ΣΥΡΙΖΑ: Στριμωγμένο το «μαγαζί» μετά την κασέτα Παππά και το τέλος της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ

Διπλό χτύπημα στο ηθικό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ – Ανέβηκαν οι τόνοι στο Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης με συντροφικά «βέλη» στον Νίκο Παππά – Βραχυκύκλωμα στα στελέχη που μέχρι σήμερα υπερασπίζονταν τις θέσεις του κόμματος
Δεν έχει τέλος η κακοδαιμονία του ΣΥΡΙΖΑ με την μια αποκάλυψη να διαδέχεται την άλλη, δοκιμάζοντας τις αντοχές και την αξιοπιστία του κόμματος απέναντι στην ελληνική κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το γεγονός ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο, στην «Παπαδημούπολη», το «παρακράτος» Καμμένου, τις ηχητικές συνομιλίες Παππά – Μιωνή και την αιφνιδιαστική αποχώρηση χθες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την προανακριτική επιτροπή προστέθηκε και ο συμβιβασμός του αμερικανικού κράτους με την Novartis χωρίς αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, «αποκαθηλώνοντας» ένα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όπως είχε δηλώσει σχετικά με την υπόθεση Novartis ο αρμόδιος τότε υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος να καταλήγει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι τίτλοι τέλους που έπεσαν χθες ξαφνικά με την αποχώρηση του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου από την επιτροπή δημιούργησαν αμηχανία στα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, παρακολουθώντας την «σημαία κατά της διαπλοκής» να υποστέλλεται ταυτόχρονα με τη «σημαία του ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς, στη σκιά των «λαθών ύφους και ουσίας» πρώην υπουργών.

Το διπλό χτύπημα στο ηθικό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβληματίζει την ίδια ώρα μόνο τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος, αλλά και φίλους και ψηφοφόρους του, εντείνοντας την αίσθηση της ήττας, μετά και τη «λευκή πετσέτα» που πέταξε ο κ. Παπαγγελόπουλος, καθιστώντας εμμέσως ο ίδιος «λήξαν» το «σκάνδαλο Novartis».

Η ραγδαία ματαίωση της βασικής επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδια την πραγματικότητα βραχυκυκλώνει και πολλά από τα στελέχη, ιδίως όσα έσωσαν σκληρές επικοινωνιακές μάχες, αφού καλούνται τώρα να διαψεύσουν τους εαυτούς τους.

Βολές τώρα στη Δικαιοσύνη

«Στο πλαίσιο αυτό, να κάνετε κριτική στη Δικαιοσύνη» συνέστησε ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας σήμερα στον Θέμα 104,6 και πρόσθεσε σε μετριοπαθείς τόνους ότι η «ελληνική δικαιοσύνη ενέπλεξε 10 πολιτικούς».

Με την «σκευωρία» γύρω από την υπόθεση Novartis να καταρρέει με θόρυβο, μετωπικά έστρεψαν τα βέλη τους κατά της Κουμουνδούρου αμφότερα Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.

Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό στις 12:30 η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μαζί με τον υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Φώτη Κουβέλη, θα καταθέσουν αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την παράνομη ηχογράφηση Μιωνή και θα ζητήσουν να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια σε σχέση με αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις καθώς και να εφαρμοστεί ο νόμος από όλες τις Αρχές.

ΝΔ: «Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό»

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως:

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο “μαγαζί” του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

Τι έχουν να πουν τώρα, οι “μαγαζάτορες” του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη;  Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ.  Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο».

ΚΙΝΑΛ: Ταφόπλακα στη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο λαός θα τους κρίνει» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, ανεβάζοντας τους τόνους μετά την τελική έκβαση της υπόθεσης. «Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών, ότι καμμιά εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Έπεσε στο κενό, η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με την βαθειά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους. Ο λαός θα τους κρίνει. Και αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Φοβού τις κασέτες

Την ίδια ώρα,το mea culpa του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά δεν αρκεί για να σβήσει την πυρκαγιά στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς χρειάστηκαν τουλάχιστον 5 ώρες χθες για να αποκατασταθεί ένα modus operandi ανάμεσα σε όλες τις πτέρυγες, με το φόβο νέου γύρου αποκαλύψεων από τις κασέτες Μιωνή να επικρέμεται πάνω από την Κουμουνδούρου.

Η πεποίθηση, άλλωστε, υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά» εδράζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης Τσίπρα και συχνοί θαμώνες του Μεγάρου Μαξίμου φέρονται να έχουν συνομιλήσει στον παρελθόν με τον επιχειρηματία «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας του», εκτιμώντας εκ των υστέρων πως «αυτός έγραφε τους πάντες».

Οι ίδιοι, καθώς ανακαλούν σήμερα στη μνήμη τους ότι το όνομα του κ. Μιωνή ήταν καταχωρημένο στις κλήσεις τους, χωρίς να αποκλείουν για αυτό το λόγο την αποτύπωση και άλλων ονομάτων στις σχετικές απομαγνητοφωνήσεις, υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι κίνητρό τους υπήρξε αποκλειστικά η «διμερής σχέση των δύο χωρών», μετρώντας το βάρος των εντυπώσεων που προκαλεί η υπόθεση στην κοινή γνώμη.

Προετοιμάζοντας τις γραμμές άμυνας για όλα τα ενδεχόμενα, κρίσιμη το επόμενο διάστημα για την «έξωθεν καλή μαρτυρία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται και η συνολική εικόνα του κόμματος, η οποία έχει «θολώσει» τις τελευταίες ημέρες, με τα πρώτα σημάδια αυτοκριτικής και μετριοπάθειας στους τόνους να κάνουν χθες δειλά, αλλά γραπτά την εμφάνισή τους.

Μπαράζ εντάσεων

Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή «ανάληψη ευθύνης» του κ. Παππά ερμηνεύεται ως επιχείρηση κατευνασμού σε πολλά μέτωπα, αφού τόσο η ασφυκτική πίεση του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και το εκρηκτικό εσωκομματικό κλίμα δεν άφηναν και πολλά περιθώρια ελιγμών για την ηγετική ομάδα.

Η εσωκομματική κριτική, άλλωστε, επικεντρώθηκε χθες στο «ύφος» της Αριστεράς και το «στυλ της διακυβέρνησης», καθώς τα «συνεχόμενα αυτογκόλ» (υπόθεση Novartis, ανεξάρτητες αρχές, χειρισμοί στα ΜΜΕ) ήταν μερικά μόνο από τα «καρφιά» που μπήκαν χθες στον εσωκομματικό «σταυρό του μαρτυρίου» που σηκώνουν σε αυτή τη φάση κατά κύριο λόγο στελέχη κοντά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και κυρίως ο Νίκος Παππάς.

Μολονότι ο κ. Τσίπρας χθες έσπευσε να βάλει μόνος του το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας πως «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε», η χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση «είχε εντάσεις», με το θερμόμετρο να δείχνει κάποιες στιγμές κυριολεκτικά στο κόκκινο.

«Ο εχθρός είναι εντός των τειχών»

Στελέχη, μάλιστα, που ξεδίπλωσαν την κριτική τους προς τον πρώην υπουργό επικρατείας επέμειναν ότι «λειτουργούμε συλλογικά, αλλά όχι άδικα», αφού για μερίδα της ηγετικής ομάδας «ο εχθρός είναι εντός των τειχών», για αυτό και αποδίδουν την τρέχουσα εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στα καθ’ ημάς και όχι μόνο στον «αντιπερισπασμό» που χρεώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση Παππά.

«Παρότι «θέλαμε να τον ακούσουμε», η «απολογία» Παππά για την ανάληψη ευθύνης για «λάθη ύφους και ουσίας» δεν άφησε τη γεύση πλήρους, αλλά μάλλον μερικής ικανοποίησης σε μερίδα «συντρόφων» του, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι βρίσκονται «μονίμως στο καναβάτσο».

Η «απολογία» Παππά

Στον αντίποδα, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά τον κ. Τσίπρα, ανέφερε πως:

««Θέλω ευθύς εξ αρχής να τοποθετηθώ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν, δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα, που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο, λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».

Ακόμη πιο τραχύ καθίσταται το εσωκομματικό πεδίο, όταν στην κρίση της … συλλογικότητας έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα στελέχη προερχόμενα κυρίως από την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, καθώς αθροίζονται οι «παραφωνίες» τους, την ώρα που «οι εμμονές έχουν υποχωρήσει», με τελευταίο σημείο άμυνας της αριστερής πτέρυγας τη διατήρηση της «ταυτότητας» του κόμματος σε επίπεδο προγραμματικού λόγου, όπως παρατηρούν οι μυημένοι του χώρου.

Σοκ για προσγείωση

Παρότι όλες οι πτέρυγες ομονοούν στο «παραγωγικό» της χθεσινής συζήτησης, η πορεία προς τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το Σάββατο περιλαμβάνει πολλές ανοιχτές πληγές και πρωτίστως την αλλαγή… στυλ. Σε αυτό το πλαίσιο, «μόνο ένα σοκ» θα μπορούσε να ρίξει τους τόνους (και την «αυτοπεποίθηση») ορισμένων στελεχών συμπεραίνουν αρκετοί μετά τη χθεσινή πεντάωρη συζήτηση, ενώ ως αποτέλεσμα του ίδιου «σοκ» ερμηνεύονται και τα πρώτα ψήγματα αυτοκριτικής στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεκταινόμενα της διακυβέρνησης.

Η αλαζονεία των… άλλων

Βγάζοντας το λογαριασμό της τετραετίας, στο κείμενο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ, επισημαίνεται πως «κατά τη διακυβέρνησή του (ΣΥΡΙΖΑ) προφανώς υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που συμπεριέλαβε στο Κείμενο Απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής, σε πλήρη αντίθεση με την αλαζονεία του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά ουδέποτε ανέλαβε την παραμικρή πολιτική ευθύνη».

Η απόφαση, μάλιστα, ολοκληρώνεται με σημαία της το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αφού «εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει» αναφέρεται σχετικά, για . Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη», καταλήγει.

loading...