“Άντρο” αναρχικών τρομοκρατών η Ελλάδα-Πρωτιά στην ακροαριστερή τρομοκρατία μαζί με την Ιταλία

Οι συλλήψεις τζιχαντιστών στην ΕΕ πέφτουν καθώς οι επιθέσεις αναρχικών αυξάνονται, την στιγμή που τα μέλη της Antifa δημιουργούν ταραχές ανά τον κόσμο
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Europol, η ΕΕ διαπίστωσε συνολικά 1.004 συλλήψεις για τρομοκρατικά αδικήματα το 2019. Ο συνολικός αριθμός ολοκληρωμένων, αποτυχημένων και ματαιωμένων τρομοκρατικών επιθέσεων συνέχισε να μειώνεται στην ΕΕ το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω μιας συνεχιζόμενης πτωτικής τάσης στις εθνικιστικές και αυτονομιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Δέκα άτομα πέθαναν ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ και 27 άτομα τραυματίστηκαν. Όλοι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί των 26 ατόμων ήταν αποτέλεσμα τζιχαντιστικών επιθέσεων, ενώ ένα άτομο τραυματίστηκε σε ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση. Εκτός από αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις, η Γερμανία ανέφερε δύο μεγάλες βίαιες εξτρεμιστικές επιθέσεις που σκότωσαν τρία άτομα και τραυμάτισαν αρκετούς άλλους.

Για το έδαφος της ΕΕ, αναφέρθηκαν συνολικά 119 τρομοκρατικές επιθέσεις που ολοκληρώθηκαν, απέτυχαν και ματαιώθηκαν το 2019 από συνολικά 13 κράτη μέλη της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών που σχετίζονται με τον τζιχαντισμό στην ΕΕ μειώθηκε ελαφρά (21 το 2019 · 24 το 2018), αλλά συνέχισε να είναι γεωγραφικά διαδεδομένος.

Η Γαλλία κυριάρχησε στην ΕΕ όσον αφορά τους υπόπτους τζιχαντιστές που συνελήφθησαν (με 202) ακολουθούμενη από την Ισπανία (56) και την Αυστρία (43) …

Όλες εκτός από μία από τις επτά ολοκληρωμένες ή αποτυχημένες επιθέσεις διαπράχθηκαν από άτομα που ενεργούσαν μόνα τους, ενώ οι περισσότερες αποτυχημένες επιθέσεις αφορούσαν πολλούς υπόπτους.

Ωστόσο, ενώ οι τζιχαντιστικές επιθέσεις μειώνονται μετριοπαθώς, ο αριθμός των συλλήψεων υπόπτων αριστεράς ή αναρχικής τρομοκρατίας το 2019 υπερδιπλασιάστηκε, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η πλειονότητα των συλλήψεων συνδέθηκε με βίαιες διαδηλώσεις και αντιπαραθέσεις με δυνάμεις ασφαλείας στην Ιταλία.

Τι ορίζεται αναρχική τρομοκρατία

Η Europol ορίζει την αριστερή και αναρχική τρομοκρατία ως εξής:

Οι αριστερές τρομοκρατικές ομάδες επιδιώκουν με βίαια μέσα να πυροδοτήσουν την επανάσταση ενάντια στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα ενός κράτους, προκειμένου να εισαγάγουν τον σοσιαλισμό και τελικά να ιδρύσουν μια κομμουνιστική και μια αταξική κοινωνία. Η ιδεολογία τους είναι συχνά μαρξιστική-λενινιστική. Παραδείγματα αριστερών τρομοκρατικών ομάδων είναι οι Ιταλικές «Ερυθρές Ταξιαρχίες») και ο Ελληνικός Επαναστατικός Οργανισμός της “17 Νοέμβρη”!  Η αναρχική τρομοκρατία, είναι ομπρέλα, χρησιμοποιείται για να περιγράψει βίαιες πράξεις που διαπράττονται από ομάδες (ή σε μικρότερο βαθμό από άτομα) που συνδέονται με διαφορετικές αναρχικές ιδεολογίες. Προωθούν μια επαναστατική, αντι-καπιταλιστική και αντι-αυταρχική ατζέντα. Παραδείγματα αναρχικών τρομοκρατικών ομάδων είναι η Ιταλική Federazione Anarchica Informale («Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία») ή η Ελληνική “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.  Για αριστερούς και αναρχικούς τρομοκράτες και βίαιους εξτρεμιστές, το Διαδίκτυο παρέμεινε το προτιμώμενο εργαλείο για δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, προπαγάνδας και στρατολόγησης. Ιστοσελίδες που περιέχουν αριστερή και αναρχική ρητορική χρησίμευαν ως πλατφόρμες για τη διάδοση της ιδεολογίας, μέσω της δημοσίευσης ανακοινώσεων και της ανταλλαγής ιδεών.

loading...