότι είναι καλύτερα να φύγουν γιατί οι Τούρκοι είναι πάρα πολλοί. Ο Μακεδονομάχος Λοχαγός απάντησε εκνευρισμένα:
“Δε σας ρώτησα πόσοι είναι αλλά πού είναι οι Τούρκοι!”

Ένας υπαξιωματικός του αναφέρει ότι από την 2η Διμοιρία τον πληροφόρησαν ότι είδαν 200 Τούρκικα άρματα μέσα στα χωράφια καμουφλαρισμένα.
Τότε ο Λοχαγός κατάλαβε ότι τα πάντα είχαν προδοθεί…
Μιάμιση μέρα πολεμούσε με τα παλλικάρια του 3200 τούρκους. Οι τούρκοι υποχωρούν…

Μετά από ώρα ξαναεμφανίζονται αυτήν την φορά υπό την κάλυψη αρμάτων Μ-47.
Μετά απο μια μάχη που κράτησε μια ώρα οι τούρκοι τους περικυκλώνουν. Ο Κατούντας διατάσσει τους άνδρες του να φύγουν και θα τους καλύπτει ο ίδιος.. Οι άνδρες αρνούνται. Τότε τους λέει «Είναι διαταγή ρε. Η Κύπρος θα μαυροφορεθεί και δεν θέλω νά ‘ναι κι οι μανάδες σας αυτές που θα φορέσουν μαύρα. Φύγετε. Σας διατάσσω».

Τελευταίος έφυγε ο Κυρίλλου, ο οποίος διασώθηκε και έδωσε αυτήν την μαρτυρία των τελευταίων στιγμών του ΗΡΩΑ Λοχαγού του που φεύγοντας τον άκουσε να πολυβολεί εναντίον των Τούρκων που έχουν πλησιάσει στο σημείο που βρισκόταν ταμπουρωμένος, στην κουφάλα μιας χαρουπιάς…

Με μια Ηρωική Έξοδο ανάλογη αυτής των Υπερασπιστών του Μεσολογγίου… έπεσε διάτρητος από τις τούρκικες «συμμαχικές στο ΝΑΤΟ» σφαίρες…

Λοχαγός Νικόλαος Κατούντας, Δκτής του 31ου ΛΚ της 33ης ΜΚ, Ο Λεωνίδας της Κερύνειας.

loading...