Η Τσετσενία χαρίζει λεφτά για να… αγοράσεις την γυναίκα των ονείρων σου!

Στην Τσετσενία για να παντρευτείς μια γυναίκα πρέπει πρώτα να την αγοράσεις. Όταν ο κοροναϊός “χτύπησε” και οι άντρες έμειναν χωρίς δουλειά, το κράτος… φρόντισε γι’ αυτό!

Η Τσετσενία, όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου, χτυπήθηκε από την πανδημία του κοροναϊού με την κυβέρνηση του αμφιλεγόμενου ηγέτη της, Ράμζαν Καντίροφ, να αναγκάζεται να λάβει αυστηρά μέτρα προστασίας. Παρόλο που αρχικά ο Καντίροφ υποστήριζε ότι όποιος αρρωσταίνει με κοροναϊό θα έπρεπε κανονικά να δολοφονείται καθώς απειλεί όλους τους άλλους, τελικά ακολούθησε τα χνάρια του «μέντορά» του Βλαντιμίρ Πούτιν και έθεσε την χώρα σε καραντίνα και μάλιστα σε μια από τις αυστηρότερες σε όλη την ρωσική επικράτεια.

Φυσικά, πολλοί πολίτες επηρεάστηκαν οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από το «κλείσιμο» της οικονομίας. Έτσι, πολλοί νέοι άντρες δεν έχουν πλέον την δυνατότητα να… αγοράσουν μια γυναίκα για να την παντρευτούν. Και τότε επενέβη ο Καντίροφ!

Χρηματοδότηση για… γυναίκα

Στην μουσουλμανική χώρα του Καυκάσου, το έθιμο ορίζει ότι ο άντρας οφείλει να πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην οικογένεια της γυναίκας ώστε να την «αγοράσει» και μόνο τότε μπορεί να την παντρευτεί. Με την κρίση του κοροναϊού όμως πολλοί νέοι άντρες έχουν μείνει χωρίς χρήματα. Έτσι, ο ηγέτης της Τσετσενίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει σε 207 υποψήφιους γαμπρούς το συνολικό ποσό των 10,3 εκατομμυρίων ρουβλίων (115.000 ευρώ), ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν την γυναίκα που θέλουν. Κάθε γαμπρός θα λάβει 50.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 640 ευρώ. Μάλιστα, το δημόσιο κανάλι Grozny TV ήδη πρόβαλε εικόνες γυναικών να λαμβάνουν το ποσό με τον Καντίροφ να τους «κοιτά» από ένα πορτρέτο στον τοίχο του σπιτιού

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέσα, τα χρήματα αυτά προέρχονται από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει το όνομα του πατέρα του Καντίροφ, Αχμάτ, ενός εκ των πολεμιστών του πολέμου της Τσετσενίας, ο οποίος άλλαξε πλευρές και πολέμησε υπέρ της Ρωσίας. Το ίδρυμα αυτό χρηματοδοτείται ουσιαστικά απ’ όλους τους εργαζόμενους της χώρας καθώς όλοι πρέπει να καταβάλλουν ένα μερίδιο από τον μισθό τους στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Ο παραδοσιακός τσετσενικός γάμος περιλαμβάνει πάντα εκατοντάδες καλεσμένους, πλούσια αυτοκίνητα και πληθωρικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, ο κοροναϊός τα άλλαξε όλα. Οι γάμοι είχαν σταματήσει από τις αρχές Απριλίου και επετράπησαν ξανά από τις 25 Μαΐου, αν και με κάποιους περιορισμούς.

«Μόνο δύο αυτοκίνητα επιτρέπεται να πάνε στο σπίτι της νύφης για να την πάρουν και ο αριθμός των καλεσμένων έχει περιοριστεί. Αυτό είναι κάτι που δεν έχουν συνηθίσει οι Τσετσένοι, επειδή οι γάμοι είναι πολύ σημαντικές εκδηλώσεις και συνήθως τους παρακολουθούν εκατοντάδες καλεσμένοι», αναφέρει η Grozny TV.

Οι γάμοι της Τσετσενίας πριν τον κοροναϊό αποτελούσαν ένα τριήμερο γλέντι με το ζευγάρι να συναντιέται μόνο μετά το τέλος και της τρίτης μέρας. Ο γαμπρός παρακολουθεί όλες τις ημέρες από μακριά, ενώ η στολισμένη νύφη κάθεται σε μια άκρη στις αίθουσες διασκέδασης όπου απαγορεύεται να παραστούν οι δικοί της συγγενείς. Οι συγγενείς του γαμπρού χορεύουν μπροστά της και η ίδια πρέπει να στέκεται όρθια μέχρι κάποιος να της επιτρέψει να καθίσει, ενώ απαγορεύεται να μιλά πολύ καθώς διαφορετικά δεν θεωρείται σεμνή.

Τα ήθη του Καντίροφ

Ο Καντίφορ (ΦΩΤΟ) έχει επιβάλει αυστηρά ισλαμικά έθιμα και νόμους στην δημοκρατία της Τσετσενίας ζητώντας από τις γυναίκες να είναι πάντα «σεμνές» και να φορούν συνεχώς μαντίλια και επιτρέποντας στους άντρες να παντρεύονται μέχρι και τέσσερις γυναίκες παρόλο που στη Ρωσία απαγορεύεται η πολυγαμία. Παράλληλα, έχει ήδη εγκρίνει τους φόνους τιμής ξεκαθαρίζοντας πως οι γυναίκες είναι περιουσία των ανδρών τους. Ωστόσο, από την άλλη το 2010 απαγόρευσε την απαγωγή γυναικών, ειδικά όσων είναι κάτω των 17 (το όριο ηλικίας γάμου στην Τσετσενία) με τις απαγωγές πράγματι να σταματούν.

Στην Τσετσενία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτά που ορίζει ο Καντίροφ και η Ρωσία δεν μοιάζει να ασχολείται πολύ με όσα συμβαίνουν στο ομοσπονδιακό υποκείμενό της. Όπως λένε στην Τσετσενία υπάρχει ένας νόμος που ονομάζεται «Ο Καντίροφ το είπε» και είναι ο πιο ισχυρός απ’ όλους.

Δεν είναι τυχαίο πως ένας από τους φανατικούς πολέμιούς του και πρώην σύμμαχός του, ο Μοβλάντι Μπαισάροφ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από δυνάμεις του Καντίφορ στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2006.«Ο Καντίροφ ενεργεί σαν μεσαιωνικός τύραννος. Αν κάποιος μιλήσει εναντίον του, υπογράφει το συμβόλαιο του θανάτου του. Μπορεί να κάνει ότι θέλει με όποια γυναίκα θέλει. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που εκτέλεσε και ξέρω ακριβώς πού τους έθαψαν», έλεγε ο Μπαϊσάροφ λίγο πριν πέσει κι αυτός νεκρός.

Ο Καντίροφ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανώσεις για τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν συνεχώς στη χώρα του με κύριο στόχο τις γυναίκες και φυσικά τους ομοφυλόφιλους κατά των οποίων ουσιαστικά έχει στήσει ολόκληρο πογκρόμ. Ωστόσο, κανείς και πολύ περισσότερο ο φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μοιάζει να νοιάζεται γι’ αυτό.

loading...