Σώτη Τριανταφύλλου: Οι αφροαμερικανοί δεν έχουν ξεπεράσει το καθεστώς δουλείας


Μια μάλλον προκλητική προσέγγιση στο ζήτημα της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη και στις συνακόλουθες μεγάλες -και ενίοτε με βίαια επεισόδια- διαδηλώσεις στις οποίες κυριαρχεί το σύνθημα «Black Lives Matter» έκανε η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου μιλώντας στο ΘΕΜΑ FM.

Συγκεκριμένα, η Σ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι οι αφροαμερικανοί έχουν δημιουργήσει μια εικόνα θύματος που έχει καλλιεργηθεί μέσα από την Παιδεία και την οικογένεια τους και είναι καθηλωμένοι στο παρελθόν.. Παρότι όπως είπε η συγγραφέας έχουν γίνει προσπάθειες μέσω της Παιδείας να γεφυρωθεί το χάσμα και παρότι η βιολογική επιστήμη έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει φυλή.

Όσον αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι πρόκειται για εξάρτημα του αμερικανικού κεφαλαίου παρά εκπρόσωπος. Η Σώτη Τριανταφύλλου εκτίμησε επίσης, ότι ο Τραμπ δεν θέλει τον διχασμό, παρότι μπορεί να ποντάρει σε αυτόν βραχυπρόθεσμα ικανοποιώντας το κοινό του.

Παράλληλα, αναφερόμενη στις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες που είναι σε εξέλιξη στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, τόνισε ότι ο Ντονάλντ Τραμπ ίσως τελικά βρει οπαδούς καθώς όπως είπε με έναν τρελό και διεστραμμένο τρόπο έχει ένα δίκιο που αντιτίθεται στις εκδηλώσεις αυτές. Η συγγραφέας επισήμανε ότι αυτό που είναι βασικό στην αντιμετώπιση του ρατσισμού είναι η παιδεία και δικαιοσύνη των θεσμών έναντι όλων των κοινοτήτων.

Μιλώντας τέλος για την αφροαμερικανική κοινότητα, όπως είπε είναι δύσκολο να εκριζωθεί το καθεστώς δουλείας που είχαν, καθώς ακόμα και τώρα οι απόγονοι από τον Νότο χρωματίζονται από τη ψυχολογία του θύματος.

http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :