Εορταστικό ποτ πουρί, κοινώς αχταρμάς…

του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Των Αγίων Αποστόλων σήμερα και γιορτάζει το χωριό της καταγωγής μου, το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι Αγιος Πέτρος Λευκάδος που πλέον έχει καταντήση σκιά του παλιού, αρχοντακού εαυτού του καθώς όλα τα μεγάλα πνεύματα, όπως εγώ, πήραμε των ομματιών μας! Ο Αγιος Πέτρος ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα, αν δεν κάνω λάθος, από εποίκους των περιχώρων της Βενετίας – την ίδια προέλευση έχει και το επίθετό μου – και το όνομα δόθηκε προς τιμήν του Αγίου Πέτρου της Ρώμης – η Εκκλησία τότε ήτο αδιαίρετος. Εκ του Αγίου Πέτρου κατάγεται μερικώς και ο Αδωνις Γεωργιάδης, από τη μεριά της μάνας του, το γένος Σουμίλα. Εχουμε βγάλει αρκετούς ζουρλούς, εμού μη εξαιρουμένου. Παλιά είχε κάποιος ένα παντοπωλείο και έβαλε στην πρόσοψη πινακίδα με την επιγραφή “Υπερέχομεν πάντοτε”. Και του γράψανε από κάτω, “στη βλακεία”! Ο Αδωνις, από ό,τι γνωρίζω, δεν έχει πατήσει ποτέ στο χωριό και πολύ καλά κάνει! Δε βοηθάει να ξύνης παλιές πληγές κι’ας λένε οι ψυχολόγοι ό,τι θέλουν…

Λόγω και της Γιορτής λοιπόν, θα ήθελα να εμβαθύνω λίγο στο χτεσινό άρθρο για τη Θεία Κοινωνία. Η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία δεν δέχεται, επισήμως τουλάχιστον, το Transubstantiation των Ρωμαιοκαθολικών, βάση του οποίου, βρέξει χιονίσει, το κρασί και το ψωμί μετατρέπονται αυτομάτως σε Σώμα και Αίμα Κυρίου κατά τη Θεία Λειτουργία (άρα μπορείς να τους πης και κανίβαλους, όπως κατηγορούσαν συλλήβδην οι Ρωμαίοι τους Χριστιανούς κατά τους διωγμούς).  Κι’αν τους ρωτήσης πώς το ξέρουν, φυσικά δεν έχουν απάντηση να σου δώσουν! Ομοίως και για το “αλάθητο” του πάπα όταν ομιλή από καθέδρας! Λες και η καρέκλα του Βατικανού έχει απευθείας σύνδεση wi-fi με τους ουρανούς, οπότε ό,τι λέει είναι …άσφαλτο! Εν συνεχεία τον βγάζουν από την πρίζα και λέει μαλακίες… Η Εκκλησία μας δεν είναι θαυματοποιείο, ούτε Ντίσνεϋλαντ! Είναι σώμα εμπειρικώς μετεχόντων ανθρώπων, αμαρτανόντων (αστοχούντων) κατά συρροήν και εξακολούθησιν! Δεν είναι για “θειούσες” και κατηχητικόπουλα – προτεσταντικής προελεύσεως που ήρθαν μετά όπως τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στα σπίτια. Κι’αυτοί χωράνε, δεν λέω, αλλ’αλοίμονο αν φτάσουν να αποτελέσουν το κυρίως σώμα! Τότε θα γίνη αυτό που λένε για τα αγγούρια με τον μανάβη και δεν θέλω να ασεμνήσω μέρα πού’ναι… Οταν λοιπόν πας να κοινωνήσης εάν δεν είσαι με άκρα ταπείπωση αλλά και με την αξιοπρέπεια που προϋποθέτει η εγγενής σου ιδιότητα ως ελεύθερου-αμαρτωλού (και αρματωλός σε άλλες “αδελφές” Ορθόδοξες χώρες, όπως Σερβία, Ρωσσία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο κλπ.), έτοιμος να λάβης Σώμα και Αίμα Χριστού, όσες νηστείες και εξομολογήσης και να κάνης αυτό που θα καταπιής είναι Μαυροδάφνη, νερό και ψωμί! Μόνο συμμετέχοντας οργανικά στο θαύμα μπορείς να το γευτής. Ειδάλλως φτιάξ΄το σπίτι σου και τράβα σφηνάκια όποτε έχης νταλκάδες. Η “σιγουριά” του “θαύματος”, χωρίς τη δική σου εμπειρική μετοχή, η τυφλή πίστη στην αυθεντία μιας τυπολατρίας είναι φενάκη και παγίδα. Αν είσαι τέτοιος, καλύτερα γίνε Ρωμαιοκαθολικός ή Ευαγγελικός, there are plenty of options around!

Και μετά τα βαθυστόχαστα, να κλείσωμε με κάτι γκομενικό διότι ο μπαξές πρέπει νά’χη από όλα. Οπως έγραψε η New York Post, η κατηγορία της σεξουαλικής παρενοχλήσεως που συμπεριλαμβάνεται στη μήνυση του Δρος (δεν έχει PhD, αλλά ένα άλλο δίπλωμα στη διοίκηση σχολείων που του επιτρέπει να φέρη τον τίτλο του Δρος) Αναστασίου Κουλαρμάνη εναντίον του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας όπου ήταν διευθυντής για καμμιά 20αριά χρόνια, αφορά σε γυναίκα εκπαιδευτικό! Ξέρω, σας απογοητεύω, αλλά αυτό λέει η μήνυση. Σύμφωνα λοιπόν με τον ενάγοντα, η εν λόγω κυρία, παντρεμένη κιόλας, του έκανε ανήθικες προτάσεις, τον προκαλούσε να δη απόκρυφα μέρη του σώματός της και τον βομβάρδιζε με sex texts! Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να τα αποδείξη όλα αυτά. Περιμένω λοιπόν πώς και πώς να εκδικαστή η υπόθεση για να μάθουμε γαργαλιστικές λεπτομέρειες! Εάν εκδικαστή, γιατί ακούω ότι σκέφτεται να την αποσύρη. Ελπίζω να τη συνεχίση διότι τώρα που οι πομπές μας ξεπέρασαν τα ασφυκτικά όρια της κοινότητός μας, χρειαζόμαστε closure και disclosure! Δεν νοείται δράμα χωρίς κάθαρση …(Εγώ πάντως αν ήμουν διευθυντής και μου την έπεφτε δασκάλα το μόνο που δεν θα της έκανα είναι μήνυση… Ο Cool Armanis όμως είναι ηθικός – το ξέρουν οι πέτρες και τα ξύλα στον Αγιο Δημήτριο – ενώ εγώ καθόλα ανήθικος!)

Να μη ξεχάσω να συμπληρώσω κάτι στο σημείωμα που έκανα προχτές για τον Αντώνη μας. Ο Μέγας Φάδερ Αλεξ Καρλούτσος, ο οποίος σπάνια πέφτει έξω στην κρίση του για άλλους ανθρώπους, σχολιάζοντας προ μηνών τον διασυρμό του Αντώνη που οδήγησε στην παραίτησή του από ΥΦΥΠΕΞ, είχε γράψει σε κοινό φίλο καθηγητή, and I quote: “Sadly, Antoni made the terrible mistake of lying about his degree when it was not anything to fret or worry about. Socrates said it best: know thyself; after that no one can touch you.” Ο άνθρωπος λέει τα αυτονόητα τόσο γλαφυρά! Εχω το ιμέιλ, όποιος θα ήθελε να διακριβώση τη γνησιότητά του…

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω και ένα outing: τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Φάδερ Αλεξ και την ευφυία του! Είναι ο μόνος ιερωμένος που θα του επέτρεπα να με εξομολογήση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι μετά θα καθίση να τον εξομολογήσω εγώ on the record! Δεν υπονοώ κάτι πονηρό, απλά θεωρώ ότι θα μαθαίναμε πάρα πολλά πράγματα για πάρα πολλά …πράγματα! Δεν είναι τυχαίο που ο λίαν αγαπητός – και ομορφόπαιδο – Αλέξης Παπαχελάς της Καθημερινής τον αποκαλεί χαϊδευτικά “my rabbi”. Κι’αν ψιλοχεστήκανε πριν κάποιους μήνες, εκπρόκειτο για αντιθέσεις και καυγαδάκια που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε κάθε φυσιολογικό ζευγάρι (προσοχή, χωρίς σεξουαλικό πρόσημο!).

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Good that Covid hit in an election year! After November don’t expect checks or SBA assistance…

2) Παππάς: ο γητευτής της γίδας!

3) Τόσα fake news πια που θα αμφιβάλλουμε κι’αν οι αγγελίες για κηδείες είναι αληθινές!

4) Ως πότε παλικάρια
θα ζούμε στα στεγνά,
να τρώμε αποκλάδια
κι’οι άλλοι τα ψαχνά;

Καλύτερα μιας ώρας Πρόεδρο Ζωή                                                                                                                            παρά 40 χρόνια Παπανδρέου,                                                                                                Μητσοτάκη και Καραμανλή!

loading...