ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΑΝΥΠΟΜΟΝΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Η «ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΟΝ!










Του Adam Kirch

Ο covid-19 έφερε στο προσκήνιο την υπόσχεση και τον κίνδυνο του «μετανθρωπισμού», την ιδέα δηλαδή της χρήσης της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των ασθενειών, της
γήρανσης και του θανάτου.

Ακούγεται πικρά ειρωνικό τώρα, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, αλλά πριν από λίγο καιρό μερικοί από τους ανθρώπους που βλέπουν μπροστά, πίστευαν ότι η ανθρωπότητα πλησίαζε στο να καταργήσει τον θάνατο. «Αν με ρωτήσετε σήμερα, είναι δυνατόν να ζήσετε έως τα 500;

Η απάντηση είναι ναι », δήλωσε ο Bill Maris, ιδρυτής της Google Ventures, το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, ο βιοϊατρικός ερευνητής Aubrey de Gray εκτίμησε ότι « οι μεσήλικοι άνθρωποι έχουν τώρα μια σοβαρή πιθανότητα » να μην πεθάνουν ποτέ.

Η αιώνια ζωή μέσω της προηγμένης τεχνολογίας μοιάζει με όνειρο σε μια κοινωνία που, μέχρι πρόσφατα, είχε πρόβλημα να κατασκευάσει αρκετές μάσκες για να σώσει τη ζωή των γιατρών και των νοσηλευτών.

Ωστόσο, ο Covid-19 μπορεί να αποδειχθεί απλώς το είδος της κρίσης που απαιτείται για την υπερ-προώθηση των προσπαθειών, ώστε να δημιουργηθεί αυτό που οι υποστηρικτές του αποκαλούν “μετανθρώπινο” μέλλον.

Με τη βιολογική μας ευθραυστότητα να είναι πιο εμφανής από ποτέ, πολλοί άνθρωποι θα είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν το μήνυμα της Μετανθρωπιστικής Διακήρυξης, ένα πρόγραμμα οκτώ σημείων που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1998: «Οραματιζόμαστε τη δυνατότητα διεύρυνσης των ανθρωπίνων δυνατοτήτων ξεπερνώντας τη γήρανση, τις γνωστικές ελλείψεις, το ακούσιο μαρτύριο και τον περιορισμό μας στον πλανήτη Γη. “

Οι μετανθρωπιστές, με πολλούς εκ των οποίων να σχετίζονται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και δεξαμενές σκέψης όπως το Humanity Plus και το Ινστιτούτο Extropy, καθοδηγούνται εδώ και καιρό από τον φόβο ότι ολόκληρο το είδος μας θα μπορούσε να εξαλειφθεί από ένα πυρηνικό πόλεμο, μια σύγκρουση αστεροειδών, ένα τεχνολογικό ατύχημα – ή μια πανδημία.

Τον Μάρτιο, καθώς ο κορονοϊός εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο, ο επιστημονικός συγγραφέας Tom Chivers παρατήρησε ότι καταδεικνύεται η ανάγκη τεχνολογικής προστασίας έναντι τέτοιων υπαρξιακών απειλών: «Οι άνθρωποι θα μπορούν να υπάρχουν για ένα δισεκατομμύριο χρόνια ή περισσότερο, εάν δεν τα κάνουμε μαντάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...