ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: “ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ” ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ “ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ” ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ;;;

Ποιος παππούς θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο τα εγγόνια του προκειμένου να «σωθεί» ο ίδιος;;;
Εκτός από τα πολλά ερωτήματα που εγείρονται για την ασφάλεια ενός εμβολίου που βγαίνει κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες επίσπευσης, τώρα έχουμε και τις απόψεις «ειδικών» ότι οι εμβολιασμοί ίσως πρέπει να ξεκινήσουν από τους ανήλικους.

Όπως αναφέρει η telegraph.co.uk, εμβολιάζοντας τα παιδιά χαμηλού κινδύνου θα μπορούσε να είναι «έμμεση» μέθοδος προστασίας των συνταξιούχων, στους οποίους τα εμβόλια τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι πρώτα στην ουρά για ένα εμβόλιο κοροναϊού για την προστασία των ηλικιωμένων, σύμφωνα με επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης.

Ο καθηγητής Peter Openshaw, ο οποίος συμμετέχει στη συμβουλευτική ομάδα για τις νέες και αναδυόμενες απειλές του αναπνευστικού ιού (Nervtag), δήλωσε ότι εμβολιάζοντας ανηλίκους, παρόλο που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο από το Covid-19, θα μπορούσε να είναι μια “έμμεση” μέθοδος προστασίας των συνταξιούχων, στην οποία τα εμβόλια τείνουν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Δίνοντας αποδεικτικά στοιχεία στην Επιτροπή Lords Science and Technology, ο καθηγητής Openshaw ανέφερε την προσέγγιση που ακολουθήθηκε για την καταπολέμηση της εποχικής γρίπης, η οποία βλέπει τα παιδιά να εμβολιάζονται συνήθως, παρόλο που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Ο καθηγητής Openshaw, ειδικός στην πειραματική ιατρική στο Imperial College London, δήλωσε: «Στην πραγματικότητα εξετάζουμε ένα έγγραφο στο Nervtag αυτήν την εβδομάδα, που αφορά τη στόχευση διαφορετικών υποπληθυσμών με εμβόλια.

«Θα έλεγα ότι μερικές φορές είναι δυνατό να προστατευθεί μια ευάλωτη ομάδα στοχεύοντας μια άλλη ομάδα. Αυτό, για παράδειγμα, γίνεται με γρίπη».

Παρόλο που έχουν τα περισσότερα οφέλη λόγω της ευπάθειας τους, οι ηλικιωμένοι συχνά επωφελούνται από τα εμβόλια των μικρότερων επειδή τα φάρμακα τείνουν να προκαλούν ασθενέστερη ανοσοαπόκριση.

Ο καθηγητής Openshaw είπε ότι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και άτομα σε άλλες θέσεις εργασίας που αντιμετωπίζουν το κοινό θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν πρώτα για εμβολιασμό.

Δίνοντας επίσης αποδεικτικά στοιχεία, η καθηγήτρια Arne Akbar, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, δήλωσε: «Τα εμβόλια δεν λειτουργούν πολύ καλά σε ηλικιωμένους. Αυτό έχει αποδειχθεί με πολλά άλλα εμβόλια στο παρελθόν. Έτσι, ίσως χρειαστεί να έχουμε κάτι για να έχουμε τη βέλτιστη προστασία για τους ηλικιωμένους».

Πρότεινε ότι, παράλληλα με ένα εμβόλιο, στους ηλικιωμένους θα μπορούσε να προσφερθεί ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η δεξαμεθαζόνη, το οποίο πρόσφατα έχει δείξει ισχυρά αποτελέσματα σε εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι με κοροναϊό.

«Μόνο ένα εμβόλιο θα βοηθήσει τους νεότερους ανθρώπους, και αυτό θα είναι καλό γιατί τότε, εάν τα νεότερα άτομα δεν έχουν μολυνθεί, δεν θα το διαδώσουν στους ηλικιωμένους – αλλά δεν θα βοηθήσει άμεσα την ηλικιωμένη ομάδα», δήλωσε ο καθηγητής Akbar.

Τα σχόλιά του έγιναν μετά από μια νέα μελέτη για το πιθανό εμβόλιο της Οξφόρδης σε χοίρους που διαπίστωσε ότι δύο δόσεις προκάλεσαν καλύτερη ανταπόκριση από μία.

Η μελέτη, από το Pirbright Institute, για το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) παρουσίασε σημαντική αύξηση στα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία συνδέονται με τον ιό με τρόπο που εμποδίζει τη μόλυνση.

Μόνο που τα παιδιά δεν είναι ούτε χοίροι, ούτε μαϊμούδες, ούτε ενήλικοι εθελοντές. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν κάτι πάει στραβά; Και στο «στραβά» η λίστα είναι μακρά τόσο σε πιθανές βλάβες, όσο και χρονικό διάστημα, δηλαδή, να φανεί μετά από κάποια χρόνια ή δεκαετίες, ακόμα και στους απογόνους τους.

Ειλικρινά, ποιος παππούς θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο τα εγγόνια του προκειμένου να «σωθεί» ο ίδιος;

Στα ίδια μήκη κύματος, Το εμβόλιο Covid-19 μπορεί να μην λειτουργεί για ηλικιωμένους σε κίνδυνο, λένε οι επιστήμονες, δημοσιεύει και η Guardian.

ΠΗΓΗ
igata.gr

loading...