Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης.

Στον Τρωικό Πόλεμο, ο Αινείας, γιος του Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης, ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία στρατηγός των Τρώων μετά τον Έκτορα. Ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος αφηγείται: Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης.

Ως ανταμοιβή για τη γενναιότητά τους, οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι χωρίς να τους πειράξουν, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Και ενώ οι σύντροφοι του γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ που θα τα χρειάζονταν για να χτίσουν μια καινούρια ζωή, ο Αινείας σήκωσε τον ανήμπορο πατέρα του Αγχίση στους ώμους του, αφήνοντας εμβρόντητους τους Αχαιούς.

Με θαυμασμό του επέτρεψαν να πάρει ό,τι άλλο επιθυμούσε αλλά και πάλι, στραφηκε στα υπολοιπα μελη της οικογενειας του που την θεωρούσε ανώτερη από κάθε άλλο θησαυρό κερδίζοντας ετσι τον σεβασμό των αντιπάλων του αλλά και των Θεών που τον προστάτεψαν σε όλο του ταξίδι μέχρι να φτάσει στην Ιταλία και να γίνει ο γενάρχης των Ρωμαίων.

loading...